Dacă adversarii papei Francisc din vârful ierarhiei catolice sunt paralizați de spaima că ar putea provoca o schismă și nu găsesc nicio portiță de a tempera elanurile progresiste ale Suveranului Pontif, răbdarea credincioșilor de rând pare să fi ajuns la capăt.
Pe 6 octombrie, 500 de catolici italieni s-au adunat la Castel Sant'Angelo din Roma ca să se roage pentru oprirea „confuziei doctrinare” care pare să fi pus stăpânire pe Vatican.
Dacă „pretextul” adunării, așa cum a fost el prezentat pe afișele postate la Roma, era destul de cuminte (o rugăciune pentru Biserică), participanții la adunare nu s-au ferit să le spună jurnaliștilor de la ilgiornale.it motivele nemulțumirii lor.
Au denunțat atât deriva ecologistă a Sinodului despre Amazon, cât și „idolatria” din Grădina Vaticanului. „Riturile șamanilor nu au nicio legătură cu Biserica”, a spus tăios unul dintre manifestanți cu trimitere directă la faptul că Papa a binecuvântat un idol care o înfățișa pe Pachamama, o zeița a popoarelor din Anzi și Amazonia.
Chiar dacă, pe 25 octombrie, Papa le-a cerut iertare celor care s-au simțit ofensați și a declarat, potrivit Catolic News Agency, că statueta a fost expusă în Biserica Santa Maria „fără intenții idolatre”, rugăciuni publice de tipul celei de la Roma sunt anunțate deja și în alte orașe din Italia.
Următoare acțiune este programată să aibă loc la Milano, în Piața Domului, pe 7 decembrie, anunță ilgiornale.it. O altă manifestație e așteptată și la Bari. Ziariștii italieni au reușit să discute cu unul dintre organizatori. Bărbatul, care a preferat să-și păstreze anonimatul, spune că e într-adevăr vorba de un protest determinat de faptul că unii dintre conducătorii Bisericii Catolice „au pierdut turma”.
Supărarea cea mare pare a fi tot Sinodul despre Amazonia.
„Aici toate păcatele au fost înlăturate din catehism și se adaugă unul nou, o invenție, ecocidul, un cuvânt îngrozitor pentru că amintește Deicidul: o parodie panteistă”. Promotorul acestei „derive ecologiste”, cum o numesc catolicii nemulțumiți pare să fie chiar Papa Francisc.
În urmă cu câteva zile, Suveranul Pontif a vorbit despre „păcatele eco”, care probabil vor fi incluse în Catehism. Mulți dintre credincioși spun, însă, că Biserica Catolică nu poate deveni ONG ecologist.
Jurnaliștii de la ilgiornale.it susțin că ar fi greșit să vedem această mișcare a rugăciunilor colective ca pe un efect al luptei pentru putere de la Vatican între cardinalii progresiști din Mafia de la Saint Galen (cei care sunt acuzați că ar fi manevrat pentru ca Jorge Mario Bergoglio să devină papă) și cercurile conservatoare din Biserică.
Nu e, însă, un secret pentru nimeni că mulți oameni ai bisericii, chiar și dintre cardinali, sunt disperați din cauza derapajelor Papei. Și nu e vorba numai de cardinalii Raymond Burke și Robert Sarah, ci și de cardinalul italian Camilo Ruini, care recent s-a arătat foarte îngrijorat cu privire la încercarea de a aboli celibatul preoților, o altă propunere care a fost adusă în dezbatere în timpul Sinodului despre Amazon.
Cei care organizează protestele prin rugăciune spun că cel mai mare risc pentru Biserocă îl reprezintă cei care și-au negat credința: „Nu este Biserica, oamenii Bisericii sunt cei care trădează, cei care sunt în Biserică, dar nu sunt „ai Bisericii”, ei nu ne mai aparțin nouă pentru că și-au negat credința. (...) Părinții Bisericii au spus întotdeauna că acest fenomen există și că într-o zi ar putea deveni majoritar. ”
Catolicii care apără tradiția par să fie de acord că nu se poate face nimic împotriva Papei: "Biserica este astăzi în Vinerea Sa Mare: sunt cei care trădează, sunt cei care se ascund... Dar după vineri, după tăcerea de sâmbătă, va fi Învierea. Nu depinde de oameni, ci de Dumnezeu. Dar noi trebuie să o cerem, să o dorim, să o așteptăm, precum santinelele nopții".