Ce cadou să-i cumperi unui bărbat care se află în comă timp de mai bine de 30 de ani? Aceasta este întrebarea pe care și-o pune, în fiecare an de ziua lui, de Crăciun sau de Ziua tatălui, familia fostului internațional Jean-Pierre Adams, a cărui viață a fost, în mod brutal, dată complet peste cap, în 1982.
În urmă cu 33 de ani, pe atunci renumit și în plină formă, fotbalistul de 34 de ani s-a internat într-un spital din Lyon pentru o intervenție chirugicală, de rutină, la genunchi. Dar lucrurile nu au mers cum trebuie, timpul a trecut și el nu a mai putut niciodată să meargă, să se miște sau să vorbească!
Soția lui, Bernadette, a avut grijă de el de atunci până acum și nu a lipsit aproape nicio zi de la căpătâiul lui, în cele trei decenii, scrie CNN.
„Nimeni nu uită să-i aducă daruri lui Jean-Pierre, fie că este ziua lui de naștere sau Crăciun”, a povestit ea pentru postul american de televiziune. Bărbatul, în vârstă de 67 de ani acum, opoate respira singur, fără asistența unui apart, are propria sa cameră, unde-și petrece marea majoritate a timpului, într-un pat modificat pentru acest tip de viață, care seamănă cu cele din spitale. „Îi aducem cadouri de genul: un tricou sau un pulover, pentru că eu trebuie să-l îmbrac,în pat și să-i schimb hainele în fiecare zi”, spune soția lui, în interviul acordat în casa lor delângp Nimes, în sudul Franței.
„Cumpăr lucruri pentru a-i decora camera, îi cumpăr cearșasfuri frumoase sau un anumit parfum. Obișnuia să poarte Paco Rabanne, dar preferatul lui nu mai există, așa că îi cumpăr Sauvage de la Dior”, povestește femeia. Operația eșuată a lui Jean-Pierre a oprit viața unui tip care iubea viața incredibil de mult, care s-a ridicat din sărăcie, în Senegal, și a ajuns să fie un mare sportiv, pentru a ajunge în stare vegetativă de atâta timp.
Jucător internațional din anii 1970, Jean-Pierre nu este capabil să mănânce singur și poate doar să deschidă sau să închidă ochii.
Dragostea Bernadettei nu s-a stins în atâtția ani de când îl îmbracă, îl hrănește, îl îmbăiază pe soțul ei, îl întoarce în pat, ca să nu facă răni și, de multe ori, pierde nopțile, pentru a se asigura că bărbatul este în regulă și doarme linițștit.
Cei care au grijă de Jean-Pierre, în rarele ocazii când soția lui este este plecată de acasă, spun că se simte cum se se schimbă diospoziția bărbatului. „Simte că nu sunt eu acolo și nu eu îl hrănesc sau am grijă de el”, spune cea care îi este soție de 46 de ani. „Așa îmi spun asistentele medicale, că pare că în acele zile el nu mai e aceeași persoană și reacționează altfel. Cred că simte anumite lucruri, probabil îmi recunoațște și vocea”, explică ea.
Jean-Pierre and Bernadette s-au născut în Senegal, respectiv Franța, și s-au întâlnit la sfârșitul anilor 1960. Bunica lui Jean-Pierre l-a dus într-un pelerinaj în Europa, pe când el avea 10 ani, și l-a înscris la o școală din Franța. A fost apoi adoptat de un o familie franceză, iar viața lui din Africa a rămas în urmă.
După operație și 15 luni petrecute în spital, medicii i-au sugerat soției să îl mute la un azil de bătrâni. „Nu cred că ar fi șiut cum să aibă grijă de eș. Așa că am decis că el trebuie să vină acasă și îl îngrijesc eu de atunci”, spune Bernadette. În fiecare dimineață se trezește la ora 7, ia micul dejun - singurele minute pe care le petrece singură, apoi se pregătrește să aibă grijă de soțul ei. Îi schimbă hainele, îl bărbierește, îi prepară masa (toate alimentele trebuie pasate), îl hrănește, îl ajută să meargă la toaletă, și cu ajutorul specialistului în kineziterapie se asigură că plămânii sunt curați și face exerciții pentru mușchi, pentru a nu se îneca. În jurul orei 20.00, Jean-Pierre adoarme. „Uneori, când are insomnii, stau lângă el”, mai spune femeia.
Nu are timp să lucreze, dar, cu o perseverență de invidiat, a reușit să obțină, cu 12 ani de procese, dreptul de a primi o pensie din partea statului, după ce s-a stabilit că a fost vorba despre culpă medicală involuntară, în timpul operației. Anestezistulș și medicul stagiar au fost suspendați o lună și amendați atunci cu circa 750 de euro. Au susținut-o pe parcursul acestor ani, în lupta din justieți, Liga franceză de fotbal, Federația de Fotbal și Variety Club of France, un club al foștilor fotbaliști.