După luni de planificări și costuri de milioane de dolari, Carlos Ghosn s-ar fi ascuns într-o carcasă mare, neagră, şi a fugit.
Fostul șef al Alianței Renault-Nissan-Mitsubishi, cel mai mare constructor auto din lume, a reușit să ajungă în Liban după ce a fugit din Japonia.
Carlos Ghosn era eliberat pe cauțiune și se afla în așteptarea procesului, fiind acuzat în Japonia de mai multe infracțiuni economice. Fuga sa din Japonia este învăluită în mister, iar la un moment dat s-a spus că Ghosn a reușit să plece din Japonia ascuns în cutia unui instrument muzical.
Carlos Ghosn a fugit cu un avion privat în Turcia, de unde și-a continuat drumul către Liban. Acesta a aterizat luni dimineață, 30 decembrie. Aici s-a reîntâlnit cu soția sa, Carole Ghosn, care ar fi jucat și ea un rol important în fuga fostului director Nissan.
Ghosn a fost întrebat cum a fost experința evadării într-o cutie muzicală. Dar acesta a spus că nu cunoaște o astfel de experiență. Când jurnalistul a insistat pe subiect, spunând că Ghosn a fost în această situație, fostul executiv Renault Nissan a spus că asta se crede. Cu toate acestea, Ghosn a spus că ar fi fost dispus să își asume acest risc.
Un subiect de roman
În acea seară ploioasă, două persoane au însoțit cutia mare pe roți - folosită în mod obișnuit pentru echipamentele orchestrei - îndreptându-se spre Aeroportul Internațional Kansai din Osaka, potrivit unui raport furnizat de autoritățile japoneze jurnaliștilor locali și unei persoane familiarizate cu problema.
Echipa a intrat în salon scăpând de punctul de control deoarece cutia era prea mare pentru a se încadra în aparatul cu raze X și nimeni nu l-a verificat la mână, a spus persoana. Cutia a fost apoi încărcată într-un avion privat de 13 pasageri, Global Express, prin ușa din spate.
Marea Evadare
Carlos Ghosn a fugit de la Tokyo, probabil, cu ajutorul a doi consultanți americani pe securitate, Michael Taylor și George-Antoine Zayek, și au ajuns în Liban.
După ce a ajuns în Liban, Ghosn a ținut o conferință de presă în care a vorbit despre acuzațiile care i se aduc. Acesta a denunţat arestul şi a spus că tot ce i s-a întâmplat a fost un complot pentru a-l înlătura de la conducerea cele mai puternice alianţe auto din lume. „Pentru prima dată de când acest coşmar a început, mă pot apăra şi vorbi liber”, a declarat Ghosn, care acum se află în Liban.
Ghosn a spus că și-a aranjat singur evadarea din Japonia
Colaboratorii săi au început să pună bazele unei evadări în primăvară, nu după mult timp după ce Ghosn a fost eliberat pe cauțiune pentru a doua oară în aprilie. Asociații au avut în vedere cum să-l scoată pe Ghosn din Japonia într-o țară în care s-ar putea să-și poată șterge mai ușor numele.
Oamenii apropiați lui Ghosn au început să contacteze foști soldați și spioni dispuşi să-și asume riscul. Până la sfârșitul lunii iulie, o echipă formată din 10-15 persoane de diferite naționalități a început să facă un plan de evadare. Echipa a fost împărțită, astfel încât cei dintr-o echipă nu știau ce făceau ceilalţi.
Printre cei din echipă, potrivit oamenilor care lucrează la anchetă, se numără Michael Taylor, în vârstă de 59 de ani, un soldat al Forțelor Speciale cunoscut pentru activitatea sa extraordinară. Taylor este un vorbitor de arabă cu conexiuni profunde în Liban. Se spune că a fost ajutat de George-Antoine Zayek, un cetățean american din origine libaneză, care a lucrat cu Taylor de mai multe decenii.
Deocamdată, Ghosn pare că vrea să se stabilească în Liban, unde a investit într-o moșie viticolă. În noaptea de Revelion, Ghosn și soția sa Carole Ghosn s-au dus la casa unui prieten apropiat pentru o petrecere. A doua zi, potrivit unei persoane familiare cu problema, doamna Ghosn și-a luat soțul de mână pentru a aprinde o lumânare la statuia Sfântului Charbel, un sfânt creștin care a trăit 23 de ani ca pustnic în Liban şi considerat ca un făcător de minuni, potrivit celor relatate de wsj.com.