Răzvan Nicolescu, fost ministru, este personajul care a decis demararea procesului cu compania italiană Enel, obligată acum să achite țării o sumă record
Curtea de Arbitraj de la Paris a decis recent că Enel trebuie să plătească României suma de 401,2 milioane de euro. Acesta este cel mai mare succes al României obținut într-o dispută internațională, după câștigarea procesului de la Haga cu Ucraina, pentru delimitarea platoului continental al Mării Negre. În plus, vine după un șir de înfrângeri
În acest caz, grupul italian și statul român s-au judecat pe marginea prețului de vânzare al unui pachet de 13,57% din acțiunile Electrica Muntenia Sud (EMS), cea mai valoroasă distribuție de energie, cumpărată de Enel în 2007.
Oferta italienilor, respinsă
Statul a solicitat companiei italiene 520 de milioane de euro pentru acest pachet minoritar, plus dobânzi care au ridicat valoarea totală la 561 de milioane de euro. Suma este uriașă, dacă ne gândim că, la privatizarea EMS, Enel a plătit statului pentru 50% din acțiuni 395 de milioane de euro.
În 2014, Enel ar fi dorit să stingă conflictul înainte de a se ajunge la arbitraj internațional și a oferit statului 250 de milioane de euro.
Încrederea că se poate câștiga mai mult
Ministrul delegat pentru Energie de atunci, Răzvan Nicolescu, nu a fost însă de acord și a inițiat demersurile împotriva companiei italiene. „Decizia pe care am luat-o, în 2014, ca ministru al Energiei, de a merge, fără întârziere, la Curtea de Arbitraj a fost una dificilă, dar corectă. Am arătat că România se poate mobiliza și acționa hotărât pentru a-și apăra drepturile ce i se cuvin”, a afirmat fostul ministru, Răzvan Nicolescu.
Cum de a refuzat 250 milioane de euro? „Am avut încredere că la Curte vom putea câștiga mai mult dacă ne vom organiza bine și vom gestiona corect întregul proces. A fost un risc calculat. Rezultatul este o muncă de echipă. Statul român a primit prin decizia Curții ceea ce i se cuvenea”, a declarat, pentru EVZ, Răzvan Nicolescu.
De altfel, el a adăugat că a fost sprijinit de către Borbèly Kàroly, secretar de stat de stat responsabil pentru sectorul de energie electrică, Gabriel Dumitrașcu, director general al Direcției de Administrare a companiilor energetice, Dan Agrișan și Crăița Bucheru director general, respectiv președinte CA al SAPE - Societatea de Administrare a Participațiilor statului în Energie, care a gestionat tehnic depunerea plângerii și managementul operațional al întregului proces. Statul a fost susținut de casa de avocatură Zamfirescu Racoți & Partners, împreună cu experții financiari de la TPA România.
Un CV impresionant
La cei 38 de ani ai săi, Răzvan Nicolescu are un CV impresionant, construit după ce a absolvit, în 2001, Facultatea de Energie a Politehnicii București, cu diplomă de inginer. Ca ministru, a realizat cea mai mare listare făcută pe piața de capital din România, a societății Electrica. De asemenea, a reușit rediscutarea calendarului de creștere a prețurilor la gaze cu UE, finalizarea interconectorului de gaz cu Republica Moldova (Iași- Ungheni), singura mare investiție românească finalizată pe relația cu Moldova. Ca dimplomat, a obținut pentru România cele mai mici obligații de creștere pentru energia regenerabilă dintre toate statele membre UE.