Preşedintele, izolat de decizia desemnării Vioricăi Dăncilă. Iohannis și-a dat jos geaca roșie la numirea celui de-al treilea premier PSD
- Maria Stan
- 19 ianuarie 2018, 00:00
Decizia preşedintelui Klaus Iohannis de-a accepta propunerea alianţei PSD-ALDE, Viorica Dăncilă, pentru funcţia de premier, i-a înfuriat pe susţinătorii acestuia. Ludovic Orban s-a declarat, ieri, „afectat” de decizia preşedintelui, iar USR l-a acuzat că „a avut o şansă şi a decis să o dea PSD”.
Totul a culminat cu declaraţie a unui senator PNL, Viorel Badea, care l-a făcut pe Iohannis „trădător”. Şi susţinătorii din mediul online l-au criticat pe preşedinte, pagina acestuia de Facebook înregistrând, în primele 24 de ore de după anunţul desemnării lui Dăncilă, pentru conducerea Guvernului, cea mai mare scădere a numărului de susţinători dintre toate paginile din mediul online. Totuşi, reacţiile lipsite de logică din ultimele două zile clarifică şi mai mult decizia preşedintelui: acesta nu avea pur şi simplu cu cine să plece la luptă.
Ieri au continuat atacurile la adresa preşedintelui Klaus Iohannis din cauza faptului că a desemnat- o pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de premier. Balul a fost deschis, ieri dimineaţă, de liderul PNL, Ludovic Orban, care a spus că „este o decizie care nu coincide cu poziţia PNL, este o decizie care probabil are în spate nişte raţiuni pe care eu nu am putut poate să le văd, să le înţeleg”.
Chiar dacă declaraţia lui transmite o răcire a relaţiilor, Orban susţine că PNL îl va susţine pe preşedinte pentru un nou mandat: „Noi nu putem să schimbăm acum o decizie a Congresului (de susţinere a lui Klaus Iohannis pentru un nou mandate –n.r.) pentru că, întradevăr, preşedintele a acţionat oarecum diferit faţă de ceea ce ne-am fi dorit noi. Şi eu în sinea mea am fost afectat, dar nu trebuie să reacţionăm sentimental, emoţional”.
Lider PNL: „Klaus Iohannis, un trădător”
Dacă declaraţia liderului partidului, deşi critică, s-a menţinut în limitele diplomaţiei, senatorul PNL Viorel Badea a postat pe pagina sa de Facebook o afirmaţie gravă. „Klaus Iohannis, ieri salvator, azi trădător. Contorsionismul politic – sport popular la români”, a scris Badea pe pagina sa de Facebook.
Menţionăm faptul că acesta nu este un simplu senator, ci este preşedintele PNL Diaspora, făcând, astfel, parte din conducerea centrală a partidului. Reacțiile vehemente, pe contul său de Facebook, ale susținătorilor lui Iohannis, l-au făcut pe senatorul liberal să își nuanțeze, aseară, afirmația, susținând că doar a lansat o ironie la adresa adversarilor președintelui.
USR îl acuză că nu îşi respectă principiile
Dacă în cazul PNL, declaraţiile au fost făcute individual şi în nume propriu (Raluca Turcan spre exemplu a susţinut că preşedintele nu putea forţa Constituţia –n.r.), USR a mers mai departe şi a dat un comunicat de presă în numele Biroului Naţional, conducerea partidului. „Este regretabil că preşedintele Iohannis a ratat şansa de a limita dezastrul produs de PSD, a ratat şansa de a-şi folosi atribuţiile constituţionale legitime de a desemna un premier decent”, se arată în comunicat.
Ba, mai mult, cei de la USR îl acuză pe Iohannis că nu îşi respect propriile principii de performanţă: „Biroul Naţional al USR consideră că propunerea din partea coaliţiei PSD-ALDE pentru funcţia de prim-ministru al României, Vasilica Viorica Dăncilă, nu respectă criteriile de competenţă enunţate public de preşedintele Klaus Iohannis”.
