Preotul Chris Terhes​, REACŢIE la adresa POLIŢIŞTILOR ROMÂNI: "Menţinerea ordinii, cu tact şi minte, nu doar cu muşchi şi pulan"

Preotul Chris Terhes​, REACŢIE la adresa POLIŢIŞTILOR ROMÂNI: "Menţinerea ordinii, cu tact şi minte, nu doar cu muşchi şi pulan"

Preotul Chris Terhes, preşedintele Coaliţiei Românilor din Statele Unite ale Americii, a postat, pe pagina sa de socializare, o reacţie în legătură cu cele două cazuri ce au stârnit numeroase discuţii aprinse, controverse, dar şi anchete în ţara noastră: cazul Boureanu şi cel al medicului ginecolog târât de poliţiştii de la Rutieră. Acesta susţine în mesajul postat că este consternat de lipsa de tac şi procedură a poliţiştilor români şi că nu este tocmai potrivit să se facă comparaţie cu ceea ce se întâmplă în Statele Unite, acolo unde poliţiştii au proceduri bine statuate.

Redăm integral mesajul postat de acesta pe pagina sa de Facebook: 

"Am văzut imaginile cu altercaţia dintre Boureanu şi acel doctor, pe de o parte, şi poliţisti, pe de altă, şi sunt consternat de lipsa de tact şi procedură a poliţistilor romani in astfel de cazuri.

Mai aud şi pe la televizor pe unii care tot dau exemplul Statelor Unite, că aici te bat poliţiştii, te bruschează, trag în tine, ca aşa vad ei prin filme sau că aşa le-au spus unii şi altii. Realitatea este ca în SUA există foarte rar altercaşie între poliţisti ţi oameni, tocmai pentru că poliţiştii au proceduri foarte clare, iar distanţa dintre poliţist şi om este aşa ţinută încât să fie aproape imposibilă o altercaţie fizică.

De exemplu, in cazul acelui doctor, dupa ce s-au bruscat cu el, politistii romani au decis sa-l duca la sectie cu masina, dar nu erau siguri daca sa-l duca in catuse ori nu. Si ati vazut ce a iesit. La un moment dat am vazut ca politistii il ridicau de picioare.

Dacă şi poliţistul şi omul ar fi in picioare şi ar începe să se târguiască şi hârjonească...

În SUA se procedeaza altfel: daca omul e pedestru si e oprit de politie pentru motive serioase (nu pentru "legitimare", scuza asta e de sorginte comunista si pretext ca organul sa te ia la intrebari), este pus sa stea jos, in fund, pe trotuar ori iarba. In felul acesta omul este intr-o pozitie statica si politistul poate vorbi cu el linistit. Daca si politistul si omul ar fi in picioare si ar incepe sa se targuiasca si harjoneasca, iese ce ati vazut in Romania.

In cazul in care exista indicii ca omul ar putea fi violent, ca s-ar putea rani pe sine (drogat ori baut fiind), politistii il leaga cu mainile la spate si-l aseaza jos, ca sa poata vorbi cu el linistit. De cele mai multe ori situatia se termina foarte amical, cu omul lasat sa plece.

În cazul în care omul e băut sau drogat...

In cazul in care omul e baut sau drogat, politistii cer numarul de telefon a cuiva din familie sau apropiat si suna ei sa vina cineva sa-l ia pe respectivul. In felul acesta se dezamorseaza o situatie, omul nu mai e pe strazi sa fie un pericol si toata lumea e multumita.

Numai in cazul in care nu are cine sa vina sa-l ia pe respectivul cineva din familie sau dintre prieteni si situatia este de asa natura, politistii il iau si-l duc la sectie pe cel beat sau drogat pana a doua zi, ca sa se poata trezi si sa-l lase acasa. Interesul general pentru politia americana nu este sa incatuseze oameni si sa-i duca la sectie, pentru ca toate astea costa, ci sa mentina ordinea. Iar mentinerea ordinii se face mai mult cu tact si minte, decat cu muschi si pulan.

