Presa, vinovată pentru dezastrul extern a lui Ponta

USL a găsit un ţap ispăşitor pentru ameninţările venite de la Bruxelles: un jurnalist crescut la şcoala BBC.

Senatorul PSD Dan Şova şi europarlamentarul Norica Nicolai au declanşat un atac fără precedent împotriva corespondentei radioului public la Bruxelles, Carmen Valică.

Cei doi au susţinut că suspiciunile Comisiei Europene în legătură cu comportamentul nedemocratic al guvernului Ponta ar fi fost declanşate de o discuţie dintre Valică şi Mina Andreevna, purtătoarea de cuvânt a comisarului european Viviane Reding. La scurt timp, Valică a fost rechemată în ţară. Acuzaţiile au fost clarificate de către Mina Andreevna, care a spus că întrebarea lui Valică nu are nicio similitudine cu cea la care au făcut referire Şova şi Nicolai. La conducerea radioului public a fost instalat, săptămâna trecută, Ovidiu Miculescu, susţinut de PSD şi fost angajat al trustului Intact. Înainte de RRA, Carmen Valică a lucrat la BBC.

Valica: Acuzaţii vehemente şi nereale EVZ: Când aţi fost rechemată în ţară? Valică: Joi seară, printr-un email, ordinul de deplasare a fost modificat. Iniţial, ordinul era pentru 31 iulie. Vreo explicaţie? Nu. O să cer. Este un proces mai amplu, administrativ, prin care au fost rechemaţi şi alţi corespondenţi. Avem un nou regulament al corpului corespondenţilor străini, trebuie clarificat. Ce părere aveţi despre acu­zaţiile aduse de către Şova şi Nicolai? Am cerut consiliului de admi­­nistraţie al radioului public să ia atitudine. Este vorba de credibilitatea insti­tuţiei. S-a autosesizat consiliul de onoare.

De ce credeţi că au fost lansate de USL aceste acuzaţii? Acuzaţiile au fost atât de vehemente şi nereale încât este greu să trag o concluzie. Sunt fără temei. USL acuză ICR că a sponsorizat ziarişti suspecţi

Vinovat pentru că Ponta a declarat cotidianului spaniol El Pais că demisionează dacă se confirmă că şi-a plagiat doctoratul este ICR, condus de H.R.Patapievici, a sugerat europarlamentarul PNL Norica Nicolai. Ea va cere un raport în legătură cu situaţia bursierilor ICR, apreciind că mulţi sunt "agenţi de presă plătiţi din banii publici ai regimului Băsescu".

În replică, ICR deplânge campania împotriva acestui institut. "Revelaţia care a prilejuit aceste atacuri este informaţia (...) că jurnalistul Raúl Sánchez Costa, autorul unui interviu cu prim-ministrul Victor Ponta apărut în cotidianul spaniol El País, a beneficiat în 2006 de o bursă ICR.

Calomniatorii nu pun în discuţie pertinenţa întrebărilor sau realitatea răspunsurilor, ci incriminează faptul că un interviu cu prim-ministrul român a fost realizat de un jurnalist care a avut ocazia să cunoască România cu sprijinul unei instituţii româneşti (...). Selecţia bursierilor a fost întotdeauna făcută de către jurii independente de ICR, fapt care poate fi verificat cu uşurinţă", se precizează în comunicatul citat. Jurnalistul Raúl Costa, autorul interviului cu Ponta apărut în cotidianul spaniol El País, a beneficiat în 2006 de o bursă ICR. Citiţi şi:

  • Presa din Germania, Austria, Elveţia a luat foc: "Puciul lui Ponta", "Manevră josnică la Bucureşti"
  • Postul public austriac ORF: România se îndreaptă cu paşi rapizi spre SUSPENDAREA din UE
  • Pleşu despre guvernarea Ponta: "Năzbâtiile unei adunături de pezevenghi"
  • Liderul socialiştilor germani: "Normele democratice şi standardele parlamentare sunt suprasolicitate şi încălcate în Romania"
  • Ziaristul de la El Pais redă CUVINTELE EXACTE prin care Victor Ponta a spus că-şi va da demisia dacă se dovedeşte plagiatul