Premiantul Timisului nu are casa

Marian Gutulescu, timisoreanul cu cea mai mare nota la Bacalaureat, si-a luat un job pentru a-si plati facultatea.

Se poate inscrie fara probleme la ce facultate doreste. Are in fata o multime de oportunitati pentru ca este absolventul care a obtinut cea mai mare nota la examenul de Bacalaureat din aceasta vara, in judetul Timis - 9,96.

Modest, fostul elev spune ca e aproape o intamplare faptul ca a ajuns cel mai bun din cei peste 6.000 de tineri care au sustinut examenul maturitatii. Nu vorbeste foarte mult despre el si este retinut cand vine vorba despre familia sa. Nu i-a fost usor cand a fost evacuat din casa impreuna cu parintii si fratele sau, pe cand era in clasa a VII-a.

Agent de asigurari

L-am intalnit pe Marian la noul sau loc de munca. Imbracat modest, „business”, cu pantaloni de stofa, camasa si bratara de argint la mana. Vecinul de apartament l-a adus la Omniasig, sa-l faca agent de asigurari. Tot vecinul e cel care i-a canalizat existenta.

Marian Gutulescu a absolvit Liceul „CD Loga” din Timisoara, cel mai bun din oras, Sectia stiintele naturii. A obtinut la Bacalaureat cinci note de 10 si un 9,80.

Vecinul familiei Gutulescu s-a atasat de baiat. „Legatura e ca, de fapt, noi impartim acelasi apartament”, explica vecinul. „S-a intamplat acum vreo patru ani. Ei fusesera evacuati din casa, un apartament retrocedat, si au stat cateva luni, toamna tarziu, cu lucrurile in strada, depozitate intr-un fel de cort din nailon. Eu, la fel, solicitasem primariei locuinta. Si am gasit solutia aceasta de compromis: sa impart cu ei un apartament de patru camere pe strada Ghica”, povesteste barbatul.

Cand vine vorba despre baiat, are numai cuvinte de lauda: „Copilul e extraordinar. E foarte inteligent. L-am indrumat spre Loga pentru ca si eu am terminat acolo si e un liceu foarte bun. Toti profesorii lui mi l-au laudat. Acum l-am sfatuit sa dea la ISE (Institutul de Studii Economice - n.r.), la noua Sectie finante-asigurari”.

Isi dorea sa fie politist Marian a luat cea mai mare nota la Bacalaureat, desi nu a facut in viata lui  meditatii. Parintii lui nu si-au putut permite profesori particulari.

„In primele patru clase am terminat pe locul I cu coronita, apoi am fost printre primii sapte din clasa. A XII-a am terminat-o cu mentiunea a treia. Adevarul e ca imi place sa invat. Si am invatat. N-am luat meditatii in viata mea”, povesteste Marian.

In familia tanarului intra lunar aproximativ 1.000 de lei: mama tanarului nu lucreaza, e pensionata pe caz de boala, dupa ce in 1999 si-a pierdut mana dreapta intr-un accident de munca.

Tatal a lucrat la fabrica de palarii, iar de ceva vreme e in somaj tehnic, fratele cel mare fiind cel care mai castiga ceva banuti. Referitor la acest „buget”, pustiul spune ca situatia lor financiara „s-a redresat”. Plin de modestie, se vede peste 10 ani cu o casa „mica, modesta”. Pustiul recunoaste ca, initial, si-a dorit sa devina politist, dar acum prioritatea lui este Facultatea de Stiinte Economice.

Amintiri care dor

Marian vorbeste putin despre cel mai dramatic episod din viata lui si a familiei. Era in clasa a VII-a si, la scurt timp, dupa ce incepuse scoala, familia lui s-a trezit scoasa in strada. Au stat mai bine de doua luni fara un acoperis deasupra capului. „Eu dormeam la un prieten, coleg de clasa, fratele meu - la o matusa. Dar toate lucrurile noastre erau afara”, isi aminteste baiatul.

Ion Gutulescu, tatal copilului, are un defect de vedere din copilarie. Se descurca greu cu un salariu de 500 de lei, in timp ce sotia lui are o pensie care numai de anul acesta a ajuns la 250 de lei. „Nevoia te invata. Cand o duci greu  te adaptezi”, spune Ion Gutulescu.

Situatie

BAC-ul in Timis

In Timis, cei 6.181 de candidati inscrisi la Bacalaureat au promovat examenul 5.669, adica 93, 63% dintre ei. Dintre candidatii promovati, 397 au avut medii cuprinse intre 6 si 6,99, 1.490 au promovat cu medii cuprinse intre 7 si 7,99, 1.897 au avut medii intre 8 si 8,99, iar 1.885 cu medii cuprinse intre 9 si 9, 99. Nu a existat nicio medie de 10. La nivelul judetului au fost inregistrate 618 contestatii, iar in urma reevaluarii, 62 de lucrari au primit note mai mici.