"Premierii" lui Crin nu au trecut testul Ponta

Preşedintele PSD spune că liberalii "n-au avut mână bună la independenţi", toţi cei pe care i-au promovat plecând la Traian Băsescu.

Partidul Social Democrat va avansa, în negocierile cu PNL, un singur nume de premier: Victor Ponta. Acest nume va fi rostit doar în eventualitatea unui succes al moţiunii de cenzură. Cum şansele de reuşită sunt destul de mici, Victor Ponta rezistă presiunilor făcute de Crin Antonescu în privinţa stabilirii unui nume de premier al "guvernului de criză" înaintea votului la moţiune.

Pentru a-i forţa mâna, liberalii au aruncat pe piaţă trei nume de posibili tehnocraţi care s-ar potrivi postului de şef al guvernului de criză. Victor Ponta i-a ironizat pe independenţii lui Crin Antonescu. "Sunt sceptic în privinţa independenţilor propuşi de PNL. Liberalii nu au avut mână bună la independenţi. Toţi independenţii lansaţi de liberali, Predoiu, Cioloş, Vlădescu - au ajuns să se îndrăgostească de Cotroceni şi au plecat la Traian Băsescu", a declarat Victor Ponta pentru EVZ.

Printre variantele PNL de premieri independenţi se află Klaus Johannis (primarul Sibiului), Stere Farmache (preşedintele Bursei de Valori Bucureşti) şi Mariana Gheorghe (directorul general executiv al OMV Petrom). Preşedintele PSD a afirmat că numele premierului va fi decis abia după ce funcţia de prim-ministru va deveni vacantă.

"Am stabilit cu liberalii ca miercuri seară, dacă se eliberează funcţia de prim-ministru, să ne întâlnim, cu ei şi cu cei interesaţi să facem o majoritate, şi să stabilim numele premierului", a declarat Victor Ponta.

Dragnea, autopropus ministru al internelor "pe surse"

Preşedintele PSD a infirmat că Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, s-ar afla pe lista de premieri tehnocraţi pe care o va propune PSD. "Este o intoxicare. Florin Georgescu nu doreşte să plece de la BNR", a spus preşedintele PSD.

Potrivit unor surse citate de mediafax.ro, "candidatul ideal pentru funcţia de ministru de interne este Liviu Dragnea". Victor Ponta susţine însă că şi lansarea unor liste de miniştri PSD reprezintă tot intoxicări. "Nimeni nu are funcţia de ministru în buzunar. Nu am discutat despre nume de miniştri la PSD. Nu vindem pielea ursului din pădure", a infirmat el ipoteza împărţirii funcţiilor de miniştri la nivelul PSD.

Năstase e sceptic în privinţa şanselor moţiunii

Şansele moţiunii tind spre zero. Este o situaţie pe care o recunoaşte însuşi Adrian Năstase. "Eu cred că în acest moment, în condiţiile în care PDL îşi va împiedica parlamentarii să ajungă la prezidiu pentru a vota şi îi va ţine în bănci, în condiţiile acestei aritmetici parlamentare, aşa cum a fost măsluită de către reprezentanţii puterii prin «transferuri de jucători», practic vom vota numai noi, cei de la PSD, cei de la PNL şi cei de la PC. În condiţiile astea numărul de voturi va fi insuficient. Eu nu cred că există raţiuni pentru un optimism prea mare", a declarat preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

Adrian Năstase s-a implicat în negocieri cu UDMR şi cu minorităţile naţionale pentru a obţine sprijin pentru moţiunea de cenzură. Fără vreun rezultat pozitiv.

"UDMR sigur că nu şi-a încheiat rezolvarea intereselor cu actualul guvern, care este vulnerabil, şi le convine încă o perioadă de timp, să rezolve problemele pe care încă nu le-au finalizat, inclusiv pe legea educaţiei. Deci nu cred că cei de la UDMR vor dori, la acest moment, să schimbe barca", a spus Năstase.

"Liberalii nu au avut mână bună la independenţi. Toţi au plecat la Băsescu." VICTOR PONTA, preşedinte PSD