Mihai Preda poate trece ca un tânăr obișnuit, de 19 ani, aflat pe ultima sută de metri cu pregătirea pentru Bacalaureat. În schimb, el a ajuns să inspire generația din care face parte, când a pus pe versuri materia pentru examenul maturității
Psihotrop, așa cum este cunoscut în lumea rap-ului, a făcut din programa pentru BAC un album muzical, ca să își ajute colegii. A lansat primele cinci piese și își propune să termine materia, tot pe internet. Proiectul său a atras peste 600.000 de vizualizări în doar o săptămână, iar asta e doar începutul. ,
,Nu mi-a fost frică de reacțiile profesorilor”
Cei care vor să îl cunoască mai bine pe Mihai trebuie să știe că este un adolescent care se teme de examenul ce îl așteaptă în vară și care are câteva idei despre școală, pe care nu vrea să le împărtășească... Încă. „Bacalaureatul este un examen care îți distruge un an din viață. Asta dacă ai noroc.Anul asta, acest examen este cea mai mare temere a mea. Când m-am apucat de acest proiect Mihai preda „chiar nu știam cum să învăț altfel pentru BAC. Așa că am învățat așa cum pot eu mai bine, făcând ce-mi place. Apoi m-am gândit că felul în care învăț eu s-ar putea să-i ajute și pe alții. Am avut probleme cu profesorii, în trecut, dar cine n-a avut? Nu mi-a fost frică de reacțiile profesorilor, pentru că nu mă interesa oricum”, spune artistul.
Speră să crească rata promovabilității
Mihai vrea ca în 2017, rata de promovare de la BAC să fie mai mare decât anul trecut. El crede că sistemul de învățământ e puțin depășit și materia cam aglomerată. Visul lui rămâne să facă rap. Probabil, după ce va termina cu examenele, se va concentra mai mult pe muzică. ,, Nu mi-e greu să învăț. Mi-e greu să mă apuc de învățat. E o mare diferență. Sunt atâtea de făcut, că e foarte greu să găsești timp și pentru învățat. Dar acum, gata. M-am apucat de treabă. Despre mine, nu știu ce să spun. Sunt atât băiatul gălăgios din ultima bancă, cât și cel timid, din prima. Depinde de cum se aliniază astrele.Sunt la profil uman, științe sociale. În viitor, voi face muzică. Momentul în care am devenit pasionat de rap a fost unul firesc, venind de la sine, ca și cum ar fi fost parte integrantă din mine dintotdeauna”.
A testat piesele pe părinți
După liceu, se gândește și la o facultate. Cel mai mare spri jin al lui este mama sa. „Mama mi-e mereu alături. Pe ea am testat inițial piesele, am încercat să văd cum ar interpreta un adult o materie școlară prezentată sub altă formă. Plecând de la numele meu real, Mihai Preda, am găsit numele proiectului printr-un joc de cuvinte prin care spun că „Mihai preda” materia de BAC. De altfel, nu consider că „Mihai preda” este un album, ci mai degrabă un proiect educativ. Nu știu la ce facultate o să aplic. Da, da. E târziu, tre’ să mă hotărăsc… Știu placa asta”.
Nu mulți îi cer sfaturile
Conectat la cotidian, Mihai este un tânăr care spune că cel mai mare vis pe care îl are este ,,să se trezească”. Pentru colegii lui, care vor susține Bacul, în vară, nu are sfaturi. „Mie nu-mi place să dau sfaturi. Și nici nu mi le cer mulți. Ceea ce e foarte bine”.
Comentariu pe versuri
Iată versurile ,,Plumb” care te ajută să înveți mai bine
George Bacovia era un poet cu capu’ vraiște, A lansat „Plumb” în 1916, O poezie cu un cadru funebru și trist, Care este înscrisă în curentul simbolist. „Plumb” - titlu sintetic cu valoare de simbol, Motiv literar central, sugerând golul interior. Tema operei e senzația de-apăsare Greutatea dintr-un spațiu-nchis, claustrare. Ce tare! Și-avem două strofe, practic, Poezia-i bazată pe paralelism sintactic, Că fiecare strofă începe cu verbul „a dormi”. Auzi, George, da’ ție ți-e somn când scrii? De fapt, sugera somnul mortuar și avem Cuvântul „plumb” de trei ori în fiecare catren. În plus, strofele au o punctuație identică Și poezia e axată pe arta poetică.