Pentru credincioși urmează 40 de zile fără carne, brânză și ouă. Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie, post mai ușor decât cel al Paștelui, pentru că sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie, inclusiv, se poate mânca untdelemn, pește și vin.
Uite câteva rețete de post cu ciuperci, cu dovlecei, cu cartofi, cu vinete și rețete fără ulei.
Paste cu ciuperci și broccoli
Ingrediente: 500 g paste, 300 g ciuperci brune, ½ căpățână broccoli, 250 g roșii cherry, 2 căței usturoi, ulei, sare.
Mod de preparare: Fierbi pastele în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Tai broccoli și-l pui la fiert în apă cu sare 3 minute. Scoți buchețelele de broccoli din apa clocotită și le pui într-un vas cu apă și gheață pentru a-și păstra culoarea. Tai ciupercile felii și le pui la călit într-o tigaie unsă cu ulei. Adaugi broccoli și usturoiul pisat. Lași focul mare 2 minute, apoi adaugi pastele fierte. Potrivești de sare. Amesteci, pui roșiile cherry tăiate jumătăți și o mai lași pe foc 2-3 minute. Servești pastele alăuri de un pahar de vin rose.
Supă-cremă de legume cu ciuperci
Ingrediente: 200 g buchețele de broccoli, 300 g ciuperci proaspete, 3 cartofi, 1 ceapă, 1 morcov, sare, piper, pătrunjel, după gust, frunze de dafin, după gust, ulei.
Mod de preparare: Tai în bucăți mici cartofii și morcovul și le pui la înăbușit cu ulei, într-o oală de ciorbă. Tai broccoli și-l adaugi în oală. La final, pui ciupercile și le înăbuși 2-3 minute. Torni 2 l de apă, condimentezi cu sare și piper, după gust și lași la foc mediu 20 de minute. După ce au fiert legumele, cu o spatulă scoți ciupercile din oală și le pui deoparte. Mixezi cu blenderul vertical. Servești supa-cremă cu ciupercile păstrate, cu frunze de dafin și cu pătrunjelul tocat.
Roșii umplute cu ciuperci
Ingrediente: 10-12 roşii mijlocii, 6-8 ciuperci de cultură sau hribi, 3 linguri ulei, 1 ceapă, 4-5 căţei usturoi, 1 legătură pătrunjel, sare, piper.
Mod de preparare: Spală roşiile, taie-le capacul şi goleşte-le de miez (foto 1). Înlătură seminţele şi toacă pulpa cubuleţe mici. Lasă roşiile golite la scurs. Curăţă ciupercile de nisip, resturi de frunze şi de pieliţa de deasupra. Spală-le bine în mai multe ape şi toacă-le mărunt pălăriile şi codiţele. Căleşte-le în 3 linguri de ulei. Adaugă ceapa şi usturoiul tocate mărunt, sare şi piper măcinat, după gust. Lasă să fiarbă, la foc mic, pentru 20 minute.
Ghiveci cu vinete, dovlecei și roșii
Ingrediente: 3 vinete, 3 dovlecei, 4 roșii, 2 căței de usturoi, ulei, sare, piper, oregano, după gust; Pentru sos: 3 căței de usturoi, 5 roșii, oregano uscat, sare, piper, 1 ceapă, 1-2 linguri ulei, pătrunjel, pentru decor.
Mod de preparare:
Pentru sos, tai mărunt ceapa și usturoiul, iar roșiile le dai prin răzătoare. Încingi uleiul, pui ceapa și, când devine sticloasă, adaugi usturoiul și amesteci, apoi răstorni roșiile și potrivești gustul cu sare, piper și oregano. Ții sosul pe foc 5-6 minute, apoi îl torni într-un vas rotund și îl lași la răcit. Între timp, speli, sub jet de apă, vinetele, dovleceii și roșiile, apoi le tai rondele și le așezi, sub formă de evantai în sosul de roșii răcit. Le presai cu sare, cu piper, cu oregano, cu usturoiul tăiat fin și le stropești cu puțin ulei. Dai vasul la cuptorul încins 35-40 de minute sau până când se rumenesc ușor. Servești ghiveciul decorat cu pătrunjel tăiat.
Chifteluțe de dovlecei
Ingrediente: 500 g dovlecei, sare, 1 ou, piper măcinat, 100 g pesmet, 2-3 fire ceapă verde, 1 legătură pătrunjel tăiat fin, ulei pentru prăjit, piure de cartofi.
