Povestea unui exemplu: Reciclad’OR

Colectare selectivă Sursa foto: EVZ

Green Deal, economie circulară , energie verde, regenerare sunt cuvinte care pentru cei mai mulți dintre români țin de zona abstractului. Când vine vorba despre colectarea de deșeuri și valorificarea lor, exemplele care ne vin în minte sunt legate mai degrabă de perioada comunistă, când elevii, ca niște “eroi” strângeau hârtie, borcane și sticle pe care le cărau la școală.

Din ce mai țin minte, scopul era unul mai mult educațional decât economic. Dar timpul zboară și ne aflăm în mileniul trei, când planeta nu mai poate susține toate capriciile rasei umane și reciclarea capătă altfel de valențe, și nu doar ecologice. În acest context din ce în ce mai dificil au apărut necesități noi și “eroi” noi.

Unii dintre acești eroi sunt OIREP-urile. Aceste organizații preiau răspunderea extinsă a producătorilor de a recicla ambalajele care le introduc pe piață

Și iar intrăm în zona abstractului pentru majoritatea românilor.

Ca să ne lămurim odată pentru totdeauna, ne vom folosi de un exemplu: Reciclad’OR liderul organizațiilor care preiau, prin contract, obligațiile de reciclare a producătorilor și importatorilor de produse ambalate.

 

Ce sunt OIREP-urile și care este rolul lor?

Scriam mai sus că planeta nu ne mai suportă toate mofturile noastre, poluarea mediului a devenit o chestiune care afectează direct viața tuturor. Paradigma s-a schimbat și totul pleacă de la următoarea observație: deșeurile pe care le generăm sunt în foarte mică măsură biodegradabilă. Dacă ne uităm în propriul coș de gunoi, aproximativ 25% din ceea ce generăm ca și deșeu sunt deșeuri de ambalaje. Marea lor majoritate nefiind biodegradabile.

Dacă extindem imaginea la scara unei economii naționale avem exact proporțiile impactului.

 

Deșeurile de ambalaje nu sunt gunoaie ci resurse extrem de valoroase

Ca să întelegem procesul de transformare a deșeului de ambalaj într-o resursă valoroasă ar trebui să ne apropiem de generatorii de deșeuri de ambalaje ca să știm cum să gestionăm chestiunea. Și aici intervin OIREP-urile, adică organizațiile care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului.

Acestea preiau prin contract obligația producătorilor și importatorilor de produse ambalate, de a recupera și recicla această resursă valoroasă. În clar, OIREP-ul este cel care face legătura dintre obligația de reciclare a producătorilor de produse ambalate și activitatea colectorilor de deșeuri de ambalaje. Iar această treabă nu este deloc simplă.

Dacă producătorii sau importatorii de produse ambalate sunt ușor de identificat, nu așa stau lucrurile cu colectorii de deșeruri de ambalaje care trebuie selecționați anual cu atenție pentru ca lucrurile să fie duse la bun sfârșit, așa cum prevede legea.

Atenție, conform legislației naționale în vigoare, producătorii sunt obligați să recicleze 60% din ambalajele pe care le introduc pe piața națională.

Însă în anul 2030, obligația de reciclarea va crește până la 70%, și OIREP-urile trebuie să  facă acest lucru posibil.

Trebuie menționat faptul că, anual, OIREP-urile sunt supuse mai multor controale în vederea certificării modului în care și-au îndeplinit obligațiile legale care le revin.

Exemplul Reciclad’OR

La ora actuală în România funcționează 13 OIREP-uri. Reciclad’OR este unul dintre aceste OIREP-uri și încă unul exemplar. Cu un acționariat format din mai multe companii private Reciclad’OR are o reputație excepțională pe piața națională și internațională.

Performața Reciclad’OR

De la înființare, 2017, și până în prezent, Reciclad’OR și-a îndeplinit cu success toate obligațiile legale pe care și le-a asumat în relația contractuală cu producătorii și importatorii de produse ambalate.

Această performanță a fost certificată în fiecare an și de controalele fiscale desfășurate de autoritățile statului care au certificat verdicitatea modului în care au fost îndeplinite obiectivele de reciclare.

Care au fost factorii care au stat la baza succesului Reciclad’OR?

În primul rând, susțin reprezentanții Reciclad’OR, relația pe care compania a dezvoltat-o cu colectorii și reciclatorii de deșeuri de ambalaje. De la bun început, prin criteriile dure de selectare a colectorilor și a reciclatorilor, a reușit să lucreze cu cei mai buni dintre aceștia.

Criteriile de selecție, procedurile de trasabilitate a deșeurilor și politica de etică în afaceri au contribuit în mod cumulat la îndeplinirea cu succes a obligațiilor de reciclare și la creșterea reputației organizației în rândul colectorilor și reciclatorilor.

Din câte am putut să ne dăm seama, Reciclad’OR a preluat  responsabilitatea reciclării ambalajelor a peste 700 de companii din România. Ceea ce înseamnă că a preluat responsabilitatea reciclării a peste 300.000 de tone de ambalaje introduse pe piața națională. Calitatea serviciilor oferite și îndeplinirea cu consecvență a obiectivelor de reciclare au dus astăzi organizația pe pe poziția de lider incontestabil al pieței de transfer de responsabilitate din România.

Activitatea Reciclad’OR nu se rezumă doar la componenta de business, grija față de comunitate fiind una din prioritățile organizației.

Reciclad`OR este OIREP-ul cu cea mai activă politică de CSR din România, având peste 60 de campanii și proiecte ecologice ce au reușit să informezeze și să educe peste 1 milion de cetățeni.

Unul dintre cele mai mari proiecte, marca Reciclad`OR, este ”Ape libere”, campanie ce își propune o acțiune națională de mare amploare pentru a curăța și menține în condiții optime marile lacuri naturale sau de acumulare ale României.

 

Implicarea în activitatea asociațiilor internaționale de profil

Ca membru Platinum al ”International Solid Waste Association” (ISWA), compania este implicată în mod permanent în activitatea tehnică a grupului de lucru pe probleme europene (legislație, tehnic, comunicare).

ISWA se ocupă de 50 de ani de promovarea eficienței resurselor prin producție și consum durabil, promovarea celor mai bune tehnologii și practici disponibile la nivel mondial, promovarea gestionării deșeurilor prin educație și instruire și programe excepționale de formare profesionale și oferă o serie de instrumente științifice, economice și sociale.

În concluzie, Reciclad’OR este un OIREP care funcționează deja ca mecanismul unui ceas elvețian și este considerat un exemplu pe piața transferului de responsabilitate din România.