Ludovic Orban, prim-ministrul României, a anuțat că pensiile se vor majora, dar acest lucru depinde de starea economiei şi de capacitatea efectivă de plată a pensiilor.
Premierul Orban nu a putut preciza, însă, care va fi și procentul de creștere al pensiilor.
„O să dau răspunsul că pensiile vor crește. Cu cât vor crește pensiile depinde de starea economiei și de capacitatea efectivă de a putea plăti pensiile, nu numai anul ăsta, ci anul viitor și anul care urmează și pe o perioadă de timp. Sustenabilitatea sistemului de pensii este fundamentală și ce vrem să oferim - garanția fiecărei pensionar că va primi vu siguranță pensia pe care o merită.
La 6 luni, în conformitate cu Legea responsabilității fiscal-bugetare, va trebui prezentat un raport privind situația economică și bugetară, de asemenea vom face prognozele de evoluție a economiei românești, de asemenea vom vedea și prognozele Comisiei Europene, prognozele care sunt făcute de instituții internaționale și la baza deciziei pe care o vom lua va sta realitatea economică și capacitatea efectivă de a susține plata pensiilor.
Repet, pensiile vor crește, dar vor crește cu atât cu cât permite economia. Cu cât economia merge mai bine, cu atât pensiile vor putea crește cu un procent mai mare.
Ca toate economiile europene, și economia României a suferit de pe urma epidemiei de COVID. Avem o scădere economică semnificativă. Ce ne dorim este ca recuperarea să fie cât mai rapidă.
Întrebat „Ce facem ca această recuperare să fie cât mai rapidă?”, Ludovic Orban a răspuns: „Investiții, investiții, investiții. Investiții în infrastructura de transport, investiții în infrastructura de sănătate, în infrastructura energetică, investiții în infrastructura educațională, în infrastructura de comunicații, în infrastructura de agricultură, în special investiții în rețelele de irigații, ca să putem crește suprafața irigabilă a României - cam asta este cea mai importantă măsură pe care vrem să o utilizăm.
Din păcate, o lungă perioadă de timp creșterea economică a fost o creștere economică bazată mai mult pe creșterea cererii, bazată pe consum, bazată pe creșterea artificială a unor venituri, care au stat la latitudinea Guvernului și care nu au avut în spate o creștere a producției, o creștere a investițiilor, o creștere a competitivității, o creștere care să fie bazată pe cunoaștere, inovare, cercetare și dezvoltare”, a declarat Orban, la România TV.