Istorii recente. Cine a fost președintele american care a crezut că asasinarea lui Kennedy a fost un act de Justiție

Operațiunea de desecretizare a zeci de mii de documente care ar avea legătură cu anchetele făcute de-a lungul timpului în legătură cu asasinarea celui de-al 35-lea președinte american, John Fitzgerald Kennedy, a reaprins teoriile conspiraționiste.

În documentele lansate recent nu se află probe care să răstoarne investigațiile oficiale făcute din 22 noiembrie 1963 încoace, dar sunt dezvăluite multe amănunte despre conducătorii Lumii, sfătuitorii, subalternii lor.

O filă rătăcită

Un astfel de amănunt l-am găsit într-o filă declasificată în luna august a anului trecut. Un președinte american credea că moartea fulgerătoare a predecesorului său fusese un act de Justiție, probabil Divină, pentru că se implicase în asasinatul care a inflamat războiul din Vietnam. Afirmația nu e făcută de vreo precupeață, la coadă la reduceri, ci de un șef al CIA.

Fragment din documentul declasificat

E vorba de depoziția lui Richard McGarrah Helms, dată pe 23 aprilie 1975, în fața Comisiei Rockefeller. E doar un fragment, singurul desecretizat în baza legii speciale privind arhivele strânse în cadrul diferitelor

Audierea a avut loc în sediul central al CIA, în Langley, Virginia, unde martorul a și depus un jurământ înainte de a depune mărturia.

E nevoie de câteva lămuriri. Comisia Rockefeller a fost înființată în 1975, de președintele Gerald Ford, și a fost condusă de vicepreședintele Nelson Rockefeller. A avut ca obiect o investigație amănunțită asupra activității CIA, Ford fiind speriat de scandalurile care zguduiseră administrațiile precedente: John Kennedy, împușcat mortal în Dallas.

Următorul președinte, Lyndon Johnson, depune jurământul în avionul care aducea trupul fostului său șef la Washington, câștigă un nou mandat, dar e puternic contestat din cauza războiului din Vietnam. În fine, Richard Nixon e silit să demisioneze din cauza afacerii Watergate, în august 1974.

În toate aceste scandaluri, CIA fusese acuzată de implicare și acum Ford încerca să scape de orice acuzație, lăsând Comisia să ancheteze.

Uite cine vorbește!

Fragmentul desecretizat:

„Întrebare:... Castro era unul, Trujillo, și vă amintiți cine era al treilea?

Răspuns: Diem.

Întrebare: Cred că ați depus deja mărturie legat de asta.

Răspuns: Da, tocmai am făcut- o, pentru că Președintele Johnson a ridicat aceste probleme cu mine și m-am gândit că le va ridica și cu Președintele Nixon. La începutul administrației sale am vrut să îl lămuresc în privința acestor probleme.”

Richard Helms tocmai fusese eliberat (în 1973) din funcția de șef al CIA și era, la data audierii, ambasadorul SUA în Iran, așa că e interesant că mărturia sa e luată în sediul din Langley. Helms condusese Agenția sub Lyndon Johnson și Richard Nixon, așa că mărturia sa era foarte importantă. Poate și din această cauză nu a fost declasificată decât o filă din toată mărturia. Personajul invocat, fostul președinte Johnson nu mai putea fi chemat să confirme fragmentul care urmează, murise în 1973.

„El l-a omorât pe Președintele Diem”

„Răspuns: Știți, nici până în ziua de astăzi nu sunt convins că Președintele Nixon nu mai crede că Agenția nu are nicio legătură cu eliminarea Președintelui Diem din Vietnam, deși nu există absolut nicio probă în arhivele Agenției, dar toată discuția a fost – oare ce cuvânt ar fi mai potrivit? – încălzită de faptul că Președintele Johnson obișnuia să spună tuturor că motivul pentru care a fost asasinat Președintele Kennedy a fost că el l-a omorât pe Președintele Diem și că asta nu era decât justiție divină. Clar, obișnuia să spună asta în zilele de început ale administrației sale, dar nu știu de unde îi venea ideea asta. Nu știu câți dintre dumneavoastră ați avut prilejul de a încerca să contraziceți un Președinte pe astfel de teme, dar să știți că de obicei pierdeți (disputa - n.n.).”

Lyndon Johnson a depus jurământul de președinte în avionul care aducea la Washington trupul lui JFK. Alături de el era proaspăta văduvă, cu taiorul pătat de sânge

Pe înțelesul nostru, al muritorilor de rând, șeful unei agenții de spionaj cu amplitudine mondială susține, sub jurământ, că președintele SUA care a administrat timp de 6 ani conflictul din Vietnam credea că SUA fusese implicată în moartea liderului vietnamez Ngo Dinh Diem. Diem a fost ucis pe 2 noiembrie 1963, adică doar cu doar 20 de zile înaintea lui Kennedy. Crima din Saigon venea, într-adevăr, pe fondul pierderii de către Diem a susținerii americanilor.

La început sunt citate două nume, Castro ( evident, Fidel Castro, liderul Cubei comuniste) și Trujillo ( Rafael Trujillo, dictatorul dominican, asasinat în mai 1961) despre care se specula că au fost ținta multor operațiuni ale CIA.

Răspunsul așteptat de toată lumea

Urmează o întrebare a avocatului David Belin, membru al Comisiei Rockefeller, dar și fost membru al unei alte echipe de investigație a Casei Albe, Warren, cea înființată imediat după asasinarea lui JFK. Întrebarea ar fi trebuit să lămurească odată pentru totdeauna misterul: a fost Lee Oswald (pușcașul care îl omorâse pe Kennedy) agent al KGB, dat fiind faptul că omul încercase să se stabilească în URSS sau, mai rău, al agenției americane de spionaj?

„Domnul Belin: Acum, pentru partea finală a întrebărilor mele, mă voi lega de acuzațiile că CIA ar fi fost implicată în conspirații pentru asasinarea Președintelui Kennedy. În timpul Comisiei Warren erați Director adjunct de Strategie, e corect?

Răspuns: Cred că da.

Domnul Belin: Există vreo informație legată de asasinarea Președintelui Kennedy care să ateste că Lee Harvey Oswald era în vreun fel agent al CIA sau age...”

Aici nota se întrerupe brusc.

Versiunea oficială, o reamintesc „just for the record”, este că Oswald nu s-a acomodat cu viața în Rusia comunistă și s-a întors în SUA. KGB a spus că nu l-a racolat pentru că nu aveau încredere în el. CIA doar l-a monitorizat, dar, evident, nu îndeajuns dacă a putut să-l omoare pe, teoretic, cel mai bine păzit om.

...(citește mai departe pe evenimentulistoric.evz.ro)