Regula în SUA este că atunci cand eşti în masină şi eşti oprit de poliţie, nu cobori din maşină

Cazul Boureanu arata iarasi lipsa de procedura pentru cand politia interactioneaza cu cineva care e in masina.Regula in SUA este ca atunci cand esti in masina si esti oprit de politie, nu cobori din masina. Punct.

De la momentul cand esti oprit pana cand vine politistul la tine dureaza un pic, pentru ca politistul anunta prin statie ca te-a oprit, da numarul masinii, iar centrala ii da un feedback, de genul cine e proprietarul masinii, daca are antecedente penale, etc. Asta il si pregateste pe politist cum sa se apropie de masina.

Pe toata durata asta, cat politistul iti verifica prin statie masina, tu, daca vrei sa scapi cat de repede, iti deschizi geamul la masina, iti pregatesti toate documentele pe bord (ca sa nu te apuci sa cotrobai prin masina ori buzunare cand e politistul langa tine), opresti masina si stai cu mainile la vedere (pe volan).

In momentul in care vine politistul, de obicei iti va cere actele si te va intreaba daca stii de ce te-a oprit. Daca spui tu din ce cauza, admiti vina. Altfel, spui ca idee nu ai. Il lasi pe politist sa spuna ce are de spus, cooperezi cu el, raspunzi foarte precis la intrebari si in nici un caz nu te iei in gura cu el.

Daca îţi dă o amendă o primeşti cu zâmbetul pe buze, deoarece ştii că o poţi contesta în instanţă

Daca esti insa cooperant cu politistul si motivul pentru care te-a oprit nu e grav, te cam lasa doar cu o "mustrare" si iti ureaza sa conduci cu atentie. E foarte important ca pe toata durata interactiei dintre tine, care esti in masina, si politist, care e afara, sa stai cu mainile la vedere si sa nu faci miscari bruste.

Pentru orice miscare vrei sa faci, cum ar fi sa te apleci dupa acte in plus, ii spui politistului inainte. De exemplu, daca politistul iti cere inregistrarea masinii si tu nu o ai la dispozitie pe cand vine, nu te apuci sa cotrobai prin torpedou, ci ii spui ca ti-e in compartimentul de sub bord si ca vrei sa o cauti. In functie de ceea ce iti spune politistul, faci.

Exista situatii cand cel care conduce are pistol ori cutit/arma alba fie la el, fie in masina. Regula generala este ca atunci cand te-a oprit politistul si-i dai actele sa si spui ceva de genul: am permis de port-arma si am o arma la mine (sau in masina). In functie de asta si politistul stie cum sa actioneze.

Revenind la cazul Boureanu, am intrebat pe niste politisti aici daca au avut situatii cand au oprit pe cineva cu masina si altii decat soferul din masina, care erau drogati sau beti, i-au injurat. Au spus ca au avut, insa nu si-au pus mintea cu ei. Politistii sunt mai preocupati ca cel de la volan sa nu fie beat ori drogat. Pe langa asta, daca sotia/prietenul celui beat ii spune politistului: "imi cer scuze pentru el, e beat, nu stie ce vorbeste, am fost la o petrecere si il duc acasa", totul se termina acolo.

Politia din Romania nu isi va castiga respectul populatiei aratandu-si forta cu oameni beti. Oricine vede imaginile cu cei doi, oricat ar dori sa fie de partea politiei, undeva in mintea lui parca ceva tot nu a fost ok. Asta mai ales in contextul in care clanuri de infractori actioneaza fara probleme, uneori chiar la vedere.

Relatia dintre politie si cetateni nu este una statica ci dinamica, intr-o continua schimbare. Atat cetatenii cat si politia trebuie sa se adapteze mereu provocarilor acestei dinamici.

Ar fi bine ca, din situatii de genul celor doua mentionate mai sus, cei din conducerea Politiei Romane sa invete ce se poate invata si sa stabileasca niste proceduri clare care sa fie comunicate atat politistilor cat si oamenilor. Iar una dintre aceste proceduri ar fi ca omul sa nu coboare din masina atunci cand e oprit de politie. Respect tuturor politistilor romani care, uneori in conditii improprii, isi fac datoria cu onoare si isi servesc concetatenii", potrivit preotului Chris Terhes. 

 

Ne puteți urmări și pe Google News