Premieră medicală: xenon pentru copii

Un spital britanic a devenit primul din lume care administrează unui nou-născut xenon. Gazul a prevenit eventualele leziuni cerebrale pe care le-ar fi putut suferi bebeluşul născut cu probleme, scrie The Independent.

Tratamentul a avut loc la spitalul St Michael, din Bristol. Riley Joyce a ajuns aici deoarece suferea de lipsă de oxigen. Copilul fusese născut la Royal United Hospital, din Bath, starea sa fiind critică. Băiatul nu avea puls şi trebuia resuscitat. După un scurt consult, copilul a fost transportat la Bristol,

În momentul internării, părinţilor li s-a spus că există şanse de 50% ca micuţul să sufere de o leziune cerebrală permanentă. Medicii i-au întrebat pe părinţi dacă sunt de acord ca Riley să fie primul copil tratat cu xenon. După ce temperatura corpului a fost stabilizată, echipa de doctori a conectat tubul care îl ajuta pe copil să respire la sursa de xenon. Tratamentul în premieră a durat trei ore. După cinci zile, copilul a respirat de unul singur După cinci zile, copilul a putut respira fără ajutorul maşinii. "După şapte zile, Riley era vioi, capabil să privească faţa mamei sale, să o strângă de deget şi a început să sugă", a spus doctorul Thoresen, din echipa de la Bristol.

Tehnica de ultimă generaţie a fost dezvoltată de Marianne Thoresen, profesor de neurologie infnatilă la Universitatea din Bristol, şi de John Dinqley, lector la Swansea University's School of Medicine. Xenonul este un element chimic din grupul gazelor nobile. Se găseşte în atmosferă, dar în cantităţi foarte mici. Una dintre aplicaţiile care utilizează xenonul este umplerea becurilor electrice. În medicină, xenonul este folosit la producerea de anestezice.