Praful de pe „toba” Codruței Kovesi. Sigiliul de pe o impostură girată de comunitatea academică

Praful de pe „toba” Codruței Kovesi. Sigiliul de pe o impostură girată de comunitatea academică

Peste teza de doctorat a Laurei-Kodruta Kovesi – supusă, de curând, unei examinări ştiinţifice de către o comisie a CNATDCU – a început să se așeze iarăşi praful, scrie Paul Gabriel Sandu, un tînăr filozof școlit în Germania, pe site-ul criticatac.ro

„Cvasi-inaccesibilă şi fundamental inutilă, ea va avea aceeași soartă pe care o au marea majoritate a lucrărilor doctorale publicate în România ultimului deceniu şi ceva: nu va mai fi tulburată niciodată de nimeni, devenind sigiliul perfect al unei imposturi girate de comunitatea academică şi de cea mai mare parte a societăţii civile şi a intelectualilor. Însă, înainte de a ajunge la concluzii şi pentru a nu fi acuzat de judecată pripită, este cred important să aduc în discuţie textul raportului comun al comisiei CNATDCU, alcătuită din prof. Claudia G. Lemarchand, prof. Vlad Constantinesco şi conf. Radu Chiriţă, asupra tezei doctorale a dnei Kovesi”.

„Plagiat-parazitism”

„Merită punctat la început că cei trei membri ai comisiei propun, în preambulul raportului, o definiţie a plagiatului ca abatere de la onestitatea științifică, prin însuşirea fără drept a operei unui terţ. Partea cea mai consistentă a raportului identifică peste 60 de instanțe în care 3-4 rânduri sau, de cele mai multe ori, 30-40 de rânduri sunt plagiate în întregime sau prin reformulări minimale. În unele cazuri este vorba, ce-i drept, de articole de lege sau coduri de procedură, în cazul cărora citarea nu este neapărat necesară, şi deci care nu constituie o probă de plagiat. Însă de cele mai multe ori avem de-a face cu rânduri copiate din articole ale Anei-Maria Papuc (câte şapte, câte nouă rânduri, care pot fi considerate plagiat-falsificare), din prezentări de carte sau ale unor acorduri internaţionale, din capitole de lucrări științifice sau inspirate din surse necitate şi, deci, considerate cel puţin o formă de plagiat-parazitism”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Textul integral îl găsiți aici: criticatac.ro

CV

Paul-Gabriel Sandu a absolvit, în 2008, Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti, în 2010 a absolvit un masterat al aceleaşi facultăţi, iar în 2011 a absolvit Masteratul de Fenomenologie şi Hermeneutică al Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Alber-Ludwig din Freiburg. Din 2012 este bursier DAAD şi doctorand în filosofie la Universitatea din Freiburg, cu o teză despre intersubiectivitate şi alteritate. A colaborat, începând din 2007, la diferite reviste culturale (Idei în dialog, Adevărul literar şi artistic, România literară,Luceafărul, etc.) şi este autorul unor traduceri din autori ca Edith Stein, Schelling sau Habermas. În prezent, trăieşte în Freiburg.