Povestea "naşei" planetei Pluto | VIDEO

Venetia Phair, cea care la 11 ani propunea ca o planetă nou descoperită să fie numită Pluto, a murit la sfârşitul lunii aprilie, la vârsta de 90 de ani.

A murit la locuinţa sa din Epsom, din sudul Londrei. Cauza decesului nu a fost anunţată.

Totul a pornit de la o ştire din The Times

Într-o dimineaţă a anului 1930, micuţa Venetia lua micul dejun împreună cu familia. Bunicul, ca în fiecare zi, citea The Times.

"Ca de obicei, bunicul meu a deschis ziarul şi a citit o ştire despre o nouă planetă. Se întreba cum ar putea fi numită. Cu toţii ne întrebam. Şi apoi am spus: "De ce să nu-i spunem Pluto? De aici a plecat totul", îşi amintea Phair în filmul "Naming Pluto", lansat la începutul acestui an.

Bătrânul era un fost bibliotecar, ajuns la anii pensiei. Dar nu orice bibliotecar, el lucrând pentru Universitatea Oxford. Acolo preda Herbert Hall Turner, reputat profesor de astronomie, bun prieten cu bibliotecarul nostru.

Propunerea a venit firesc, iar astronomul a prezentat-o celui care descoperise planeta în 1929, Clyde W. Tombaugh, un angajat al observatorului din Arizona. Numele a "costat" cinci lire

La 1 mai 1930, planeta a fost "botezată" oficial Pluto. Bunicul fetei a primit cinci lire, echivalentul a 230 de lire de astăzi.

Ca elevă, fetiţa era fascinată de lumea mitologică. Aşa auzise şi de Pluto, echivalentul roman al lui Hades, zeul întunericului.

Într-un interviu pentru BBC, ea spunea că ideea nu i-a venit din desenele cu Pluto the Pup, care apăruseră încă din 1930. De fapt, fiind vorba de acelaşi an, ea spune că e posibil ca personajul să fi primit numele planetei.

"Are" propriul asteroid

În 2006, Uniunea Astronomică Internaţională stabilea că Pluto este o planetă pitică. În acelaşi interviu, Phair declara că nu o deranjează "retrogradarea" planetei, "deşi cred că preferam să rămână o planetă propriu-zisă". Glumind puţin, Pluto nu fusese în stare să cureţe spaţiul cosmic din vecinătatea orbitei sale şi asta a costat-o statutul de planetă.

Venetia Phair (numele de fată era Burney) s-a născut la 11 iulie 1918. A studiat matematica la Universitatea Cambridge şi a fost profesoară de economie şi matematică până în anii '80, când s-a pensionat.

Un asteroid descoperit în 1987 a fost numit 6235 Burney.

Surse: Los Angeles Times, BBC, Wikipedia, Youtube