Premierul Tăriceanu va desena singur harta electorală a Capitalei
- Adam Popescu
- 17 iulie 2008, 03:00
Decizia privind împărţirea Bucureştiului în colegii uninominale va fi luată de guvern după consultarea PSD.
Comisia parlamentară pentru stabilirea colegiilor electorale şi-a încheiat ieri brusc activitatea fără să elaboreze şi hărţile pentru Bucureşti şi judeţele Constanţa şi Satu-Mare. Acestea vor fi trasate de guvern, a anunţat liberalul Mihai Voicu, preşedintele comisiei. Reprezentanţii PSD din comisie au protestat uşor, de formă. Acest fapt a alimentat bănuiala că trasarea colegiilor din aceste judeţe, chiar dacă se va face la guvern, va beneficia de asistenţa PSD.
Nu şi a PDL, care a fost exclus total de la trasarea colegiilor de blatul PSD-PNL. Împărţirea Bucureştiului în colegii fiind făcută la guvern, premierul Tăriceanu va avea astfel ocazia să deseneze un colegiu unde să candideze pentru un loc de deputat. Potrivit informaţiilor din interiorul PNL, el intenţionează să candideze într-un colegiu care să cuprindă zonele Primăverii, Dorobanţi şi Aviaţiei. Calculul liberalilor este că electoratul lui Tăriceanu este grupat în această arie selectă şi că profilul votanţilor din aceste cartiere, unde locuiesc foarte mulţi bogaţi, se apropie de cel al preşedintelui PNL. Blatul PSD-PNL, valabil şi în Bucureşti Comisia de Cod electoral a finalizat, ieri, colegiile din 20 de judeţe, ridicând la 39 numărul circumscripţiilor a căror situaţie a fost tranşată prin vot. La finalul şedinţei, Mihai Voicu a susţinut că Bucureştiul este una dintre circumscripţ iile mari, „cu volum mare de muncă“ şi de aceea va fi lăsat în seama guvernului.
Pe de altă parte, el a promis că decizia se va lua prin consultarea informală a Comisiei de Cod electoral. Surse social-democrate au confirmat ipoteza unei înţelegeri PSD-PNL şi spun că guvernul va trasa colegiile din Bucureşti doar în urma acordului lui Geoană. Florin Iordache (PSD), vicepreşedinte al Comisiei electorale, a recunoscut că, la nivelul Capitalei, ar fi existat „tatonări“ între PNL şi PSD, dar a sugerat că nu s-a bătut palma.
„Deocamdată, fiecare partid e cu harta lui“, a susţinut Iordache. Pe de altă parte, şedinţa de ieri a comisiei a venit după ce au circulat informaţii neoficiale despre faptul că negocierile pe Bucureşti dintre PSD şi PNL ar fi destul de înaintate. Cele două partide ar fi convenit câte colegii să arondeze fiecărui sector şi, de asemenea, ar fi stabilit că greii celor două partide nu se vor confrunta în aceleaşi colegii uninominale.
Liberalii şi-au „trădat“ aliatul PSD-ist Cert este că, ieri, maşina de vot PNL-PSD nu a mai funcţionat 100%. La Satu-Mare, propunerea PNLUDMR nu a întrunit numărul necesar de voturi, nefiind susţinută de PSD. Liberalii le-au plătit-o în schimb când urma să se discute colegiile din Constanţa. În acel moment, cei doi reprezentanţi ai PNL din comisie au plecat, în urma unui semn discret al preşedintelui Mihai Voicu; acesta a constatat că nu mai este cvorum şi a suspendat şedinţa. „Ce faci, Mişule? Ne păcăliţi acum, când v-aţi văzut sacii în căruţă? Păi, noi mai aveam circumscripţ ii de votat“, a intervenit, fără succes, PSD-istul Anghel Stanciu. Colegii pentru românii din Har-Cov Colegiile electorale din Harghita şi Covasna au fost desenate în urma unei înţelegeri 100% româneşti. PSD, PNL, PDL şi PRM au căzut de acord ca în aceste judeţe populaţia românească să beneficieze de câte un colegiu. UDMR s-a opus.