Ședința de guvern programată pentru joi, 8 iunie, ar putea fi ultima prezidată de Nicolae Ciucă, din poziția de premier. Surse politice susțin că acesta ia în considerare o demisie la finalul reuniunii Cabinetului. Greva profesorilor a amânat rotativa guvernamentală care trebuia să aibă loc la finalul lunii mai și, cu toate că protestul nu s-a încheiat, Nicolae Ciucă nu mai pare dispus să-și asume responsabilitatea guvernării.
Pentru Nicolae Ciucă, ședința de joi, 8 iunie, a guvernului, ar putea fi ultima pe care o prezidează ca premier. Surse politice au relatat că liderul PNL ia în considerare o demisie, la finalul reuniunii Cabinetului, chiar dacă greva profesorilor nu s-a încheiat. Nicolae Ciucă va lăsa poziția de premier liberă, conform acordului de coaliție, pentru Marcel Ciolacu, președintele PSD.
Anunțul cu privire la demisie ar putea fi făcut joi, după ședința de guvern ori vineri, în ultima zi a săptămânii, când este așteptat un nou miting de protest al profesorilor, în București.
În ședința de joi, Guvernul va aproba un memorandum având ca subiect îmbunătăţirea statutului personalului didactic, a celui didactic auxiliar şi a celui nedidactic din sistemul naţional de învăţământ şi valorizarea carierei didactice. Memorandumul ar trebui să contribuie la soluționarea conflictului de muncă declanșat de angajații din educație.
Profesorii au anunțat, însă, un nou protest, refuzând propunerile venite din partea guvernului pentru a pune capăt grevei. Vineri, sindicaliștii au convocat în București, un mare miting sindical, la care așteaptă să participe în jur de 20.000 de cadre didactice.
PNL speră să oprească declinul partidului
În cazul în care se va produce, demisia premierului Nicolae Ciucă ar fi urmată de desemnarea unui premier interimar care se va ocupa de detaliile rotativei guvernamentale. Acesta va trebui să asigure buna funcționare a activității guvernului pe parcursul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, de la Cotroceni.
Un nou premier, cel mai probabil Marcel Ciolacu, va fi nominalizat de șeful statului și va primi votul în Parlament în următoarele zile.
Sursele politice vorbesc inclusiv despre presiuni pe care politicienii PNL le-ar face asupra premierului pentru a se retrage, chiar dacă greva nu s-a încheiat. Liberalii sunt coștienți că, la viitoarele alegeri, partidul lor va deconta toate costurile acestor zile, indiferent cum se vor încheia lucrurile. Predând frâiele guvernării către PSD, strategii PNL cred că vor reduce din prejudiciile de imagine sau, cel puțin, le vor împărți cu partenerii din coaliție.
Rotativa guvernamentală trebuia să se producă la finalul lunii mai. Greva din Educație a dus la amânarea negocierilor pentru preluarea ministerelor, iar Nicolae Ciucă și miniștrii săi au rămas să deconteze costurile. Iar acestea tind să devine din ce în ce mai mari pe măsură ce timpul trece și nu se ajunge la nici un compromis.