Băsescu susţine că se putea forma o altă majoritate
Şi preşedintele PMP, Traian Băsescu, l-a criticat pe Iohannis pentru alegerea făcută. Liderul PMP a spus că tot arsenalul de critici pe care Iohannis le-a adus PSD-ului în anul 2017 nu mai are nicio credibilitate. Totodată, Băsescu susţine că „dacă Iohannis voia să înceteze ţopăiala fiscală, dădea funcţia de premier unui politician de opoziţie”.
Opoziţia îl acuză chiar dacă nu i-a oferit alternative
Acuzaţiile Opoziţiei frizează totuşi o notă foarte accentuată de ipocrizie politică. Preşedintele a fost pus în situaţia de a accepta propunerea PSD-ALDE şi din cauza celor trei partide de opoziţie. Chiar dacă ieri PNL şi USR au susţinut că vor încerca să formeze o majoritate care să ducă la respingerea Guvernului la votul din Parlament, aceleaşi partide nu a avut nicio iniţiativă în cele 40 de ore scurse de la anunţul demisiei lui Mihai Tudose, luni seara la ora 21.19, şi prima întâlnire a preşedintelui cu primul partid din Opoziţie, PNL – miercuri la ora 13.00.
În acest timp cele trei partide care îl critică acum pe Iohannis ar fi avut timp suficient să se consulte şi să ia decizia că meargă la Cotroceni cu mesajul unei Opoziţii unite şi decise să schimbe majoritatea prin atragerea UDRM, a Minorităţilor Naţionale, a celor 12 parlamentari neafiliaţi politic şi a unui grup de cel puţin 11 parlamentari din PSDALDE.
PNL şi USR, soluţii copilăreşti
Singurul care a susţinut acest scenariu a fost liderul PMP, care este şi singurul care a propus două nume de premier, dar nici el nu a întreprins nimic în cele 40 de ore. Ba mai mult, USR şi PNL au venit cu un scenariu absolut fantasmagoric: ca preşedintele să provoace alegeri anticipate prin dizolvarea Parlamentului.
Asta au susţinut în consultările de la Cotroceni două partide parlamentare, în cazul cărora este imposibil să nu existe informaţia că preşedintele poate face acest demers numai după ce Parlamentul respinge două propuneri de premier şi că oricum acelaşi preşedinte este obligat de o decizie a CCR să desemneze premier propunerea venită de la o majoritate demonstrată. Şi nimeni nu poate contesta faptul că PSD-ALDE au o majoritate lejeră în Parlament.
Iohannis, cea mai mare scădere dintre paginile de Facebook româneşti
Şi fanii neimplicaţi în lupta politică l-au criticat pe preşedinte după anunţul deciziei. Iohannis a pierdut, în primele 24 de ore de după anunţul desemnării noului premier, aproape 3500 de simpatizanţi de pe pagina s-a de Facebook. Evenimentul Zilei a fost prima publicaţia care a semnalat, miercuri seara, scăderea drastic a paginii de Facebook a preşedintelui.
Miercuri după amiază, la ora 18.00, pagina sa de Facebook avea 1.815.078 de „like-uri”, iar ieri la aceeaşi oră ajunsese la 1.811.721 de simpatizanţi, înregistrând cea mai mare scăderea a numărului de fani dintre toate paginile româneşti, conform Facebrands.ro. De altfel, problema pare să fi fost conştientizată şi de administratorii paginii. Preşedintele îşi postează discursurile pe pagina sa de Facebook, imediat după terminarea conferinţelor de presă.
Spre exemplu, alocuţiunea de marţi, în care a anunţat că este îngrijorat şi nemulţumit de situaţia creată de PSD, a fost postată pe pagina sa la ora 13.09, imediat după finalul conferinţei de presă care începuse la ora 12.30. Discursul de miercuri după amiază, ora 17.30, în care a anunţat desemnarea Vioricăi Dăncilă pentru postul de premier nu fusese postat nici măcar după 24 de ore de la discurs.
