Precizări de la Ministrul Finanțelor: Când vor fi gata noile redevenţe petroliere

Companiile din industria petrolieră aşteaptă de peste un an o nouă lege a redevenţelor, care va stabili cotele de impozitare a producţiei de hidrocarburi. Aceste taxe au o influenţă semnificativă asupra bugetelor firmelor din industrie, care acum traversează o perioadă extrem de dificilă după ce barilul de petrol a coborât la cotaţii de circa 30 de dolari.

Autorităţile lucrează din plin la noua lege de taxare a activităţii de exploatare a hidrocarburilor. Află din text  când va fi pus în dezbatere proiectul. Ministerul Finanţelor Publice se pregăteşte să finalizeze schiţarea Legii redevenţelor. Iată ce a declarat aceasta pentru EVZ.

„În următoarele săptămâni vom pune în dezbatere publică primul draft al proiectului”, a declarat pentru „Evenimentul zilei” ministrul de resort, Anca Dragu.

Decomdată nu se cunosc detalii despre acest proiect. Pe „surse”, au circulat însă tot felul de ipoteze.

În urmă cu câteva luni, specialiști din domeniul energetic apropiați forurilor de decizie au declarat pentru EVZ că Guvernul ar putea impune un impozit suplimentar de 30% pe profit, în afară de cota de 16%, companiilor din industria de petrol şi gaze.

Măsura ar putea apărea în draftul noii legi a redevenţelor, care este în curs de finalizare şi va fi supus dezbaterii publice în acest an. Acest impozit suplimentar ar putea taxa câştigurile obţinute de companii din fluctuaţiile cotaţiilor din piaţă. O altă măsură din draft ar viza creșterea redevențelor, în medie, cu circa 15%, au mai spus sursele citate. În luna mai, președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Duțu, a declarat că taxele vor fi diferenţiate în funcţie de gradul de dificultate al exploatării.

Noua lege a redevenţelor ar fi trebuit, potrivit declaraţiilor oficiale, să intre în dezbatere publică încă din prima jumătate a lui 2015 şi să intre în vigoare încă de la 1 ianuarie 2016. Asta după ce, deja, vechiul sistem de taxare fusese prelungit cu un an (2015). Schimbările dese care au avut loc la Ministerul Finanțelor au contribuit la amânarea intrării în dezbatere publică a legii.