Polonia pune la punct o strategie pentru convertirea în zloţi a creditelor ipotecare în franci elveţieni luate de persoane fizice, costurile pentru această operaţiune ar urma să fie suportate de bănci, informează .
Potrivit premierului polonez, Ewa Kopacz, citată de Bloomberg, conversia va fi una dintre propunerile pe care Guvernul pe care îl conduce îl va prezenta până la sfârşitul săptămânii.
Într-un interviu acordat postului public de radio, Ewa Kopacz, a atras atenţia că băncile ar trebui să introducă "rapid" modificările, iar Autoritatea de Reglementare a Pieţelor Financiare din Polonia va urmări răspunsul băncilor.
"Dacă voi fi nevoită să aleg între interesele băncilor şi cele ale celor care au luat credite, voi fi de partea populaţiei, iar băncile vor fi cele care vor suporta nota de plată şi nu bugetul de stat. Voi face toate eforturile pentru a mă asigura că aceste măsuri vor intra în vigoare cât mai curând posibil şi nu în 3-4 luni, pentru că viaţa oamenilor depinde de acestea", a declarat Ewa Kopacz.
Protestele organizate în mai multe oraşe din Polonia de oamenii care au contactat anterior credite în franci sunt o problema stringentă în Polonia, unde, în acest an, vor avea loc alegeri parlamentare. De altfel, Ministrul de Finanţe Mateusz Szczurek a atras deja atenţia că băncile care îşi desfăşoară activitatea în Polonia trebuie să se găsească o cale amiabilă pentru a împărţii povara, altfel se impun măsuri "asemănătoare cu soluţiile din Croaţia sau Ungaria".
Potrivit AFP, citată de Agerpres, Parlamentul croat a aprobat vineri un amendament al guvernului care prevede îngheţarea cursului francului pentru a le proteja pe cele circa 60.000 de persoane din această ţară cu credite în moneda elveţiană, relatează . După aprecierea monedei elveţiene, guvernul a propus un amendament la legea privind creditele de consum care fixează, pentru o perioadă de un an, cursul francului elveţian la 6,39 kuna (0,83 de euro).
Astfel, costul acestei măsuri, care potrivit Băncii naţionale a Croaţiei se ridică la 52 de milioane de euro, va fi acoperit de bănci. Reacţia Asociaţiei Băncilor din Croaţia (HUB) nu a întârziat să apară, acuzănd faptul că guvernanţii "aruncă povara asupra unei singure părţi".