Poveşti de succes ale absolvenţilor Universităţii Spiru Haret

De multe ori, mass media vorbeşte despre absolvenţii Universităţii Spiru Haret care sunt personalităţi publice sau vedete. Noi dorim să vă prezentăm poveşti de succes despre oameni mai puţin cunoscuţi, dar care sunt vârfuri ale domeniilor în care activeză, fie că vorbim despre muzicieni de renume internaţional, jurnalişti, înalți magistrați, psihologi care lucrează cu Scotland Yard-ul sau tineri informaticieni ce primesc finanțări de milioane de dolari de la marile companii din Silicon Valley.

Anii de facultate rămân unici în viaţa fiecăruia dintre noi. Este perioada în care ne dezvoltăm atât profesional, cât şi personal. Dintre cei peste 325.000 de români care au absolvit Universitatea Spiru Haret, mai mult de trei sferturi profesează și se bucură de recunoaștere în domeniul de studiu pe care l-au urmat.

Alumnii Universităţii Spiru Haret au demonstrat că pasiunea, determinarea şi munca susţinută au fost pilonii de bază pentru a-şi construi drumul profesional dorit. Aşa că nu au ezitat să pună în practică cunoştinţele şi abilităţile dobândite pe parcursul anilor de studii.

Carieră în studiul poveştilor sufletului

Nistor Becia este unul dintre absolvenţii noştri, un tânăr remarcabil, care a dovedit că are potenţial încă din perioada studenţiei. Este doctor în Psihologie în Marea-Britanie, unde este stabilit şi lucrează în domeniul clinic începând din anul 2009.

Nistor şi-a început cariera în domeniul psihologiei în Marea Britanie imediat după absolvirea masteratului de Consiliere Psihologică şi Educaţională al Facultăţii de Psihologie şi Pedagogie din Braşov şi admiterea sa la un program de doctorat în cadrul Institutului Metanoia din Londra.

Pentru el, faptul că este absolvent al Universităţii Spiru Haret este un motiv de mândrie şi spune, de fiecare dată când are ocazia, că pentru el această facultate a fost o treaptă de lansare în lumea academică.

Până foarte recent, Nistor a fost coordonatorul departamentului psihologic la Spitalul de Psihiatrie ‘Priory’ din Ţara Galilor. În luna aprile 2020, devine Directorul Clinic al serviciilor de autism şi dizabilităţi pe sudul Ţării Galilor unde supervizează procesul de coordonare şi management al situaţiei de criză generate de epidemia virusului COVID-19 pentru persoanele cu dizabilităţi.

În paralel cu activitatea sa desfăşurată în sistemul de sănătate, Nistor s-a făcut cunoscut şi în cadrul Societăţii Psihologilor din Marea Britanie (BPS) unde, pe durata studiilor sale de doctorat a deţinut funcţia de ofiţer de legătură şi reprezentant al doctoranzilor, în felul acesta colaborând cu diferite universităţi din Marea Britanie.

După terminarea doctoratului, devine coordonator naţional al reţelei de dizabilităţi în cadrul divizei de consilere psihologică din Regatul Unit.

Nistor este de altfel şi co-autor al unor articole şi lucrări publicate cu colegi din cadrul societăţii psihologilor din Marea Britanie. Este actualmente implicat şi în colaborări la nivel internaţional în domeniul supervizării cu universităţi din Asia, precum Universitatea Aga Khan din Pakistan. La această universitate, Nistor supervizează studenţii de medicină care se specializează în cadrul psihologiei clinice şi al psihiatriei.

Păstrarea legăturii în domeniul academic cu rădăcinile sale din România se face prin intermediul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Braşov. Această facultate, pe 23 Noiembrie 2018, îi oferă premiul de prietenie şi apreciere pentruu succesul său în domeniul psihologic şi eforturile sale continue de a menţine o strânsă colaborare cu locul de unde a plecat şi unde va continua să inspire studenţi şi specialişti.

Arhitectura, arta pentru eternitate

Absolvent al Facultății de Arhitectură din cadrul Universităţii Spiru Haret, Dragoş Motică a reuşit să îşi transforme pasiunea în carieră.

A lucrat o perioadă în Londra, însă munca de roboțel nu i s-a potrivit, așa că a decis să se întoarcă în România, unde și-a deschis propriul studio, acesta fiind specializat in următoarele domenii: arhitectură, design interior, design de produs și design grafic.

Din 2008, are propriul studio, acolo unde realizează atât lucrări unice, cât și produse de serie. Proiectul său de suflet este UBIKUBI, ce conține o colecție de piese smart, versatile, acestea fiind actualizate în fiecare sezon. Toate piesele Ubikubi sunt create in-house, folosind materiale sustenabile și tehnologie proprie.

Munca făcută cu drag se vede, aşa că aprecierile nu au întârziat să apară. Dragoş a primit medalia de aur în cadrul A` Design pentru deja bine cunoscutul proiect Lamp, ( / LAMP) și a obținut mai multe premii din partea Asociației Române a Producătorilor de Mobilier pentru alte piese de mobilier. Premiile l-au ajutat la nivel de încredere în ceea ce priveşte munca sa, însă Dragoş consideră că ”valoarea” unui om este destul de greu de apreciat.

În ceea ce priveşte formarea sa academică, acesta afirmă că Facultatea de Arhitectură l-a ajutat să fie mai organizat în gândire și mai riguros în prezentări. Profesorii care și-au pus amprenta asupra formării sale profesionale sunt în număr de 3.

„Unul dintre profesori era tânăr, visător și cu dorința de a face școala să progreseze. Cel de-al doilea a fost un om perceput ca nesuferit de către majoritatea studenților, dar pe care eu l-am apreciat pentru cursul lui, ieșit din tipare. Dacă erai suficient de matur, înțelegeai că respectivul curs era extrem de util și plin de înțelesuri subtile.

O persoană pragmatică aș putea spune că era cel de-al treilea profesor, o persoană care încerca să te ajute să te dezvolți multilateral, mă refer atât la arhitectură, cât și la mobilier, grafică sau design.”, îşi aminteşte Dragoş.

Pentru a afla şi alte poveşti de succes ale absolvenţilor Universităţii Spiru Haret, puteţi urmări pagina dedicată acestora, Alumni USH.

Despre Universitatea Spiru Haret

• Peste 325.000 de români au absolvit Universitatea Spiru Haret

• 3 din 4 absolvenţi USH sunt angajaţi în domeniul pe care l-au urmat pe perioada studiilor

• 5 centre universitare proprii în București, Brașov, Câmpulung Muscel, Constanța și Craiova

• 14 facultăţi

• 32 programe de studii universitare de Licenţă

• 28 programe de Masterat

• 45 programe postuniversitare de formare și dezvoltare profesională continuă acreditate sau autorizate să funcţioneze în conformitate cu prevederile legale

• 402 de cadre didactice ce dețin titluri universitare și doctorate în domeniu. (P)