Cum sunt trimiși PREOȚII în “ÎNCHISORILE” bisericești și care e PROGRAMUL de DETENȚIE

Nu doar oamenii de rând sunt supuși greșelii ci și preoții, care pot încălca, cu voie sau fără de voie, ordinea și disciplina bisericească.

De asemenea, preoții sunt supuși păcatului unor neînțelegeri și conflicte între ei sau cu enoriașii, ori cu autoritatea bisericească. Sfântul Sinod al BOR a prevăzut în Statutul pentru organizarea si funcționarea Bisericii Ortodoxe Române înființarea unor organe disciplinare și de judecată pentru clericii de mir, monahii, cântăreții bisericești și îngrijitorii în funcție. Astfel a apărut, în 1949, Regulamentul de procedură al instanțelor disciplinare și de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române.

În Biserica Ortodoxă Română există patru instanțe disciplinare și de judecată bisericească.

Prima este Consistoriul disciplinar protopopesc, care funcționeaza în cadrul fiecarui protopopiat, fiind alcătuit dintr-un președinte, doi membri clerici și un cântăreț laic. În competența sa intră aplanarea sau judecarea conflictelor dintre preoți și cântăreți sau împăcarea neînțelegerilor dintre credincioși și personalul bisericesc. Hotărarile sale trebuie aprobate de chiriarh, iar în unele cazuri, când nu se poate ajunge la o împăcare, se face recurs la instanța eparhială.

Consistoriul eparhial funcționează pe lângă fiecare eparhie și este format din trei membri activi și doi supleanți, preoți cu cunoștințe canonice și juridice, aleși de către Adunarea Eparhială pe termen de patru ani.

Consistoriul central bisericesc funcționeaza pe lângă Patriarhie, fiind alcătuit din cinci membri, care pot avea câte un supleant, și un grefier. Toți membrii sunt preoți, cu calificare canonică și juridică bisericească superioară, având o vechime de cel puțin 15 ani în slujirea preoțească. Este instanța de recurs pentru hotărârile Consistoriilor eparhiale, cu excepția celor prin care s-a aplicat pedeapsa caterisirii.

Sfântul Sinod este instanța judiciara supremă, alcatuită din: patriarh, ca președinte - și toți mitropoliții, arhiepiscopii, episcopii-vicari în funcție, ca membri. Sfântul Sinod îi judecă pe membrii săi conform sfintelor canoane, precum si orice recurs privind pedeapsa caterisirii (excludere din Biserică), aplicată de Consistoriile eparhiale.

Greșelile pe care le face un preot pentru a fi trimis la o mănăstire de penitență sunt lipsa repetată de la slujbe, cearta cu enoriații, absența repetata de la conferințe sau acte de indisciplină față de forurile superioare.

După anchetarea cazului și dupa judecata consistoriului, cel care a greșit este chemat la episcopie și este înștiințat asupra canonisirii. I se indică locația unde îșii va ispăși pedeapsa și durata acesteia. În general, canonisirea la o mănăstire de penitență durează între o săptămână și șase luni. Dacă greșeala este foarte gravă, pedeapsa poate merge până la excluderea din viața preoțească.

Preoții trimiși în “închisorile” bisericești ce le-au fost alese au un program redisciplinare în spiritul eticii creștine ortodoxe, printr-o viață simplă și plină de privațiuni.

Deșteptarea este la ora 5.30, după care, la ora 6.00, încep slujba și rugaciunile timp de două ore. Urmează micul dejun. Până la prânz, canonisitul trebuie să muncească pentru mânăstire în locul indicat de egumen, conducătorul mânăstirii. După masa de prânz urmează doua ore de slujbă și rugăciune, apoi iar muncă. Seara, înainte de cină, vine, desigur, rugăciunea. După masa de seară urmeaza un scurt program de voie, apoi somnul, segmentat, la ora 24.00, de rugăciunea de noapte.

Programul este ușor diferit de la o mânăstire la alta, în sensul că numarul orelor de rugăciune poate fi mai mare, în special noaptea.

Preotul “arestat” disciplinar are voie să primească vizitele familiei doar cu acordul egumenului, dar în limitele de timp stabilite de acesta. Spre deosebire de închisorile laice, caterisitul nu are voie să primească nici un pachet din afară.

Un loc de detenție bisericească este Mânastirea Sf. Nicolae, zisă și Mânăstirea Balamuci, din apropierea localității Sitaru, județul Ilfov. Acest așezământ, înființat in 1627, are în proprietate 13 hectare, din care 10 de teren arabil. Tot să te reeduci prin muncă!