Pentru Octavian Tăbăcaru, un elev de clasa a XII-a din Capitală, care și-a petrecut ultimii 12 ani într-un centru de plasament, amânarea sau ratarea examenului de Bac nu este o opțiune. Dacă nu-și continuă studiile, băiatul, absolvent al Liceului de Mecanică Fină din București, riscă să fie dat afară din apartamentul social în care locuiește în sectorul 2, alături de alți șase tineri. “Am avut prieteni care au trebuit să plece și acum lucrează pe unde apucă, sunt la limita supraviețuirii”, povestește Octavian.
Băiatul și cei trei frați ai săi au fost dați în grija Protecției Sociale după ce tatăl lor, un profesor de specialitate tehnică devenit alcoolic a ruinat întreaga familie. Astăzi, își vizitează cu regularitate mama și crede că centrul de plasament a fost șansa lui la o viață decentă.
Determinat să reușească
Pregătirile pentru examenul maturității le-a început în toamna anului trecut, cu ajutorul unor preotului și enoriașilor unei biserici pentru care picta icoane. Aceștia i-au pus la dispoziție doi profesori universitari ieșiți la pensie, unul de matematică și altul de română, care l-au meditat gratuit și care i-au devenit între timp mentori.
“Suntem un grup de vreo șapte elevi care ne pregătim la biserica Olari. La română cel puțin, facem și câte patru ore lecții fără pauză, lucruri pe care nu le-am făcut nici la școală. Îmi place că avem și discuții de cultură generală. La biologie și engleză învăț singur”, spune tânărul, bolnav de hepatita B, contactată într-un spital de boli infecțioase.
Calificativul “experimentat” primit, marți, la proba orală de Limba română, i-a dat încredere că va promova examenul: “Reușesc destul de bine să-mi stăpânesc emoțiile. Așa am obținut și atestatul de mecatronică, pe care numai o treime dintre colegii mei l-au luat”.
Odată ce se va vedea cu diploma de Bac în mână, tânărul, are planuri mari. Vrea să se mute singur și să dea admitere la Universitatea Politehnică din București, “fabrica” de ingineri a României. “Nu-mi place anturajul cu care locuiesc. Dacă închiriez singur un apartament, primăria îmi plătește chiria în primii cinci ani, timp în care pot să strâng bani de o garsonieră. Pe viitor, mă văd fie inginer, fie șofer de tir internațional, fac ceva ce-mi place, nu doar pentru bani”, concluzionează Octavian.
Cazul lui Octavian este cu atât mai special cu cât, peste 20.000 de absolvenți ai promoției 2013-2014 lipsesc de pe lista celor înscriși la Bacalaureat. Aproape 162.000 de candidați, inclusiv din sesiunile anterioare, vor participa la examenul maturității în acest an, comparativ cu 187.000, câți au fost în 2013. Mulți dintre ei s-au temut că nu sunt suficient pregătiți, în timp ce alții au rămas corijenți. “Cred că numărul de înscrişi anul acesta este comparabil cu cel de anul trecut. Nu aici este fenomenul, eu cred că trebuie să ne uităm cu mai multă atenţie la promovabilitate, care este în creştere", a declarat, recent, ministrul Educației, Remus Pricopie. Pe de altă parte, procentul de promovabilitate ar putea fi influențat, în bine, tocmai de numărul scăzut de participanți la examen, elevi cu adevărat interesați de diploma de Bac.
Calendarul examenelor
● 11-13 iunie – Proba orală la Limba maternă
● 16-20 iunie – Proba de Competențe digitale
● 23-27 iunie – Proba orală la o limbă străină
● 30 iunie – Limba și literatura română (proba scrisă)
● 1 iulie – Limba și literatura maternă (proba scrisă)
● 2 iulie – Proba obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie (probe scrise)
● 4 iulie – Proba la alegere a profilului: Biologie, Chimie, Economie etc.
● 7 iulie – Afișarea rezultatelor.