Comerţul între China şi ţările din Europa Centrală şi de Est este de aşteptat să depăşească anul acesta pentru prima dată 60 de miliarde de dolari, a declarat premierul Chinei, Li Keqiang, într-un interviu pentru mass-media din ţările Europei Centrale şi de Est, printre care şi Agerpres. Mâine va fi organizată la Belgrad cea de-a treia reuniune a şefilor de State şi de Guverne din China şi Europa Centrală şi de Est.
„Produsele din ţările Central şi Est Europene au câştigat din ce în ce mai mult teren în gospodăriile chineze. Statisticile preliminare arată că sunt aproape 1.000 de companii din ţările Central şi Est Europene care operează în China”, a mai spus acesta.
„Cooperarea China-CEEC a avut un start bun la Varşovia şi a fost ridicată la un nivel mai înalt la Bucureşti (anul trecut). Cea de-a treia reuniune a liderilor va avea loc în curând la Belgrad, pe 16 decembrie, şi doresc să transmit felicitări Serbiei din partea Guvernului chinez. Toate pregătirile sunt acum în derulare”, a mai spus premierul chinez.
Cooperare cu România în domeniul energiei
„Anul trecut, cea de-a doua întâlnire a şefilor de Guvern din China şi ţările Central şi Est Europene s-a desfăşurat cu succes în România, reprezentând o piatră de temelie în procesul de cooperare China-CEEC. Principiile de cooperare de la Bucureşti, stabilite la această reuniune, prevăd un plan cuprinzător, identificând proiectele şi domeniile prioritate de cooperare”, a spus Li Keqiang.
„CGN a câştigat licitaţia pentru unităţile 3 şi 4 de la centrala Nucleară de la Cernavodă. Companiile din ambele ţări trebuie să-şi intensifice eforturile şi să încheie pregătirile pentru demararea construcţiei cât mai repede posibil”, a completat acesta.
De asemenea, companiile chineze participă activ la proiecte cum ar fi centrala energetică de la Rovinari, centrala energetică Mintia-Deva şi hidrocentrala Tarniţa. China îşi va împărtăşi experienţa şi va spori schimburile cu România pentru a creşte cooperarea practică în domeniul energiei şi pentru a obţine rezultate profitabile pentru ambele părţi, a mai spus premierul chinez.
Avantajele cooperării China – CEE
„China şi statele din Europa Centrală şi de Est (CEEC) se află la un nivel de dezvoltare similar şi se bucură de puncte tari similare. În plus, economiile lor au un grad mare de complementaritate”, a mai comentat Li Keqiang.
Statele CEEC au baze industriale solide, un grad avansat al ştiinţei, tehnologiei şi educaţiei precum şi resurse umane bogate. În acelaşi timp, au nevoie urgentă de mai multă finanţare pentru a-şi îmbunătăţi şi moderniza infrastructura, a mai spus acesta.
„La rândul său, China are un sistem industrial bine pus la punct, un sector manufacturier cu costuri reduse şi rezerve valutare adecvate, care ar putea acoperi necesităţile CEEC în domeniul infrastructurii, comerţului şi investiţiilor. Guvernele tuturor ţărilor noastre se confruntă cu provocarea dezvoltării economiei şi îmbunătăţirii vieţii cetăţenilor. China se deschide rapid către Vest, iar CEEC acordă o importanţă mai mare cooperării cu Estul. Acest lucru face ca politicile noastre să se alinieze între ele.”, a mai spus premierul chinez.