Poveștile de viață ale unor jucători celebri. Foști „desculți” care au fotbalul mare la picioare

Talentul în orice domeniu duce, de cele mai multe ori, la ieșirea din sărăcie. De această dată, prim-planul este al fotbaliștilor, cei care au triumfat în carieră, deși la începuturi au bătut mingea pe maidane în picioarele goale, din lipsa banilor. Chiar dacă acest caz a fost valabil și pentru Lionel Messi, Cristiano Ronaldo sau Neymar Jr, acum, lumina reflectoarelor s-a mutat pe alte numei mari din „Sportul Rege”: Alexis Sanchez, Luis Suarez și Victor Moses.

Alexis Sanchez (29 de ani) s-a născut în suburbia chiliană din Tocopilla, un oraș minier. A fost părăsit de tatăl său încă de la o vârstă fragedă, fiind nevoit să crească doar cu mama sa, cea care lucra ca femeie de serviciu chiar la școala în care învăța Alexis. Împins de la spate de greutăți, eroul povestirii a lucrat încă de mic, pe jumătăți de normă, pentru a contribui la susținerea familiei. A spălat mașini.

Potrivit unui documentar realizat de HBO, Sanchez a spus că mama sa nu se împăca deloc cu gândul că fiul ei trebuie să lucreze de la o vârstă atât de fragedă, și, dacă nu ar fi fost fotbalul, ar fi lucrat într-o mină. Fratele său, Humberto, a mărsturisit în același documentar, că Alexis făcea acrobații pe străzile orașului, pentru a câștiga niște bani în plus, și că mai participa și la concursuri de box.

După un timp, a fost împins către fotbal, sport pe care îl practica fără niciun fel de încălțăminte, din cauza sărăciei. S-a alăturat, ulterior, echipei de tineret a Clubului Arauco, dar și-a dat seama că nu-și putea permite să achite ședințele de pregătire. Însă, într-o zi, echipa sa era condusă cu 1-0, dar odată ce a fost introdus pe teren, Alexis a marcat opt goluri consecutive pentru echipa sa. La scurt timp, chilianul a ajuns la formația Cobreloa (Chile), ceea ce avea să fie rampa sa de lansare în fotbalul mare.

Primul pas european pentru el a fost în Italia, la Udinese. Talentul său incredibil i-a mai adus atacantului transferuri la ColoColo (Chile), River Plate (Argentina), Barcelona, Arsenal și, în prezent, îmbracă tricoul lui Manchester United. Pentru naționala țării sale a strâns, deja, 121 de prezențe, iar acum cota lui pe piața transferurilor este de circa 73 de milioane de euro.

 

Moses, orfanul „adoptat” de Chelsea

La doar 27 de ani, nigerianul Victor Moses are o poveste de viață cutremurătaore. Mijlocașul legitimat la Chelsea Londra s-a destăinuit în presa din Anglia, iar dramele pe care le-a întâlnit în copilărie ating cote maxime de dramatism.

Victor s-a născut în Lagos (Nigeria) într-o familie creștină, dar săracă. Tatăl său era pastor, iar mama sa îl ajuta în timpul slujbelor. Din păcate, în acest oraș, conflictele dintre creștini și musulmani se lăsau, adesea, cu sânge. Când Victor avea 11 ani, musulmanii au pătruns în casa familiei salei și i-au ucis părinții. În momentul atacului, Victor juca fotbal pe străzi, și a aflat că el va fi următoarea țintă a musulmanilor!

La rându-i, Moses a început practicarea acestui sport fără a avea cu ce se încălța. La scurt timp după ce i-au fost uciși părinții, a fost ajutat să părăsească Nigeria. Victor a ajuns în Anglia, în sudul Londrei, într-un loc unde nu cunosștea pe nimeni. „Călătoria din Nigeria a fost foarte lungă. Am vrut să rămân puternic și să muncesc din greu pentru mine, fie în fotbal, fie în alte domenii”, a declarat Moses în presa britanică. A debutat în Premier League în 2001, la Crystal Palace. A urmat transferul la Wighan, iar din 2012 a devenit jucătorul lui Chelsea. Deși a evoluat la naționalele de tineret ale Angliei, Moses a evoluat pentru Nigeria la Mondialul din Rusia.

Suarez, ajutat de iubită să fugă de sărăcia din Uruguay

Luis Suarez (31 de ani) este, astăzi, unul dintre cei mai mari jucători ai Planetei. Ca al patrulea dintre cei șapte băieți din familie, Luis a crescut jucând fotbal pe străzile din Salto, Uruguay.

Familia sa era din clasa de jos, iar nu de puține ori, el și ceilalți frați ai săi, rămâneau chiar și desculți o scurtă perioadă până când parinții își puteau permite să le ofere ceva de încălțat. „Nu am avut niciodată posibilitatea de a-mi alege singur cu ce să mă încalț, pantofi sport sau ceva la care visam. Dar, mereu eram recunoscător părinților pentru lucrurile pe care le procurau pentru noi”, declara Suarez în urmă cu ceva timp.

Așadar, și Suarez face parte din aria selectă a marilor fotbaliști care jucau fotbal în picioarele goale pe maidan. La 16 ani, Luis repara mașini ca să poată să trăiască. „Nu mi-e jenă să spun că la 11, 12, 13 ani reparam mașini cu bunicul ca s-aduc acasă bani de mâncare”, a recunoscut atacantul.

A fugit din țara sa natală la vârsta de 16 ani, ajutat de iubita sa din copilărie, pe care a însoțit-o la Barcelona. „În noaptea dinaintea plecării, am plâns non-stop cu Sofia. A doua zi, aveam meci și tot plângeam în pat. N-aveam bani să-i urmez familia. Mi-a dat 70 de dolari unul dintre frați, așa am făcut rost de bilet. Dar m-am rătăcit. Sofia mă aștepta pe aeroport și eu eram prizonier în vamă. Noroc cu pachetul din valiză, cu adresa și telefonul tatălui ei”, a spus jucătorul. Până să devină ceea ce este astăzi, „Pistolarul” și-a început cariera la Nacional (Uruguay), după care a urmat trecerea sa în Europa, la Groningen, Ajax, Liverpool și Barcelona.