Suspendat din functie de un parlament ostil, Basescu si-a anuntat planul: va spune adevarul despre guvernare.
Traian Basescu a fost suspendat ieri din functia de presedinte al Romaniei. Parlamentul a luat aceasta decizie cu 322 de voturi „pentru”, 108 „impotriva” si zece abtineri. Acuzat de incalcarea Constitutiei, Traian Basescu a anuntat ca mai este presedinte pana luni, cand se finalizeaza formalitatile la Curtea Constitutionala. „In campanie va voi spune adevarul despre aceasta guvernare”, a spus Basescu in Piata Universitatii, in fata catorva mii de sustinatori.
La costum, cand convingator, cand ezitant, Basescu a spus ca nu a acceptat sa-si negocieze functia. „N-am facut-o, n-o voi face, asa ca ma intorc la popor”. Era putin trecut de ora 19.00, iar Basescu ajunsese cu cinci minute inainte.
„Nu voi abandona”
Spectacolul din jurul discursului lui Traian Basescu a semanat cu un meci de fotbal la care participa doar galeria echipei-gazda. Aplauze in siruri consecutive si huiduieli doar in momentele in care numele „echipei adverse” este anuntat la difuzor.
Desi proaspat suspendatul presedinte si-a inceput cuvantarea cu promisiunea de a nu tine „un discurs electoral”, un sfert de ora mai tarziu, sub influenta auditoriului, in care au existat oameni care au izbucnit in plans la vederea lui Basescu, acesta afirma: „Ne vedem la vot”. Si promitea: „Nu voi trada niciodata poporul”.
Traian Basescu a fost inconjurat, imediat dupa sosire, de privelistea oamenilor stransi de jur imprejurul sau semanand de la distanta cu imaginea unui stup.
„Presiunile pe care le-am facut au fost pentru cei care m-au ales. Va asigur ca voi face tot ce e bine pentru tara”, si-a inceput acesta discursul, fiind insotit imediat in urale: „Nu-ti da demisia!” sau „Stolojan premier!”.
Strigatele de aprobare s-au declansat imediat ce Basescu a schimbat registrul, mutand problema de pe suspendarea sa pe umerii celor care au stat la baza acesteia. „Imediat ce va incepe campania electorala va voi spune adevarul despre aceasta guvernare!”, a strigat Basescu, insotit de scandarile oamenilor: „Jos Tariceanu, jos Tariceanu!”.
„Intalnirile noastre sa se desfasoare intr-un mod pasnic. Puterea poporului sta in vot”, a declarat el, starnind remarcile ironice ale unui grup de „Inamici ai Motanului Felix” (dupa cum statea scris chiar pe pancartele agatate la gatul acestora): „Da’ nici pe motan nu putem asa, un pic, sa-l tragem de mustati?”.
„Va asigur ca nu voi abandona poporul roman”, a continuat Basescu, cerandu-le romanilor sa nu-i creada pe cei care vor aparea la TV sa le spuna ca el ar fi incalcat Constitutia. Presedintele a explicat ca nu a mers in parlament intrucat Curtea Constitutionala i-a dat dreptate.
Complotul „infractorilor”
„Inainte de a ne desparti doar ca sa mergem acasa, am marea rugaminte la dumneavoastra ca intalnirile noastre sa se desfasoare intr-un cadru civilizat, nu e permis sa degenereze in violenta. Forta poporului se vede la vot!”, a adaugat presedintele.
El a spus ca dupa ce va reveni in functie va continua sa vorbeasca la fel de deschis ca si pana acum despre ceea ce nu functioneaza si va incerca sa protejeze independenta justitiei. Unul dintre obiectivele indepartarii lui si a Monicai Macovei ar fi, a spus Basescu, accesul la procesul de schimbare a procurorilor. „E ceea ce-si doresc o parte din infractori”.
Sfarsitul discursului a fost marcat de note aproape telenovelistice, odata cu urcarea pe scena, alaturi de Basescu, a lui Theodor Stolojan. Reproducand un gest care a intrat in subconstientul colectiv ca momentul victoriei Aliantei D.A., in 2004, de data aceasta cu Stolojan in rolul lui Calin Popescu-Tariceanu, Traian Basescu si-a incheiat reprezentatia printre oameni si cu steagul national gaurit, fluturat in spatele sau de presedintele PLD.
„Desantul” lui Basescu s-a terminat cu o baie de multime, de unde a si primit un copil imbracat in roz, pe care l-a plimbat in brate. „Sunt de meserie capitan de cursa lunga, iar cursa mea la presedintie e lunga”, a mai aruncat din mers proaspat suspendatul presedinte.
Reactie
MI ameninta SPP-ul cu amenzi
Ministerul Internelor (MI) a anuntat, aseara, intr-un comunicat oficial, ca ii va sanctiona pe SPP-istii care i-au asigurat protectia presedintelui, pe motiv ca ar fi „perturbat grav” traficul in Piata Universitatii, la o ora de varf.
„Referitor la situatia blocarii circulatiei rutiere in zona Pietei Universitatii ca urmare a participarii presedintelui la un miting neautorizat (manifestatia fusese autorizata de Primaria Capitalei, putin dupa ora 17.00 - n.r.), informam ca acest lucru s-a produs in urma interventiei serviciului care asigura paza presedintelui.
(...) In aceste conditii, asiguram opinia publica de faptul ca, fata de cei responsabili, vor fi puse in aplicare intocmai prevederile legale privind regimul sanctionator”, se arata in comunicatul MI.