Preparare: Cureţi dovleceii de coajă şi-i dai prin răzătoare. Le pui puţină sare, îi dai deoparte 30 de minute și-i storci pentru a elimina excesul de zeamă. Adaugi oul, piper, după gust, pesmetul, verdeaţa şi le amesteci cu grijă. Cu o linguriţă, formezi chiftelele şi le prăjeşti în ulei încins până se rumenesc. Le serveşti cu salată de legume şi cu piure de cartofi.
Pachețele cu varză și dovlecel
Ingrediente: 150 g varză chinezească, 2 ardei roșii, 1 dovlecel, 1 morcov, 3 fire ceapă verde, 1 cățel usturoi, 1 linguriță ulei de susan, ½ linguriță ghimbir răzuit, 1 pachet foi de plăcintă, sare, după gust, piper, după gust, ulei, pentru uns, 1 lingură apă, 1 linguriță făină; Pentru sos: 2 linguri sos de soia light, 100 ml sos de roșii, 1 linguriță sos picant.
Mod de preparare: Într-o tigaie cu ulei încins pui varza chinezească, ardeii, dovlecelul și morcovul tăiate fâșii subțiri. Adaugi ceapa verde și usturoiul tăiate mărunt. Pui ghimbirul și uleiul de susan. Condimentezi cu sare și piper. Răstorni apa amestecată cu făină. Lași legumele să se gătească al dente. Tai foile de plăcintă în patru. Ungi cu apă fiecare bucată, pui o linguriță din amestecul de legume, o pliezi la capete și o rulezi. Așezi pachețelele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și le ungi cu ulei, apoi le coci, la 200 °C, câte 15 minute, pe ambele părți. Între timp, faci sosul. Amesteci bine toate ingredientele. Servești pachețelele cu sosul picant.
Găluște de cartofi umplute cu legume
Ingrediente: Pentru găluşte: 1 kg cartofi, 300 g făină, 4 linguri amidon de porumb, ulei, sare; Pentru umplutură: 150 g porumb din conservă (scurs), 250 g mazăre congelată, ulei, apă, sare, piper, 1 bucăţică ghimbir tocat, caşcaval vegetal.
Mod de preparare: Pentru umplutură, încingi uleiul într-o tigaie, adaugi ghimbirul şi amesteci până îşi eliberează aroma. Pui boabele de mazăre şi porumbul scurs şi amesteci în timp ce se călesc. Torni puţină apă şi mai ţii pe foc 2-3 minute, acoperind tigaia. Adaugi sare şi piper, după gust, şi amesteci. Iei de pe foc când s-a evaporat lichidul, iar legumele sunt moi. Pentru găluşte, speli şi fierbi cartofii în coajă, până se înmoaie. După ce s-au răcit, îi cureţi şi îi dai prin răzătoare sau prin maşina de tocat. Amesteci cartofii cu făina, 1-2 linguri de ulei şi amidonul şi condimentezi cu sare, după gust. Frămânţi aluatul până când nu se mai lipeşte de degete şi adaugi făină, dacă mai este nevoie. Formezi găluştele cu palmele, faci o adâncitură în centrul fiecăreia, aşezi câte 1 linguriţă de umplutură, razi caşcaval, după gust, şi acoperi totul cu aluat. Pui găluştele la fiert, în apă cu sare, le scoţi când vezi că se ridică la suprafaţă şi le serveşti calde.
Ciorbă de cartofi
Ingrediente: 500 g cartofi, 1 ceapă, 1 morcov, 1 țelină, 2 ½ l apă, leuștean, 2-3 linguri ulei, sare, piper, 200 ml borș, 1 albitură.
Mod de preparare: Încingi uleiul și călești ceapa tăiată mărunt, apoi adaugi morcovul, țelina și albitura date prin răzătoare. Amesteci și torni apa, apoi adaugi cartofii făcuți cubulețe, sare și piper, după gust. După ce s-au fiert torni borșul și mai lași câteva minute la fiert. Servești cu leușteanul tăiat fin.
Musaca de cartofi
Ingrediente: 1, 5 kg cartofi albi, 200 g ciuperci, 2 căni de pastă de tomate, 2 cepe, 1 morcov, 1 legătură de pătrunjel, 1 cană iaurt vegetal, 1 roşie, 1 lingură de cimbru, sare, boia dulce şi iute.
