Povestea lui Nicușor, băiatul pe care doar câinele îl iubea. Drama unui copil bătut și umilit zilnic

Nicuşor, un copil de 14 ani, dintr-o comună din Olt, trăiește o adevărată dramă. Băiatul este bătut zilnic și pus să muncească în condiții foarte grele chiar de proprii părinți. Lipsiți de compasiune, aceștia sunt de părere că bătaia și munca grea, de mic, este cea mai bună metodă de educație.

Povestea lui Nicușor a fost relatată în emisiunea România te Iubesc, difuzată de ProTV. Băiatul provine dintr-o familie cu patru copii, dintr-un sat din sudul țării, din județul Olt. Este singurul băiat, pe care mama, o femeie care a trăit cu mai mulți bărbați, îl are. Celelalte sunt fete.

Din cauza abuzurilor la care a fost supus și a bătăilor, într-o zi, Nicușor și-a luat lumea în cap. A plecat de acasă și nu s-a mai întors. Mama sa i-a anunțat dispariția, la poliție, abia spre seară, iar localnicii s-au strâns și au plecat în căutarea lui. Chiar dacă nu era iubit de familie, Nicușor era un copil pe care toți cei din sat îl apreciau.

Vreo 200 de oameni, locuitori din sat, au plecat în căutarea lui. Așa s-a aflat și drama pe care o trăia copilul. De la colegii de școală s-a aflat că băiatul era ținut precum un prizonier într-un lagăr. Nu avea voie să iasă din curtea casei, nu era lăsat să umble cu alți copii sau să-și facă prieteni. Regimul său era bătaie, muncă și iar bătaie.

De altfel, în noaptea căutărilor, tatăl vitreg a recunoscut în fața profesorului că îl bătea pe băiat. Oamenilor mari din comună, precum primarului Ion Anuța, acest lucru nu i se pare ieșit din cale afară. El crede că bătaia este potrivită pentru a-i educa pe cei mici, la nevoie.

Printre cei mai buni elevi din școală

Dirigintele spune că Nicușor era printre cei mai buni din clasă, la liceul la care învaţă. Aminteşte că a primit o notă de opt la matematică, în condițiile în care profesorul era cel mai exigent din şcoală. În primul semestru, când s-au dus la școală fizic, Nicușor n-a avut nicio absență. Mergea la școală cu plăcere deoarece era singurul loc în care se simțea în siguranță. Când școlile au fost închise, din cauza pandemiei, iar orele au fost mutate online, băiatul a început să nu mai frecventeze cursurile. Nu avea un dispozitiv de pe care să participe la lecții. Abia la insistențele profesorilor, părinții au acceptat să-i dea un telefon.

Dirigintele Remus Mardaloiu spune că n-a știut despre bătăi până când Nicușor nu s-a destăinuit unei college.

„ (…) a spus unei colege că era bătut, unei colege profesoare imediat după ce a plecat. Se vedea şi pe el, nu era lăsat să se joace...De ce să se joace cu copiii când poate să stea în curte să se joace cu ceilalți fraţi”, a spus profesorul în fața reporterilor.

Mărturisirile lui Nicușor

Copilul a plecat la o vecină, singura care-i arătase afecţiune și care îl asculta. Femeia l-a primit în casă şi l-a spălat, i-a dat să mănânce şi l-a ascultat. Iar copilul şi-a spus printre lacrimi ce i s-a întâmplat cu o seară înainte, când a fost obligat să doarmă în paie.

Jurnaliștii au discutat cu el și au reprodus povestea ultimelor bătăi, cele care au umplut paharul.

„- Mi-am luat bătaie cu pumnii. Cu pumnii am luat bătaie.

-Unde? În ce loc ai dormit azi noapte?

-În paie. M-a pus taică-meu sâmbătă dimineața, în urmă cu trei zile să iau lemne. Noi avem grămadă mare și vă dați seama. Și a fost ploaie în urmă cu câteva zile și am luat de la mijloc ca să fie uscate. Și el a venit și m-a întrebat de ce nu am luat de sus. Păi mă, tati sunt numai lemne ude sus. Și m-a luat la pumni. Când eram mic, mi-a dat o lovitură în coaste și mi s-a ridicat o coastă aici. Puneți mâna că se simte. Asta e mai sus decât asta. Puneți mâna că se simte.

- El te-a lovit?

- Da!

- Când eram mic, mă scuzați. Când eram mic, mă întrebam...stăteam lângă câine și mă întrebam: mă, oare cine mă iubește pe mine? Și mă gândeam: doar câinele mă iubește.

- Pe tine doar câinele te iubeşte.

- Nu mai plânge...”.

 

Biletul lui Nicușor

Sătul de chinuri, Nicușor a plecate de acasă și a lăsat în urmă un bilet. A avut grijă, mai înainte, să hrănească animalele și să le dea apă, așa cum îi era datoria.

„Plec în speranţa că vei deveni mai blând, să nu creşti fetele aşa cum m-ai crescut pe mine. Vezi că am dat apă la animale, le-am dat mâncare, sunt potolite, eu plec, pa!”, a scris băiatul.

S-a adăpostit la o vecină

Vecina a sunat la poliţie după 24 de ore spunând că băiatul a insistat să nu anunţe autorităţile de teamă că va fi dus înapoi în familie. Femeia nu a vrut să stea de vorbă  jurnaliștii Pro TV, speriată de amploarea pe care a luat-o acest caz. Aceasta deși este singura care, la un moment dat, l-a ascultat pe Nicușor și l-a crezut.

După ce băiatul a fost găsit, autoritățile l-au audiat. I-au audiat și pe părinți, după care au decis să-l ducă pe Nicușor la un centru de plasament în regim de urgență.

Asistenta socială din sat are doar cuvinte de laudă despre familie

Culmea este, că în ciuda celor întâmplate, reprezentanții serviciului de asistență socială au doar cuvinte de laudă despre familia lui Nicușor. Au făcut o vizită acasă la băiat și au vorbit cu părinții. A fost suficient pentru a spune că lucrurile sunt foarte bune.

„Eu sunt cu evidența şi cu mai multe. Mă descurc şi cu evidența şi cu asistența. Am fost acasă la copil, da. Mi se părea o familie liniştită, se ocupa cu creşterea animalelor, sunt patru frățiori, şi acuma nu stau cu familia acolo, nu ştiu ce a fost acolo, au fost zilnic la scoală”, a spus asistenta socială.

Acum Nicușor preferă să rămână în centru, acolo nu are parte nici de bătaie și nici de muncă chinuitoare. În plus va putea merge și la școală atunci când vor reîncepe cursurile.