O iniţiativă fără precedent a conducerii Ministerului Apărării Naţionale (MApN). Nouă militari veterani răniți în Afganistan care erau în stare extrem de gravă atunci când au fost evacuaţi medical au revenit în acest teatru de operații pentru a se întâlni cu camarazii lor. O întoarcere simbolică pentru cei care reuşesc, astfel, să îşi încheie misiunea, după ani de zile de la incidentele care i-au mutilat pe viaţă.
Ziua Armatei României din acest an are o semnificaţie aparte pentru nouă militari veterani răniți în Afganistan. Doi ofiţeri şi patru subofiţeri care au suferit răni ce i-au marcat pe viaţă după ce au fost grav răniţi în timpul misunile la care au participat, cu ani în urmă, au făcut parte, în premieră, dintr-o delegație a Ministerului Apărării Naționale, condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare și planificare, Ștefan Tinca. Veteranii răniţi şi oficialul MApN i-au vizitat pe militarii români aflați, acum, în misiune în teatrul de operații din Afganistan.
Cei nouă militari care erau în stare extrem de gravă în momentul evacuării medicale au revenit în acest teatru de operații pentru a se întâlni cu colegii lor aflați în prezent în misiune dar, mai ales, pentru a se putea întoarce din nou acasă conștienți și mândri că, în final, și-au încheiat misiunea, tranmite MApN.
Oficialii și veteranii au avut discuții cu militarii, au luat parte la pregătirea unei misiuni de luptă și au vizitat spitalul de tip ROL III din Kandahar. Pentru căpitanii George Olteanu și Dănuț Nicola, plutonierul adjutant principal Marius Apostol, plutonierii majori Nicușor Bica, Daniel Riza, Marius Barbu, Dumitru Paraschiva și plutonierii Ionuț Butoi și Adrian Crețu această vizită a reprezentat o dovadă de curaj și de tărie de caracter și, totodată, o etapă importantă a procesului lor de recuperare.
În prezent, în misiuni internaționale sunt 780 de militari, dintre care 629 în Afganistan.
Armata României a pierdut în teatrele de operații 28 de militari, iar peste 180 au fost răniți