Un copil care "prinde" repede jocuri, cuvinte şi are performanţe timpurii trebuie stimulat să înveţe. EVZ vă prezintă povestea unei fetiţe de trei ani, care i-ar face să roşească pe elevii care au picat Bac-ul.
Anastasia a ajuns celebră pe Youtube după ce mama ei a filmat-o în timp ce recita toate cele 98 de strofe din Luceafărul. Clipul a făcut furori pe Internet, reuşind, într-un timp scurt, să strângă 300.000 de vizualizări, dar a stârnit şi o serie de controverse, legate de tendinţa părinţilor de a pune presiune pe copii de la vârste fragede.
Semnele care le spun părinţilor stop
Puştoaica a învăţat poezia eminesciană după ce mama i-a citit-o zilnic de câteva ori, timp de trei săptămâni. "Am împărţit poezia în cinci părţi, iar Anastasia a învăţat aproape două părţi săptămânal, în jur de 35-50 de strofe, pe care i le citeam zilnic de maximum trei ori", povesteşte Mihaela Trofor, mama fetiţei, ale cărei performanţe nu se limitează doar la capacitatea de memorare.
"A început să mă uimească de mică, nici nu avea un an şi îmi aducea aproape orice lucru pe care i-l ceream. Tot atunci, deja ştia ce vârstă are (arăta cu degeţelul) şi spunea că o cheamă Ania. Sunt multe lucruri pe care le făcea, atunci mi se păreau normale fiind primul copil, însă acum, făcând comparaţie cu surioara ei, îmi dau seama că s-a dezvoltat repede", spune Mihaela, care în ciuda criticilor primite, e de părere că nu greşeşte atât timp cât nu-şi condiţionează copilul.
Psihologii spun că o memorie dezvoltată la o vârstă fragedă poate ascunde o minte sclipitoare, mai ales dacă e asociată şi cu alte performanţe, precum dezvoltarea timpurie a vorbirii şi a altor funcţii. "Un copil inteligent, cu potenţial, trebuie îndrumat să înveţe. Oricum, el are această disponibilitate şi va asimila repede lucruri noi. Părinţii trebuie să îl conducă spre ceva util, să îi dezvolte cogniţia, să îi îmbogăţească vocabularul, să îl facă să asocieze cuvinte cu acţiuni etc. Nu trebuie însă suprastimulat, părinţii trebuie să îi dea pace atunci când începe să dea semne de oboseală, de plictiseală, de nelinişte", recomandă psihoterapeutul Keren Rosner.
<iframe frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/I6MzdABnBVs" height="315" width="560"></iframe>