Preşedintele Traian Băsescu a fost la Palatul Victoria, unde i-a anunţat pe membrii cabinetului Boc că mâine va transmite Consiliului European reconfirmarea angajamentului României de a fi parte a acordului de uniune fiscală. Totodată, şeful statului a cerut depolitizarea dezbaterii pe această temă. La rândul său, premierul l-a asigurat pe preşedinte că "a bătut la uşi deschise".
UPDATE. "Nu ştiu cum a fost la consultarea cu Opoziţia, dar vreau să vă spun că aici aţi bătut categoric la uşi deschise", i-a spus premierul Emil Boc preşedintelui Traian Băsescu, la începutul şedinţei de guvern. "Credeţi că dacă mi se păreau închise, veneam?", a venit răspunsul şefului statului.
Premierul a subliniat că prin respectarea prevederilor acordului interguvernamental România susţine mai departe şi acordul pe care îl desfăşoară în prezent cu FMI şi Comisia Europeană. În context, premierul a reiterat obiectivul României de aderare la zona euro în cursul anului 2015 şi a punctat că respectarea acordului interguvernamental vine în susţinerea acestei ţinte.
Preşedintele Traian Băsescu a participat timp de aproximativ 40 de minute la şedinţa de guvern, pentru a prezenta membrilor Executivului prevederile acordului interguvernamental de guvernanţă fiscală la care România şi-a exprimat adeziunea. Politizarea Acordului duce la decredibilizare "Consider că este esenţial ca toate instituţiile şi partidele cu atribuţiuni în angajarea acestui acord să aibă o abordare nepolitică. Primul obiectiv este depolitizarea dezbaterii pe această temă. Dacă Opoziţia şi Puterea vor politiza dezbaterea riscăm decredibilizarea noastră. Vreau să vă previn că dezbaterile sunt urmărite cu multă atenţie în toate capitalele. Aş vrea ca România să aibă o abordare de genul acelora pe care le-au avut clasa politică şi instituţiile, au putut atunci când a fost vorba de integrarea în NATO şi UE. Şi procesul integrării în Schengen nu a fost politizat, cu toate reuşitele şi eşecurile sale", a spus şeful statului.
Totodată, şeful statului a subliniat că, în mare, în acord nu vor fi lucruri "noi sub soare", fiind vorba de criteriile de la Maastricht şi de crearea unor pârghii pentru îndeplinirea lor. "Şocul unor politicieni români care acum află de un tratat în vigoare de la aderarea României la Uniunea Europeană e altceva", a mai afirmat preşedintele. Preşedintele Traian Băsescu a avut astăzi consultări pe tema concluziilor Consiliului European şi cu partidele şi grupurile parlamentare, cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.