Mod de preparare: Fierbe cartofii în coajă până la jumătatea procesului, apoi taie-i în felii groase. Toacă bine ciupercile, căleşte-le şi condimentează. Peste ele, pune pasta de tomate, pătrunjelul şi 3 sferturi din iaurtul vegetal. Unge o tavă cu ulei şi aşează straturi de cartofi şi compoziţia de ciuperci până ce termini ingredientele. Dă la cuptor pentru 40 de minute şi ornează cu pătrunjel şi iaurt.
Salată de vinete coapte
Ingrediente: 2 kg vinete, 1 kg ardei capia roșii, 4 roșii, 4 cepe roșii, 1 legătură pătrunjel, sare, piper după gust, 100 ml ulei, 50 ml oțet de mere.
Mod de preparare: Coci vinetele pe grătar sau pe aragaz, le cureți sub jet de apă, presari puțină sare și le lași la scurs. Procedezi la fel cu ardeii capia, de la care păstrezi doar pulpa. Mărunțești legumele și le lași deoparte. Cureți ceapa, o toci mărunt. Speli roșiile, îndepărtezi semințele și tai pulpa cubulețe. Pui toate legumele într-un castron, potrivești gustul de sare și piper, torni uleiul și oțetul, adaugi pătrunjelul tocat fin și omogenizezi compoziția. Păstrezi salata în borcane închise ermetic, la frigider, cel mult o săptămână.
Vinete gratinate
Ingrediente: 3 vinete, 6 roșii, sare, busuioc uscat, ulei.
Mod de preparare: Speli vinetele, le tai rondele și le coci pe grătar pe ambele părți. Tai roșiile rondele. Într-o tavă unsă cu ulei, așezi câte un strat de rondele de vinete coapte, apoi de roșii, condimentezi cu sare și presari busuioc, după gust. Stropești cu ulei și dai mâncarea la cuptor, 20 minute, la 180° C.
Mâncare de vinete cu dovlecei
Ingrediente: 2 vinete mari, 2 dovlecei, 100 g de apio, 1 ceapă mare roşie, tăiată sub formă de cubuleţe, 400 de ml de piure de roşii, 2 linguri de pastă de tomate, 50 g de zahăr, 100 ml de oţet de mere, 2 linguri de capere, 100 g de măsline verzi, 100 g de măsline negre, sare şi piper, după gust, 100 ml de apă.
Mod de preparare: Spală bine vinetele, taie-le capetele şi taie-le sub formă de cuburi. Pune-le într-o sită, condimentează cu sare şi lasă-le la scurt o oră, cu o greutate deasupra. Într-o tigaie mare, încinge 50 ml de ulei şi căleşte ceapa şi ţelina tăiate mărunt. Când au devenit translucide, adaugă roşiile piure, pasta de tomate, oţetul, caperele şi zahărul. Amestecă bine şi aşteaptă să fiarbă timp de 15 minute. Adaugă şi măslinele şi amestecă. Ulterior tamponează vinetele cu hârtie de bucătărie, iar apoi pune-le într-o tavă de copt, în care ai pus o hârtie de copt. Adaugă şi dovleceii, stropeşte cu ulei, condimentează cu sare şi piper, iar apoi las-o la cuptor timp de 20 de minute. Când legumele s-au copt, adaugă sosul de roşii, toarnă şi puţină apă şi mai lasă totul la cuptor timp de 10-15 minute.
Mâncare de fasole cu legume
Ingrediente: 500 g fasole, 1 ţelină, 1 morcov, 1 ceapă, 1 păstârnac, 1 rădăcină de pătrunjel, 200 ml suc de roşii, 3 frunze de dafin, 1 legătură de mărar.
Mod de preparare: Laşi fasolea la înmuiat peste noapte. Speli legumele, le cureţi de coajă şi le tai jumătăţi. Le pui la fiert în apa în care adaugi şi frunzele de dafin. Separat, în altă oală, fierbi şi fasolea în câteva ape. Când legumele sunt moi, le scoţi şi le dai deoparte. Păstrezi zeama. După ce fasolea s-a înmuiat uşor, o scurgi şi o pui la fiert în apa în care au fost legumele. Ai grijă ca zeama în care va fierbe fasolea să fie doar atât cât trebuie ca să o acopere. Adaugi sucul de roşii. Laşi câteva clocote. Serveşti când este caldă şi poţi orna cu mărar proaspăt.