Preşedinta Georgiei vrea să vină în Ucraina şi a dat de înţeles Kievului că trebuie să depăşească „problema Saakaşvili”

Sursa: Arhiva EVZ

Președinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a spus că este gata să vină în Ucraina „măcar mâine”, dar până acum nu a primit o astfel de invitație de la președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Şefa statului georgian susţine că problema constă în fostul preşedinte Mihail Saakaşvili, care este încarcerat şi pe care nu intenţionează să-l graţieze.

Salome Zurabişvili aşteaptă invitaţie din partea Kievului

Într-un interviu acordat portalului ucainean Ukrainska Pravda, Salome Zurabişvili a declarat că relația dintre Georgia şi Ucraina „nu este pe deplin satisfăcătoare”. "Am fost mereu gata să vin. Și sunt gata și azi. Prin urmare, dacă mi se dă un mesaj, pot veni măcar mâine. Llipsa unei invitații din partea Kievului nu este ceva personal și cred că asta este ceea ce noi descriem ca relații nu pe deplin satisfăcătoare. Prin urmare, într-un fel, simt consecințele acestui lucru, dar, din nou, sunt pregătită. Și sunt sigur că vom avea ocazia. Sper că o astfel de oportunitate va apărea pe Platforma Crimeea", a spus şefa de la Tbilisi.

Preşedinta georgiană nu intenţionează să-l elibereze pe Saakaşvili

Salome Zurabişvili a mai declarat că nu consideră arestarea fostului președinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili ca fiind ceva care ar putea distruge prietenia dintre Georgia şi Ucraina. "Sper că nu și cred că nu. Cred că relația noastră este mai presus de asta. Aceasta este o problemă foarte serioasă pentru că îl privește pe fostul președinte, dar din nou, primul judecător în această chestiune este poporul georgian, care a supraviețuit acelor ani", a declarat preşedinta georgiană.

În context, Zurabişvili a precizat că nu are de gând să-l graţieze pe Saakaşvili chiar dacă este cetăţean al Ucrainei, ci caută „o soluţie care să fie mai potrivită cu modul în care ar trebui tratat fostul preşedinte”. "Sunt responsabilă, în primul rând, față de poporul georgian. În calitate de președinte, trebuie să țin cont de modul în care se simte poporul georgian. Poporul georgian a supraviețuit nouă ani regimul Saakașvili, care a lăsat multe victime. Și aceasta este o problemă care a avut loc. Saakaşvili a polarizat și continuă să polarizeze populația Georgiei. Georgienii sunt foarte umani şi toleranţi, dar sentimentul populației este că trebuie să plătească pentru unele crime care au fost comise în timpul regimului său – poate nu de el, ci sub conducerea sa”, a spus preşedinta Georgiei.

Poziţia Kievului faţă de Saakaşvili

În octombrie 2021, Mihail Saakașvili, cetățean al Ucrainei și fost președinte al Georgiei, s-a întors în patria sa pentru prima dată în 8 ani - înainte de alegerile municipale și a fost reținut. În Georgia, este inculpat în numeroase procese penale (în special, pentru atacul asupra fostului deputat georgian Valeri Gelaşvili, în 2005) și a fost deja condamnat în lipsă la șase ani de închisoare.

În timpul detenţiei, Saakaşbili a intrat în greva foamei. El a mai declarat că a fost torturat în închisoare. Acest lucru i-a stricat în cele din urmă sănătatea. În cele din urmă, politicianul a fost transferat de la închisoarea Rustavi la spitalul militar din Gori. Din luna februarie a acestui an, face tratament la clinica Vivamed. În ciuda stării grave de sănătate a politicianului, instanța a refuzat să suspende executarea pedepsei în dosarul împotriva sa.

Președintele Volodymyr Zelensky a declarat că autoritățile georgiane îl ucid public pe Saakaşvili. Rada Supremă a făcut un apel către Georgia și comunitatea internaţională cu privire la necesitatea transferului imediat al fostului preşedinte pentru tratament în străinătate. Parlamentul European a cerut, de asemenea, autorităților georgiene să-l elibereze pe Saakaşvili și să permită tratamentul. Toate apelurile au fost ignorate.