Președinta Comitetului Național Paralimpic, amendată de CNCD. Ce mesaj scandalos i-a adresat unui sportiv cu dezabilități

Președinta Comitetului Național Paralimpic, amendată de CNCD. Ce mesaj scandalos i-a adresat unui sportiv cu dezabilități sursa: stiridecluj.ro

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în ședința de soluționare a petițiilor din data de 27 iulie 2022, a amendat cu o sumă consistentă Comitetul Național Paralimpic și președinta comitetului. Și o benzinărie ce a afișat un mesaj cu referiri la anumite caracteristici fiziologice ale femeii a fost sancționată.

Sally Wood Lamont, președinta Comitetului Național Paralimpic, a fost amendată de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după o afirmație la adresa sportivului paralimpic Theodor Matican.

Lamont a spus că „nu participa până nu-mi face mie dovada că știe să schieze(…)”.

„Aceasta reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 1.000 lei față de președinta Comitetului Național Paralimpic. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (7 voturi)”, se arată în comunicatul de presă al CNCD.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amenzi de mii de lei pentru fapte de discriminare

Totodată, restrângerea accesului la competiția de la Tokyo 2021 (paraciclism) a sportivului paralimpic Theodor Matican de către Comitetului Național Paralimpic, prin refuzul de a asigura sportivului cu dizabilități un însoțitor a fost catalogată de CNCD ca faptă de discriminare. Mai exact, se încalcă dreptul persoanei cu dizabilități de a participa la competițiile sportive.

„S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 10.000 lei în sarcina Comitetului Național Paralimpic. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (7 voturi)”, au declarat reprezentanții CNCD.

De asemenea, o benzinărie Lukoil, din localitatea Bungetu, județul Dâmbovița, a primit o amendă de 5000 lei în urma unui anunț afișat.

„Mesajul făcea referire la anumite caracteristici fiziologice ale femeii într-un mod denigrator/ofensator la adresa persoanelor de gen feminin : „Cu stimă, vă rugăm nu schimbați tampoane sau OB în incinta stației; rușine să ducem mizeria dumneavoastră.” reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (7 voturi)”, au mai precizat cei de la CNCD.

Combaterea discriminării în societatea românească reprezintă o misiunea foarte grea, întrucât nu putem vorbi despre eliminarea totală a acestui fenomen.

Într-o societate ideală, oamenii trebuie să învețe să aprecieze frumusețea diversității, iar acest lucru este posibil numai prin educație.

Printre cele mai frecvente fenomene de discriminare se află: discriminarea pe criterii de vârstă, de avere, de convingeri politice, de naționalitate, de rasă, de sex, de religie și de orientare sexuală. În țara noastră, egalitatea de tratament este garantată de Constituție.

Discriminarea reprezintă o  acțiune care presupune un tratament diferit, nedrept față de persoane din cauza apartenenței lor la un anumit grup social.