Reintalnire la Kilometrul zero: cum a fost asteptat Basescu de cei care il votasera presedinte
Trebuie sa vina Basescu”. „Cand vine Basescu?” Basescu, Basescu... Vocile duc mai departe numele, ca un ecou care tine ore intregi. Peste o mie de persoane, cu o „promisiune” de „intariri” de inca 3.000-4.000 de persoane, din partea organizatorilor, freamata, tremura, fumeaza, agita pancarte.
La ora 17.00, un val de urale anunta sosirea cuiva important si agreat de demonstranti, asa cum huiduielile generalizate l-au alungat pe Cozmin Gusa, cu o ora inainte. Gusa care a vrut sa fie si el „revolutionar” a scapat nevatamat doar prin sanatoasa fuga.
Printre mainile care aplauda apare Theodor Stolojan si inainteaza cu greu prin multimea densa ca o mlastina spre microfonul si boxele aduse de la Studiourile Sahia si instalate in spatele bornei Km 0.
„Astea-s boxele pe care s-a suit Basescu in 2004, cand a castigat alegerile!”, urla cineva in microfon, iar multimea se bucura. Stolojan, in cele cinci minute cat a stat in Piata Universitatii, l-a sfatuit pe Basescu sa nu-si dea demisia, pentru a nu fi impiedicat apoi sa candideze din nou la presedintie.
Apoi a disparut. „Sigur, daca-i fabrica un dosar penal cat timp nu e presedinte, nu mai poate candida”, explica un tip mai destoinic celor din jurul sau. Altul a aflat ca „acum chiar parlamentarii fabrica o lege care sa-l impiedice pe un presedinte demisionar sa mai participe la alegeri”, iar asta starneste o replica unanim urlata: „An-ti-ci-paa-te! An-ti-ci-paaa-te!”.
Venirea lui Stolojan le-a mai potolit demonstrantilor setea de Basescu, dar efectul se spulbera in jumatate de ora. Nerabdarea si frigul care se lasa patrund pana la os. Incep indoielile: Oare mai vine Basescu?
„A picat Basescu, ce facem?”
Daca microfonul tot nu este ocupat, unul care se recomanda „Fripturica Foamete” vorbeste in microfon ceva de Legea lustratiei, altii injura telefoanele mobile pentru ca retelele sunt blocate de atatea apeluri. Tinerii isi suna prietenii ca sa se sfatuiasca: „Ba, a picat Basescu, ce facem?”, intreaba un student.
Altul zice ca vara-su’ din Irlanda voia sa se intoarca definitiv in tara, „dar daca e suspendat Base, cica nu mai vine”. O femeie povesteste o scena de la metrou, in care „un tip o pupa pe iubita lui si-i spune, in gluma, „daca patesc ceva, sa stii ca te-am iubit””.
17.50. La microfonul devenit bun de utilitate publica se anunta ca mitingul a fost autorizat in urma cu jumatate de ora. Aplauze si bucurie. Batranele care au trecut pe acasa se mira ca altele au rezistat. „Doamna, de azi-dimineata stau aici ca sa-l sustin pe Basescu, cum sa nu stau sa-l astept?!”, aproape ca se revolta o doamna in varsta.
Injura in cor parlamentul, „un presedinte ales de oameni nu poate fi demis de 300 de parlamentari corupti!”. Nebunia maselor da senzatii de veto. Ei l-au pus presedinte, ei au voie sa-l dea jos. Un fel de parlament al poporului. Toti spera ca presedintele sa nu-si dea demisia. Asteptandu-l pe Basescu. Si, la 19.00, presedintele a venit.
Evacuare
Consilierii si-au scris demisiile
Consilierii prezidentiali se asteptau ca parlamentul sa adopte o decizie favorabila suspendarii presedintelui Traian Basescu, asa ca ieri isi strangeau lucrurile si se pregateau sa-si paraseasca posturile.
La mare cautare, la Palatul Cotroceni erau cutiile de carton pentru depozitarea lucrurilor din birouri. Toata lumea astepta cu sufletul la gura votul parlamentului, dar mai nimeni nu spera ca acesta va fi in favoarea lui Traian Basescu. Toti consilierii isi scrisesera deja demisiile si le depusesera la cabinetul presedintelui, pentru ca Traian Basescu sa le poata semna decretele de eliberare din functie inainte de a pleca de la Cotroceni.
Potrivit unor surse oficiale, toti consilierii presedintelui Basescu vor pleca impreuna cu el de la Cotroceni si vor face parte din stafful de campanie. De coordonarea efectiva a campaniei lui Basescu se vor ocupa Valeriu Turcan si Sebastian Lazaroiu.
Potrivit unor surse, planul de campanie, in eventualitatea demisiei, este facut din ianuarie, de acestia, iar primele deplasari ale sefului statului vor fi in judetele Arges si Sibiu, acolo unde sunt principalele fiefuri ale liberal-democratilor condusi de fostul consilier prezidential Theodor Stolojan.
Singurele exceptii ar putea fi consilierii pe probleme de organizare si de protocol - Dan Vuerich si Ion Pascu. Pe rimul Traian Basescu l-a „mostenit” de la Ion Iliescu, iar Pascu a fost transferat de la MAE, unde s-ar putea intoarce daca Nicolae Vacaroiu nu-l va mai vrea la Cotroceni.
Agresat
Gusa, luat la pumni
Venit in Piata Universitatii, Cozmin Gusa, unul dintre adversarii politici ai lui Traian Basescu, a luat un pumn in cap si a fost fugarit de cativa manifestanti. El s-a refugiat in Hotelul Intercontinental. Protestatarii au fost impiedicati de paza hotelului si de jandarmi sa intre dupa Gusa.
Cititi si Fetele presedintelui isi sustin tatal