Ce spun analiştii politici
Bruno Ștefan: „Reacțiile vin de la simpatizanții lui Băsescu”
„Situația de pe Facebook (pagina de FB a lui Iohannis pierde „like-uri” și se confruntă cu numeroase comentarii negative după decizia de a accepta propunerea PSD) este dată de reacția persoanelor. Mai exact, cele mai multe reacții sunt ale simpatizanților lui Băsescu sau cum ar zice Antena 3 - băsiștilor. Nu am văzut reacții vehemente de la simpatizanții PSD, nici de la ALDE, nici de la UDMR, ba chiar nici de la PNL.
La USR am văzut câteva reacții, dar prezența lor este una slabă. Nu au fost reacții vehemente la guvernare. Au fost reacții ale celor care se așteptau ca dreapta să preia comportamentul fostului președinte Traian Băsescu. Este o reacție generală. USR apare în sondaje ca pierzând la alegeri. Ei trebuie să facă ceva să câștige la viitoare alegeri. (La consultările de la Palatul Cotroceni privind desemnarea premierului n.r.) ei au avut un plan secund să nu aibă un candidat, ci să lase drum liber lui Klaus Iohannis. USR, prin aceste acțiuni, face să câștige și să recâștige electorat. USR tinde să ia din electoratul PMP sau chiar să facă fuziunie cu PMP, pentru că Uniunea pierde teren.”
Marius Pieleanu: „A procedat conștient”
„Din punct de vedere democratic, Președintele Iohannis a procedat conștient. Cu alte cuvinte, a dat un semn că respectă alegerile libere, dar, pe de altă parte, în mod subsidiar, care este cel mai important, a intrat într-un joc electoral. S-a poziționat polarizant cu puterea executivă.
Dacă nu ar fi acceptat propunerea PSD, ar fi intrat într-un joc cu o propunere de premier, care ar fi putut să conducă la un guvern tehnocrat sau la un guvern provenit din Opoziție. Atunci ar fi fost un guvern al său și ar fi fost criticat în eventualitatea acțiunilor făcute la Palatul Victoria. Mișcarea internauților se va stinge. Mai sunt doi ani până la organizarea alegerilor prezidențiale.
Lumea va uita de ce s-a întamplat. Mai mult, în scurt timp Iohannis va avea o revenire pozitivă la nivelul internauților. Este cea mai înțeleaptă decizie în cei trei ani de mandat”.
Mirel Palada: „Își mărește spectrul electoral”
„A respectat Constituția. Până acum a fost o împletitură pentru respectarea legii. Avem în vedere cazul Sevil Shhaideh, când a refuzat numirea sa în fruntea Guvernului. A contat și că s-a schimbat legea. Pragul pentru demiterea președintelui la referendum s-a modificat de la 50% la 30%. Avem și Anul Centenarului în față. Nu cred că domnia sa ar fi dorit să întrăm în acest an important din punct de vedere istoric cu o criză politică.
A ajuns să dezamăgească inclusiv electoratul anti-PSD, dar și-a extins profilul într-o altă direcție. A pierdut pe de o parte, dar a câștigat pe de altă parte. Se va întâmpla o lărgire a spectrului electoral de votați pentru Iohannis în contextul unui nou mandat la Cotroceni. Va pierde din electoratul anti-PSD, dar va câștiga electorat neutru, nu alegători din aștia tefeliști”.
Cristian Pîrvulescu: „A pierdut bătălia psihologică”
„Cred că Iohannis a pierdut bătălia psihologică cu Dragnea și a acceptat fără niciun fel de reacție propunerea PSD. Asupra președintelui au fost presiuni directe și indirecte. Suspendarea din funcție a fost o presiune directă. A analizat și a luat decizia de a o numi în funcție (pe Viorica Dăncilă - n.r.). În luarea deciziei a luat în calcul: suspendarea din funcție sau pierderea unor voturi din partea unor categorii de votanți.”