Premiul Nobel pentru fizicienii care spun că Universul va sfârşi îngheţat

Laureaţii Premiului Nobel 2011 în fizică sunt Saul Perlmutter (52 de ani), Brian P. Schmidt (44 de ani) şi Adam G. Riess (42 de ani). Aceştia au studiat zeci de stele explozive, numite supernove, şi au descoperit că Universul se extinde mult mai rapid decât se aştepta comunitatea ştiinţifică.

"Care va fi destinul Universului? Probabil va sfârşi îngheţat, dacă e să dăm crezare laureaţilor Nobel pentru fizică din acest an. Descoperirea a fost o mare surpriză chiar şi pentru laureaţi", a anunţat Adunarea Nobel înainte de a acorda premiul. O muncă începută în 1998

Munca laureaţilor a început încă din 1998, când Perlmutter şi Schmidt făceau parte din echipe diferite. Riess făcea parte din echipa celui din urmă.

Însă ambele echipe au căutat cele mai îndepărtate supernove de pe harta Universului. Apariţia telescoapelor sofisticate, amplasate atât pe Terra cât şi în spaţiu, şi a senzorilor performanţi au făcut posibile aceste observaţii.

Cercetătorii au studiat o clasă ciudată de supernove, care sunt la fel de grele ca Soarele, dar au dimensiunile Pământului. O singură supernovă de acest tip poate emite la fel de multă lumină ca o galaxie. Cele două echipe au descoperit 50 de supernove îndepărtate, a căror lumină era mai slabă decât se aşteptau cercetătorii. Era dovadă că Universul se extinde, şi o face rapid.

Cercetătorii ştiau că Universul se extinde ca urmare a Big Bangului , explozia primordială de acum 14 miliarde de ani. Însă descoperirea că această expansiune este una accelererată, că viteza de expansiune a Universului creşte, a fost una fantastică, neaşteptată. Dacă această viteză de expansiune va continua să crească, Universul va sfârşi îngheţat. "Părea prea nebunesc pentru a fi adevărat"

Unul dintre laureaţi, Brian Schmidt a rememorat momentul descoperirii, însă nu înainte de a preciza că se simte "ca atunci când mi s-au născut copiii". "Părea prea nebunesc pentru a fi adevărat. Mereu ajung să vorbesc despre Einstein, pentru că multe dintre teoriile sale s-au dovedit reale. Ideea lui Einstein că spaţiul are o energie a lui este cel mai simplu factor care ar putea influenţa viteza de expansiune a Universului", şi-a amintit Schmidt. Ieri a fost decernat şi Premiul Nobel pentru Medicină. Acesta a mers către cercetători care au explorat lumea sistemului imunitar. Unul dintre laureaţi a decedat cu câteva zile înainte de a primi distincţia.