Premierul Ponta, prin ochii lui Blaga. E ca un copil căruia îi place jucăria.S-a îndrăgostit mult prea repede de facilităţile postului

Liderul PSD Victor Ponta s-a îndrăgostit mult prea repede de facilităţile oferite de postul de premier, ca şi de apariţiile televizate în această postură, este de părere preşedintele senatului, democrat-liberalul Vasile Blaga.

“Victor Ponta s-a îndrăgostit mult prea repede de facilităţile oferite de postul de premier. (...) Senin  la acest punct de vedere spune că este un guvern de tranziţie, dacă ăsta e guvern de tranziţie, ferească sfântul de felul principal. (...) Anunţi o serie de mpăsuri pe care le vei lua  anul viitor, dar  ce faci acuma? Îi va fi fatal pentru că românii se deşteaptă pas cu pas”, a exemplificat Blaga, la emisiunea "Ultimul Cuvânt", difuzată de B1 Tv, referindu-se la tarele constatate în prestaţia  noului premier.

El a făcut referire şi la apetitul lui Ponta pentru ieşirile televizate dese. “Eram la Maramureş joi şi opt intervenţii la tv a avut domnia sa. Domnul Antonescue mai ăn umbră aşa. Dacă va continua să se comporte la putere ca şi cum ar fi opoziţie, domnul Ponta va avea numai de pierdut”, a estimat Blaga.

Şeful Senatului l-a criticat pe Ponta şi pentru consideraţiile făcute la adresa vizitei  prezidenţiale la Summit-ul NATO de la Chicago şi a luat în derâdere publicitatea cu care premierul şi-a înconjurat propria deplasare în Afganistan.

“O copilărie, se comportă ca un copil căruia îi place jucăria şi nu o mai lasă din braţe. N-am văzut în viaţa mea vreo deplasare a unui lider, şef de stat sau de guvern, care are combatanţi în Afganistan, noi avem. Ştiţi să fi ţinut cineva o conferinţă de presă înainte de a pleca? Domnul Ponta  ar trebui  să ştie că  domnul Karzai  e la Summit-ul NATO, că şi responsabilii lui militari sunt la summit  şi că miniştrii României  sunt la summitul NATO”, a arătat Blaga. Liderul democrat-liberal a subliniat că nu a văzut niciodată un lider important care să-şi anunţe plecarea pe teatrul de operaţiuni, pericolul în acest sens fiind destul de mare.  Preşedintele Senatului a vorbit şi din experienţa sa de fost ministru de Interne, adăugând că premierul ar fi trebuit să se gândească mai mult la viaţa militarilor români din Afganistan când a decis să-şi anunţe în mod public plecarea.

"Păi dacă nu-ţi pasă de viaţa ta, să-ţi pese de viaţa combatanţilor noştri de acolo care trebuie să te apere. Toţi au anunţat şi au filmat când erau acolo, când mănâncă cu militarii. Ştirea era transmisă când erau pe drumul înapoi. De la un capăt la altul, o nefăcută", a mai spus Vasile Blaga.

Cât despre pretenţia  premierului de a participa la Consiliul European în locul preşedintelui Traian Băsescu, Blaga a  conchis ironic: “Îi place jucăria. Acum vrea şi la Bruxelles, dacă tot a fost în Afganistan”. Cât despre problema reprezentării României la Consiliul European, Blaga a afirmat că cel care trebuie să meargă la întâlnirea informală de la Bruxelles este preşedintele, lucru precizat clar de articolul 80 din Constituţie.

El i-a recomandat lui Victor Ponta să se adreseze Curţii Constituţionale dacă i se pare că textul legii este neclar, pentru ca aceasta  să se pronunţe asupra cazului.

“Dacă tot insistă, până la urmă tot la Curtea Constituţională se ajunge. Cinstit ar fi ca domnia sa să facă o adresă Curţii Constituţionale, dacă consideră că este aici o problemă neclară în Constituţie, și aceasta să îşi spună punctul de vedere. Ştiu că nu au dreptate, pentru că Constituţia e mai clară decât vor ei să arate. Articolul 80 precizează foarte clar cine reprezintă România”, a spus Blaga.

Preşedintele Senatului a invocat şi articolul 112 din Constituţie, care acordă atribuţii de politică externă guvernului. Blaga a subliniat că în aceste cazuri preşedintele statului conduce ședinţele, nu premierul.

“Sigur, unii din colegii domnului Ponta fac trimitere la articolul 112, care spune că Guvernul pune în aplicare programul de guvernare adoptat în Parlament, inclusiv în zona de politică externă şi de securitate naţională. Numai că îi atrag atenţia domniei sale şi celor care îl sfătuiesc că preşedintele poate participa la orice şedinţă de guvern în care se discută probleme de politică externă, ba mai mult, dânsul prezidează în acele situaţii şedinţele de guvern”, a subliniat şeful Senatului.