Premii la Costinești, cu peripeții și ochi umflați | Memoria EVZ

Premii la Costinești, cu peripeții și ochi umflați | Memoria EVZ

„Lui Ioan Cărmăzan nu i s-a dat mandat de arestare, ci Premiul special” se spune în subtitlul articolului apărut pe 27 aprilie 1994, în Evenimentul zilei. Surprinzător, la Festivalul Filmului pentru Tineret- Costinești 1992 a avut loc un eveniment demn de filmele de comedie.

 

Cu o seară înainte ca scena Teatrului de Vară din Costinești să se umple de numeroșii premianți ai ediției, între regizorul Ioan Cărmăzan și Copel Moscu, director al festivalului și apreciat în grupul documentariştilor anilor ’80, a avut loc un conflict, care s-a lăsat cu câțiva pumni. După primirea premiului special, Ioan Cărmăzan s-a apropiat de Copel Moscu, l-a îmbrățișat și și-a cerut iertare în aplauzele colegilor și spectatorilor.

Din conflict, directorul festivalului a ieșit cu un ochi tumefiat. „Până când breasla nu se va iubi și respecta pe sine, degeaba așteaptă iubirea celorlalți”, spunea regizorul și producătorul Florin Codrescu, cu o zi înainte.

Ne puteți urmări și pe Google News

INFO

Contactat după 22 de ani, Ioan Cărmăzan, scriitor, regizor și scenarist, dar și președintele Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România, și-a amintit amuzat despre incident. „Da, îmi amintesc! Îl bătusem pe Copel Moscu, care era președintele juriului la Festivalul de Film de la Costinești. Incidentul se petrecuse cu o seară înainte, dar nu-mi mai amintesc de la ce a început cearta. Atunci am luat premiu pentru Casa din vis, cu Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele și Gheorghe Dinică în rolurile principale”, și-a amintit el, zâmbind.

CV

Redactorul Constantin Fugașin a fost printre primii 100 de ziariști ai „Bulinei roșii”. Până în decembrie 1989, el a fost actor. Din 1990 a fost ziarist, timp de 20 de ani. Apoi s-a reîntors la dragostea dintâi, teatrul.