Politica
Preşedintele Comisie Juridice din Senat, după motivarea CCR în cazul Şova: Nu văd care ar fi problema să se convoace Biroul Permanent mâine
- Larisa Bernaschi
- 19 mai 2015, 19:50
Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul Cătălin Boboc, a declarat, marţi, după publicarea motivării deciziei CCR referitoare la cazul senatorului Dan Şova, că nu vede "care ar fi problema" convocării, miercuri, a unui Birou Permanent pe acest subiect.
"Avem azi şi motivarea Curţii. Decizia deja o ştiam, dar după acea declaraţie a preşedintelui Senatului, în care spunea că aşteaptă motivarea Curţii pentru a demara procedura mai departe, iată avem şi asta. Cu alte cuvinte, înţeleg că mâine (miercuri - n.r.) ar putea fi convocat un Birou Permanent, ca să închidem foarte repede această procedură. Mâine e zi de lucru, nu ar împiedica nimic încheierea cât mai rapidă a unei astfel de proceduri. (...) Mâine nu văd care ar fi problema să se convoace un astfel de Birou Permanent", a declarat Boboc, potrivit Agerpres.
Cătălin Boboc a subliniat faptul că, în opinia sa, soluţia este redactarea unei noi hotărâri a Senatului, în baza votului exprimat în data de 25 martie, şi care a fost consemnat printr-un proces verbal.
"A fost un vot exprimat legal, pe care nu l-a contestat nimeni, care arăta într-un fel şi care e consemnat în acel proces verbal. (...) Cred că asta e soluţia - avem un vot consemnat în proces verbal şi, în baza acelui vot exprimat atunci, redactăm o Hotărâre, o publicăm, ea îşi produce efecte şi gata", a explicat Boboc.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat, marţi, că a sesizat Biroul Permanent privind decizia CCR referitoare la cazul Şova şi a adăugat că aşteaptă de la Comisia juridică o propunere care să se bazeze pe decizia Curţii.
El a dorit să menţioneze că nu poate vorbi în numele Senatului. "Eu am un singur vot, aşa cum au ceilalţi membri ai Senatului. Prin urmare, Senatul nu ia decizii prin voinţa preşedintelui sau preşedintelui Comisiei juridice, ci prin votul unei majorităţi" a răspuns Tăriceanu, întrebat în legătură cu opinia preşedintelui Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc, pe acest subiect.
Curtea Constituţională a României (CCR) arată în motivarea privind cazul Dan Şova că hotărârea prin care Senatul răspunde cererii de încuviinţare a reţinerii sau arestării unui membru al Camerei trebuie să fie adoptată cu respectarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la cvorumul de adoptare - majoritatea membrilor prezenţi la şedinţa plenului Senatului în care se supune aprobării cererea adresată de PÎCCJ, prin intermediul ministrului justiţiei.
Recomandările noastre