Familia unui preot din Huşi e obligată de judecători să rămână împreună, pe hârtie, deşi cei doi soţi sunt despărţiţi de peste un an.
Un preot şi preoteasa lui din Huşi, judeţul Vaslui, nu pot divorţa, deşi sunt despărţiţi de mai multă vreme. Tribunalul din Vaslui a respins cererea de divorţ înaintată în anul 2006 de Natalia Trofin, 32 de ani, care a vrut să se despartă de soţul ei, preotul Neculai Trofin, 34 de ani, de la biserica Dobrina din Huşi, iar Curtea de Apel Iaşi a confirmat sentinţa instanţei vasluiene. Acum, preotesei nu i-au rămas decât două variante: să aştepte să treacă un an, ca să fie consemnată despărţirea „în fapt“, sau să ajungă cu cazul de divorţ ratat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. „Ce facem cu copiii?“ Natalia Trofin este originară din Republica Moldova. În urmă cu zece ani, s-a căsătorit cu preotul Neculai Trofin. Acum au doi copii, gemeni, în vârstă de 9 ani, şi, spune femeia, cei doi soţi s-au despărţit, în realitate, de mai multă vreme. Cu toate acestea, se plânge ea, Justiţia din România a pus-o într-o situaţie nemaiîntâlnită: i-a respins cererea de divorţ.
„Cum a judecat Justiţia că este drept ca noi să stăm căsătoriţi în acte, nu înţeleg. Dacă eu sau preotul putem să fim despărţiţi în fapt şi să nu avem probleme, ce facem cu copiii? Judecă torii la ei trebuiau să se gândească. Acum ei stau la mine, dar preotul nu este obligat de instanţă să le acorde niciun ajutor. Singură cu doi copii este foarte greu“, se plânge Natalia Trofin. Gemenii sunt elevi în clasa a III-a şi resimt despărţirea părinţilor ca pe o traumă majoră. „Dacă Justiţia ne-ar fi permis să divorţăm, am fi ştiut sigur în sarcina cui cade creşterea şi educarea copiilor. Aşa, noi nu ne împăcăm, lăsăm totul unul în seama altuia şi aceşti copii suferă. Nu este drept“, mai spune femeia. „Ea a vrut doar cetăţenia română“ În varianta Nataliei, despărţirea s-a produs din cauza violenţelor preotului. „Era gelos, era violent, mă dădea afară din casă. Nu se putea trăi cu el şi asta o ştie şi poliţia care, nu odată, a fost chemată în toiul nopţii să-l potolească“. În varianta preotului, Natalia Trofin inventează motive, iar adevărata cauză pentru care ea s-ar fi căsătorit cu el a fost ca să obţină mai degrabă cetăţenia română. „Eu am fost o victimă, iar ea nu a vrut decât cetăţenia română. Că aşa sunt basarabenii, umblă şi ei după o viaţă mai bună. Nu m-am prins de asta de la început. Singura posibilitate a ei de a deveni cetăţean român era să se căsătorească aici“, ne-a declarat preotul. Natalia Trofin consideră afirmaţia preotului drept un „atac adus tuturor basarabenilor“ şi arată că, oricum, a obţinut cetăţenia română înainte de căsătorie. „Am fost româncă dintotdeauna, dar cu acte în regulă am fost în 1996. Căsătoria a venit în 1997“, a spus ea.
CAZ RAR „Respingerea unei cereri de divorţ e foarte rar întâlnită“ Specialiştii în drept privesc cu interes cazul divorţului ratat. „Există şanse ca reclamanta să aibă câştig de cauză la CEDO, însă doar dacă va putea dovedi că în România a avut parte de un proces inechitabil. De altfel, respingerea unei cereri de divorţ este foarte rar întâlnită la noi. Atunci când, totuşi, magistraţii iau această decizie, înseamnă că la mijloc a fost una din două motivaţii: ori partea care a reclamat nu a avut argumente serioase în ceea ce priveşte culpa pârâtului, ori la mijloc au fost minori, iar interesul acestora a primat în faţa oricăror alte interese. Evident, principalul interes al unor copii din interiorul unei căsătorii pesupune ca părinţii să fie împreună“, a explicat avocatul Radu Bobârnat.