Rusul Vladimir Potkin este noul campion european la şah, decis în urma concursului desfăşurat în staţiunea franceză Aix-les-Bains. Pe doi a terminat polonezul Radoslaw Wojtaszek, dar marea surpriză este jucătoarea maghiară Judit Polgar - pentru prima dată în istoria europeanului de şah, o femeie se clasează pe podium.
Deşi în ultimele două decenii numărul femeilor din şahul de performanţă a crescut continuu, o cercetare recentă arată că există o diferenţă mare între bărbaţi şi femei în acest sport. Astfel, deşi la un nivel scăzut al coeficientului ELO (ELO 2000) - măsură a performanţei în şah - femeile reprezintă 17% dintre jucători, la un coeficient ELO superior numărul doamnelor şi domnişoarele se răreşte. Doar 1% dintre jucătorii cu un ELO de peste 2600 sunt femei. Împotriva femeilor, bărbaţii joacă foarte agresiv
Explicaţia este că femeile acceptă mult mai greu riscul, a arătat cercetarea "Comportamentul strategic în funcţie de gen - o comparaţie între şahiştii bărbaţi şi femei", realizată în februarie 2010 de Christer Gerdes şi Patrik Gransmark. Însă un rezultat interesant, obţinut după analizarea a sute de mii de partide, este că bărbaţii aleg strategii foarte agresive atunci când joacă împotriva femeilor. De multe ori, sunt chiar decizii necugetate: din dorinţa de a impresiona cu ofensiva, jucătorii bărbaţi îşi pun în mare pericol şansa de a câştiga partida.
Femeile, deloc atrase de şah Însă numărul scăzut al femeilor din top 100 jucători ai lumii (în prezent, o singură femeie - uşor de ghicit cine - este în acest top) este şi un rezultat direct al apetitului scăzut pentru şah al femeilor. Spre exemplu, dintre cei 120.000 de jucători germani legitimaţi, doar 7.000 sunt femei. Asta înseamnă că, la nemţi, doar 1 din 17 jucători este femeie.
Interesant este însă un alt amănunt: în timp ce vârsta medie a femeii-şahist este de 25 de ani, bărbatul-sahist are 34 de ani. Primul român, pe locul 23
Cel mai bine clasat român este Constantin Lupulescu, care a ocupat, după cele 11 runde de concurs, locul 23. În top 100 s-au mai clasat Mircea Pârligras (locul 29), Dieter Nisipeanu (73), Vladislav Nevednichy (91) şi Dorian Rogozenco (94).
Pârligras a fost foarte aproape de o clasare în primii zece, dar a pierdut ultima partidă din competiţie. Înaintea ultimei runde, românul ocupa locul opt în clasament, dar înfrângerea în faţa rusului Dmitry Jakovenko l-a făcut să încheie competiţia pe locul 29. Pârligras rămâne însă cu amintirea frumoasă a meciului câştigat în faţa campionului european de anul trecut, rusul Ian Nepomniachtchi.
Cercetările au demonstrat că singura diferenţă dintre femei şi bărbaţi în şah este raportarea la risc. Femeile caută să îl evite, pe când bărbatul chiar îl caută. De ce credeţi că se întâmplă astfel?
Alt rezultat este că femeile sunt foarte puţin atrase de şah (şi aici e o statistică interesantă: femeile din Europa de Est şi Rusia sunt mult mai atrase de acest joc decât cele din vestul Europei, America de Nord şi Asia). Cum vă explicaţi faptul că femeile nu practică şahul la fel de mult ca bărbaţii?