Premiul Nobel pentru Literatură, câştigat de Mario Vargas Llosa
- Adam Popescu
- 7 octombrie 2010, 19:43
Academia suedeză a acordat Premiul Nobel pentru Literatură peruanului Mario Vargas Llosa.
În motivaţia juriului s-a arătat că autorului peruan Mario Vargas Llosa i-a fost decernat Nobelul pentru "cartografierea structurilor puterii şi pentru imaginile sale tranşante ale rezistenţei, revoltei şi înfrângerii individuale".
Scriitorul de 74 de ani are la activ peste 30 de romane, piese şi eseuri. În 1995 a obţinut premiul Cervantes, cea mai importantă distincţie literară a lumii hispanice. Faima internaţională a dobândit-o cu romanul din anii '60, "Vremea eroului". Vargas Llosa este primul scriitor sud-american premiat cu premiul Nobel pentru literatură în ultimii 20 de ani. În 1990, mexicanul Octavio Paz a obţinut medalia, în timp ce prietenul şi apoi rivalul columbian al lui Llosa, Gabriel Garcia Marquez, căpătase distincţia în 1982.
Editura Humanitas i-a dedicat o întreagă serie de autor celebrului autor, serie care numără deja 10 volume: "Peştele în apă", "Băieţii şi alte povestiri", "Rătăcirile fetei nesăbuite", "Casa verde", "Pantaleon şi vizitatoarele", "Povestaşul", "Adevărul minciunilor", "Mătuşa Julia şi condeierul", "Scrisori către un tânăr romancier" (ultimul volum apărut), şi "Oraşul şi câinii" (prima carte publicată).
Majoritatea analiştilor au fost de părere că în 2010 destinatarul premiului Nobel pentru literatură nu va proveni de pe vechiul continent, deoarece europenii aproape au pus monopol pe distincţiile pentru literatură acordate de Academia suedeză în ultimii ani. Mai mult, casa de pariuri Ladbrokes îl considera pe scriitorul kenyan Ngugi wa Thiong'o drept cel mai probabil câştigător al premiului Nobel pentru literatură.
Înainte de anunţul secretarului permanent, teoreticianul african se lupta cu romancierul american Cormac McCarthy pentru poziţia de favorit, urmaţi de prozatorul japonez Haruki Murakami, cu 7-1. Favoritul de săptămâna trecută, poetul suedez Tomas Tranströmer, se afla, înaintea anunţării premiilor, pe poziţia a patra, cu şanse de 9-1, potrivit "The Guardian". Mario Vargas Llosa nu figura în ierarhia favoriţilor.
Premiile Nobel sunt înmânate pe 10 decembrie la Stockholm.
Câştigătorii Nobelului din ultimii 10 ani:
- 2009 Herta Müller (Germania), "Animalul inimii", "Leagănul respiraţiei", "Călătorie într-un picior"
- 2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio (Franţa), "Procesul verbal", "Ritornela foamei", "Cartea fugilor"
- 2007 Doris Lessing (Marea Britanie), "O coborâre în infern", "Povestiri africane", "Memoriile unei supravieţuitoare"
- 2006 Orhan Pamuk (Turcia), "Mă numesc Roşu", "Zăpada", "Cartea neagră"
- 2005 Harold Pinter (Marea Britanie), "Îngrijitorul", "Aniversarea", "Silence"
- 2004 Elfriede Jelinek (Austria), "Pianista", "Amantele", "Excluşii"
- 2003 John M. Coetzee (Africa de Sud), "Dezonoare", "Maestrul din Petersburg", "Viaţa şi vremurile lui Michael K"
- 2002 Imre Kertész (Ungaria) , "Drapelul englez", "Altcineva. Cronica schimbărilor", "Kadis pentru copilul nenăscut"
- 2001 Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul (Marea Britanie), "Măscăricii", "The Enigma of Arrival", "The Mystic Masseur"
- 2000 Gao Xingjian (China), "Muntele inimii", "O undiţă pentru bunicul", "Biblia unui om"
Citiţi şi:
- Herta Müller: "Îmi place să nu scriu"
- Herta Müller: "În România, lumea nu prea mă place"
Sezonul Premiilor Nobel pe 2010 a început luni, cu premiul pentru Medicină, obţinut de britanicul Robert Edwards pentru contribuţia sa în domeniul fertilizării in vitro. Cercetatorii de origine rusă Andre Geim şi Konstantin Novoselov vor împărţi Premiul Nobel pentru Fizică, pentru cercetările legate de grafen. Ieri, a fost anunţat Nobelul pentru Chimie. Cercetatorii Richard F. Heck, Ei-ichi Negishi si Akira Suzuki au fost premiaţi pentru studiile efectuate în domeniul sintezei organice. Premiul Nobel pentru Pace va fi anunţat mâine, iar luni, cel pentru Economie.