Ministerul Justiției a cedat pe jumătate în fața Laurei Codruța Kovesi și intenționează să delege 15 procurori români la Parchetul European, care să ancheteze fraudele cu fonduri europene.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că intenționează să promoveze un proiect de lege prin care să suplimenteze cu încă 5, numărul procurorilor care vor activa în cadrul Parchetului European. Inițiativa a fost adoptată în urma discuțiilor pe care le-a purtat împreună cu procurorul general Gabriela Scutea și cu șeful DNA, Crin Bologa.
Anunțul ministrului Predoiu vine după ce Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, a solicitat României să delege un număr de 20 până la 30 de procurori care să investigheze fraudele cu fonduri europene. Ministrul Justiției s-a opus, initial, cererii, acceptând să delege doar 10 procurori.
A cedat, însă, pe jumătate, după ce șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a transmis o scrisoare în care îl anunța pe Cătălin Predoiu că respinge propunerea Guvernului Orban, în contextul în care România este campioană la fraudele cu fonduri europene.
Preodoiu a cedat pe jumătate
Cătălin Predoiu a revenit asupra acestei propuneri după ce, în această dispută, a intervenit și președintele Klaus Iohannis. El a acceptat să suplimenteze numărul de procurori delegați Parchetului European până la 15, jumătate din numărul cerut de Laura Codruța Kovesi
„Plecând de la faptul că se preconizează modificări legislative care să lărgească baza de recrutare a procurorilor în unitățile specializate, am fost în măsură să suplimentăm numărul de procurori delegați de la 10 la 15, fără a afecta, în perspectivă, capacitatea de anchetă a DNA, poziție comunicată atât bilateral Procurorului-Șef al Parchetului European, cât și în cadrul Consiliului JAI”, a arătat Cătălin Predoiu, printr-un comunicat de presă.
El a precizat că, astfel, România se plasează pe primele locuri între statele care au luat decizii în vederea susținerii operaționalizării EPPO. Proiectul de lege va trebui avizat de Consiliul Superior al Magistraturii și asumat de Guvern, iar mai apoi transmis Parlamentului spre adoptare.
„Astfel, imediat ce proiectul de lege va primi avizul CSM, va fi promovat în Guvern pentru adoptare și sesizarea Parlamentului. Pe scurt, în ceea ce privește EPPO, Ministerul Justiției din România este în grafic și antemergător, alături de alte state membre UE, în susținerea operaționalizării acestei instituții”, se mai arată în comunicatul transmis de ministrul Justiției.