Cercetătorii Takaaki Kajita şi Arthur B. McDonald au fost recompensaţi, marţi, cu premiul Nobel pentru fizică pe 2015, pentru descoperirea oscilaţiilor neutrinilor, fapt care le-a permis să demonstreze că aceştia au masă.
Japonezul Takaaki Kajita şi canadianul Arthur B. McDonald au primit premiul Nobel pentru fizică pentru contribuţiile lor semnificative în ceea ce priveşte experimentele care au demonstrat că particulele neutrino îşi modifică identităţile, metamorfoză care implică faptul că acestea au masă.
Neutrinii - particule elementare stabile fără sarcină electrică și cu masă mai mică decât cea a electronului - sunt la fel de răspândiţi în Univers ca şi fotonii şi sunt creaţi în: dezintegrarea beta, captura electronilor şi cea a miuonilor, la dezintegrarea particulelor elementare. Totuşi, proprietatea specifică a neutrinului este interacţiunea sa deosebit de slabă cu materia: este cea mai slabă interacţiune din toate interacţiunile cunoscute ale fizicii nucleare. De aceea, deşi este foarte răspândit, detectarea neutrinului este extrem de dificilă, el putând să străbată prin toate corpurile „normale” (cum ar fi o macromoleculă, un obiect metalic, corpul omenesc, Soarele, norii cosmici intergalactici), dar fără a interacţiona cu acestea şi fără a întâmpina vreo piedică. Proprietatea aceasta a făcut ca în ultimii ani neutrinii să câştige enorm în importanţă pentru astronomie şi astrofizică, devenind posibilă detectarea exactă a sursei lor cosmice (de exemplu miezul Soarelui, regiunea din spatele unor nori cosmici opaci pentru lumină şi altele) cu ajutorul unor aparaturi mari, complexe şi speciale,
Anul trecut, premiul Nobel pentru fizică le-a fost atribuit cercetătorilor japonezi Isamu Akasaki, Hiroshi Amano şi Shuji Nakamura, pentru "inventarea diodelor cu emisie de lumină albastră care au permis dezvoltarea unor surse de lumină albă, puternice şi economice", potrivit motivaţiei Academiei suedeze.
Sezonul Nobel a debutat luni, când cercetătorii William C. Campbell, Satoshi Ōmura şi Youyou Tu au fost recompensaţi cu premiul pentru medicină pe 2015. William C. Campbell (Irlanda) şi Satoshi Ōmura (Japonia) au primit acest prestigios premiu pentru descoperirile privind o nouă terapie împotriva infecţiilor cauzate de viermi cilindrici, în timp ce Youyou Tu (China) a fost premiată pentru descoperirile ei privind o nouă terapie împotriva malariei. Miercuri va fi acordat cu premiul pentru chimie iar joi va fi anunţat câştigătorul premiului Nobel pentru literatură.
Laureaţii primesc câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de opt milioane de coroane suedeze (circa 850.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.
Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.