Federația asociațiilor de români din Europa a transmis un comunicat de presă în care îi cere prim-ministrului Mihai Tudose anularea amenzilor fiscale pentru românii din diaspora şi a dublei impozitări.
„Necompletarea unui formular birocratic prevăzut în noul Cod Fiscal dă bătăi de cap milioanelor de români din afara granițelor. Pe lângă amenzi, ei vor fi siliți să mai plătească odată şi în țară, unele taxe achitate deja în țările în care muncesc. Fiscul a prezentat un astfel de formular de schimbare a domiliciului fiscal care ar fi trebuit sa fie completat de către toți românii care au domiciliul in România și rezidența in străinătate.
Considerăm că este o masură premeditată şi absurdă de răzbunare împotriva milioanelor de români din diaspora.
Nu trebuie uitat că toți cei din afară au plecat tocmai din cauza proastei administrări a țării şi a corupției clasei politice. Dacă prim-ministrul Tudose nu ține cont de drama acestor oameni siliți să trăiască departe de cei dragi şi să presteze munci inferioare pregătirii lor, ne aşteptam să aibă în vedere măcar interesul pentru atragerea uriaşelor sume care pot contrinui la stabilitatea exercițiului bugetar. În ultimii 10 ani românii din afară au trimis acasă in jur de 55 miliarde de euro”, se arată în comunicatul FARE.
„Mi se pare o strategie total eronată din partea guvernului. Credem că statul român ar trebui mai degrabă să se ingrijoreze de numarul uriaş al românilor plecați si de fapul ca ei nu mai vor să se intoarcă: suntem pe locul doi în lume privind numărul persoanelor plecate din țară, după Siria. Este inadmisibil dacă prin astfel de tertipuri cu formulare tăinuite îşi propun autoritățile noastre să contracareze faptul că în fiecare oră pleacă 9 adulți care nu se vor mai întoarce în țară, în foarte puțin timp în România nu va mai avea cine sa lucreze.
Este inadmisibil unde s-a ajuns. De vreo 5 ani tot circulă vești ca Statul Român urmează sa impoziteze încă o dată în țară veniturile românilor din diaspora, chiar dacă aceştia plătesc impozit în țările unde lucrează. Iată că astăzi o parte din aceste zvonuri a devenit realitate”, a declarat Daniel Tecu, președintele Federației asociațiilor de români din Europa.
Reacţia FADERE vine în contextul în care recent o măsură a autorităţilor i-a iritat pe românii care lucrează în afara ţării. Astfel, cine va părăsi România pentru mai mult de 6 luni va fi obligat să declare la ANAF acest lucru cu 30 de zile înainte de plecare, în caz contrar riscând amendă între 50 și 100 lei. Conform Pro TV, românii care nu completează chestionarul respectiv pot ajunge şi în situaţia în care le pot fi impozitate veniturile, altele decât cele salariale, în ambele ţări. Din 2018, datele referitoare la românii care lucrează în străinătate ar urma să fie comunicate automat autorităţilor române.