O decizie judecătorească dintr-o țară europeană poate schimba politica de adopții la nivel european.
Nu degeaba guvernul naționalist-conservator dă o bătălie teribilă împotriva judecătorilor progresiști impuși de guvernările anterioare. Justiția din multe țări ale Uniunii Europene a devenit o pârghie importantă de a impune ideologia LGBT și principiile marxismului cultural în statele reticente. Ultimul exeemplu de acest fel vine din Croația, o țară în care valorile tradiționale ale Bisericii Catolice sunt în continuare prețuite.
După o lungă bătălie în justiție, Curtea Administrativă din Zagreb a decis recent că un cuplu format din doi bărbați, Ivo Segota și Mladen Kozic, are dreptul de a lua copii în plasament. Cu alte cuvinte, „parteneriat civil” încheiat conform legii s-a transformat, cu ajutorul justiției, într-o adevărată căsătorie, cu toate drepturile care pornesc de aici.
Evident, Asociația familiilor Rainbow, care reunește cupluri de același sex, a salutat această hotărâre istorică. "Este prima dată când o instanță din Republica Croația a confirmat jurisprudența internațională și hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului, potrivit cărora cuplurile de același sex trebuie să fie tratate în același fel ca perechile heterosexuale".
Dincolo de satisfacția resimțită în rândurile comunității LGBT, hotărârea instanței obligă Ministerul Demografiei, Familiei și Politicii Sociale să repete procesul în termen de 60 de zile și să ia o nouă decizie, fără discriminare, în cazul lor.
E aceasta o victorie a drepturilor omului sau, mai degrabă, o înfrângere a democrației? E foarte greu de spus, întrucât în Croația a avut loc un referendum pentru definirea familiei, iar adepții căsătoriei tradiționale au învins.
Astfel, o inițiativă cetățenească (numită “U ime obitelji”- “În numele familiei") a reușit să strângă peste 700.000 de semnături în favoarea unui referendum pentru definirea căsătoriei ca o uniune între un bărbat și o femeie. Consultarea populară a avut loc pe 1 decembrie 2013. Rezultatul lui, favorabil inițiativei civice tradiționaliste (cu 65,87 la sută din voturile exprimate), a fost validat, iar parlamentul a făcut modificările cerute de cetățeni în legea fundamentală.
Pe 10 iulie 2014, parlamentul a aprobat o lege care reglementa parteneriatele civile, premițând uniuni civile între persoane de același sex. În decembrie 2018, tot parlamentul a mai adoptat și o lege a plasamentului familial care excludea, în mod explicit, cuplurile de același sex de la posibilitatea de a adopta sau a deveni părinți sociali. O asociație LGBT a cerut în februarie 2019 o opinie de la Curtea Constituțională a Croației, întrebând dacă legea plasamentului familial este constituțională.
Prima victorie a fost, după cum ați văzut, obținută de asociațiile LGBT. Vor urma probabil și altele, pentru că jurisprudența internațională și hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului sunt clare, indiferent ce votează cetățenii unui stat membru al Uniunii Europene.