Solicitat pentru o audiere într-o comisie a Senatului, președintele CSM a vorbit despre competența pe care o are SIIJ în acest caz.
Bogdan Mateescu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), i-a răspuns senatoarei AUR Rodica Boancă. Cea care ocupă funcția de preşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor a Senatului. În legătură cu solicitarea de a participa, miercuri, la audierile Comisiei. Subiectul este legat de o petiţie în care sunt reclamate presupuse fapte de natură abuzivă săvârşite de un procuror. Mateescu vorbește despre competența Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).
Sunt contestate măsurile dispuse de acesta prin ordonanţele emise într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.
Cum motivează Bogdan Mateescu, președintele CSM, competența celor de la SIIJ
„Ca urmare a adresei dumneavoastră nr. XXIX/554/2021 referitoare la reconvocarea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii pentru audiere, la sediul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii, în data de 24 martie 2021, vă comunicăm următoarele:
Convocarea pentru audiere este motivată prin invocarea principiului loialităţii şi cooperării dintre instituţii şi a dispoziţiilor art. 1 alin. (4) din Constituţia României, republicată.
De esenţa caracterului loial al colaborării este respectarea cadrului constituţional şi legal, autorităţile publice datorând loialitate principiului statului de drept şi normelor care îl guvernează.
Instituţiile/autorităţile puse în situaţia de a colabora trebuie să contribuie la configurarea principiului loialităţii. Însă, această configurare se va realiza în raport cu competenţele constituţionale şi legale ale fiecăreia dintre instituţiile/autorităţile aflate în colaborare, cu valorile şi principiile constituţionale incidente respectivei colaborări, colaborarea trebuind să fie făcută în formele prevăzute de lege.” Precizează președintele CSM în cadrul unei scrisori.
„Sunt reclamate presupuse fapte de natură abuzivă săvârşite de un procuror”
„Obiectul dezbaterilor cu privire la care s-a formulat a doua convocare succesivă pentru audiere a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii îl constituie petiţia înregistrată sub nr. XXIX/554/2021, formulată de domnul I.N.
Prin această petiţie sunt reclamate presupuse fapte de natură abuzivă săvârşite de un procuror, fiind în concret contestate măsurile dispuse de acesta prin ordonanţele emise în dosarul penal nr. (…) al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.
Or, potrivit art. 32 lit. f) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii, dezbaterile asupra unei petiţii se vor încheia atunci când petentul contestă hotărâri judecătoreşti sau decizii ale parchetelor.
Prin urmare, având în vedere obiectul petiţiei în discuţie, care vizează în concret contestarea unor măsuri dispuse prin ordonanţa din dosarul penal nr. (…) al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, apreciem că, în conformitate cu dispoziţiile regulamentare mai sus redate, dezbaterile asupra acestei petiţii ar fi trebuit încheiate în şedinţa Comisiei din 9 martie 2021.” A mai afirmat în cadrul răspunsului respectiv Bogdan Mateescu.
„Sesizarea a şi fost transmisă Inspecţiei Judiciare”
„Mai mult, aspectele semnalate în petiţia nr. XXIX/554/2021 sunt de competenţa Inspecţiei Judiciare care, în conformitate cu art. 74 alin. (1) lit. a) şi e) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, efectuează cercetarea disciplinară în vederea exercitării acţiunii disciplinare faţă de procurori şi verifică sesizările în legătură cu activitatea sau conduita necorespunzătoare a procurorilor ori în legătură cu încălcarea obligaţiilor profesionale ale acestora.
De altfel, sesizarea a şi fost transmisă Inspecţiei Judiciare, aspect care a fost comunicat Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii.
În acest context, convocarea pentru audiere a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii la dezbaterile unei petiţii prin care se contestă decizii ale parchetelor apare ca neloială şi astfel inacceptabilă, motiv pentru care nu se impune participarea la dezbaterile care vor avea loc în data de 24 martie 2021”. A conchis șeful CSM.