Preoții ce nu se roagă pentru „victoria” lui Vladimir Putin în Ucraina sunt suspendați de superiorii lor ierarhici, în Rusia.
Biserica Ortodoxă Rusă explică suspendarea „preoților disidenți” ca pe un factor de descurajare a angajării religioase în politică
Preoții ce nu se roagă pentru „victorie” sunt suspendați
Într-o veche biserică ortodoxă din Antalya, ţinând o Biblie într-o mână și o lumânare în cealaltă, reverendul Ioann Koval a săvârșit una dintre primele sale slujbe în Turcia după ce liderii Bisericii Ortodoxe Ruse au hotărât să-l îndepărteze, potrivit Euronews.
Koval fusese discreditat pentru că s-a rugat pentru pacea în Ucraina.
Preotul a făcut apel la Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, care în iunie a decis să-i redea drepturile.
În septembrie 2022, când președintele rus Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parțială a rezerviștilor, Patriarhul Moscovei, Kirill le-a cerut clericilor săi să se roage pentru victorie. Cu acel prilej, Koval a schimbat un singur cuvânt, înlocuind „victorie” cu „pace”.
„Prin cuvântul «victorie» rugăciunea a căpătat un sens propagandistic, parcă ar influența gândirea enoriașilor. A mers împotriva conștiinței mele”, a spus clericul.
Kirill binecuvântează uciderea altor creștini ortodocși
Influența patriarhului rus depășește cu mult granițele țării, iar ordinele sale se aplică și preoților din străinătate. În februarie, Kirill l-a suspendat pentru trei luni pe reverendul Andrei Kordochkin, aflat la Madrid, pentru poziția sa împotriva luptelor.
Încă din primele zile ale operațiunii militare, Kordochkin a condamnat public operațiunea militară rusă și s-a rugat în mod regulat pentru pacea în Ucraina. Preotul a fost pedepsit pentru şi-a „incitat la ură” enoriașii.
„Cred că am datoria să vorbesc, indiferent de preț – ne spune Kordochkin – Dar, desigur, nu pot să-i chem pe frații mei din Rusia să facă același lucru și să se pună în pericol”.
Biserica Ortodoxă Rusă explică represiunile ca un factor de descurajare a angajării religioase în politică. De la începutul operațiunii militare, gruparea pentru drepturile omului Creștinii Împotriva Războiului a numărat cel puțin 30 de preoți ortodocși care au fost supuși presiunilor din partea autorităților religioase sau de stat.
(Traducerea Cătălina Păunel, RADOR)