Cristos Mântuitorul, cunoscut și sub numele de „Cristo Redentor”, este una dintre cele mai renumite și impunătoare statui din lume. Amplasată pe vârful muntelui Corcovado din Rio de Janeiro, Brazilia, cu o înălțime de 30 de metri, este un simbol global al creștinismului și al măiestriei sculpturale. Puțini știu însă că faimosul chip al statuii a fost creat de un sculptor român, Gheorghe Leonida.
Contribuția românului Gheorghe Leonida
Proiectul monumental al statuii a fost inițiat de inginerul brazilian Heitor da Silva Costa și pictorul Carlos Oswald.
Sculptorul polonez Paul Landowski a fost responsabil de realizarea statuii, însă Gheorghe Leonida a fost cel care a sculptat chipul lui Iisus. Leonida, un sculptor român mai puțin cunoscut în propria sa țară, a fost recrutat de Landowski pentru acest proiect crucial.
Criticul de artă Pavel Șușară confirmă rolul important al lui Leonida: „Gheorghe Leonida este autorul chipului lui Cristos Mântuitorul, conform tradițiilor orale și documentelor scrise.”
O familie de oameni remarcabili
Gheorghe Leonida s-a născut în Galați în anul 1892 și a fost unul dintre cei 11 frați ai familiei, o familie de oameni geniali. Gheorghe Leonida a fost: fratele inginerului român Dimitrie Leonida, specialist în domeniul energeticii, al cărui nume îl poartă Muzeul Tehnic din București; al primei femei inginer din lume, Elisa Leonida (șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României); al Adelei Leonida Paul, primul specialist român care a folosit curentul electric în tratamentul cataractei, al Nataliei Leonida, directoare a Liceului de fete Regina Maria din București (absolventă a Universității Sorbona) și al lui Paul Leonida, unul dintre generalii străluciți ai armatei române (șef al Secției Operații din Marele Stat Major în timpul celui de-al doilea război mondial).
De asemenea, tatăl lui, Atanase Leonida, ofiţer de carieră şi inventator, a avut contribuţii importante la perfecţionarea tehnicii militare a armatei române, în special în ceea ce priveşte artileria şi sistemele de transmisiuni. Adela Leonida, datorită profesionalismului ei, a ajuns medic oftalmolog al Casei Regale a României, iar Gheorghe Leonida a ajuns sculptorul Casei Regale.
Cariera artistică și contribuția la statuia din Rio
După ce a luptat în Primul Război Mondial, Gheorghe Leonida a studiat arta în Italia și s-a mutat la Paris în 1925, unde a lucrat în atelierul lui Paul Landowski.
La doar 32 de ani, Leonida a devenit unul dintre artiștii recunoscuți ai Parisului. Stilul său artistic, influențat de clasicism și renascentism, a diferit de modernismul avangardist al contemporanilor săi. A devenit cunoscut prin lucrarea „Reveil”, un nud expus la Saloanele de Artă de la Roma și Paris. Talentul său a fost recunoscut și de suveranii României, devenind unul dintre sculptorii oficiali ai Casei Regale. Este şi unul dintre motivele pentru care, în perioada comunismului, operele lui Gheorghe Leonida au fost ferite de privirile publicului, iar numele sculptorului gălăţean a fost aproape inexistent în lumea artei.
Tragicul sfârșit al lui Gheorghe Leonida
A intrat, însă, în istorie, atunci când a fost cooptat în echipa care a realizat statuia lui Iisus de la Rio. Timp de cinci ani, la propunerea mentorului său, Paul Landowski, sculptorul român a modelat chipul lui Cristo Redentor.
Din nefericire, celebritatea câştigată odată cu participarea la realizarea faimoasei statui a fost curmată de un destin tragic.
Întors în România, Leonida a murit la vârsta de 50 de ani, căzând dintr-un tei în timp ce culegea flori.
Lucrările sale sunt rare și apreciate de colecționari. „Nici în muzee nu găseşti la tot pasul lucrări de Gheorghe Leonida. Ceea ce face din el un personaj artistic misterios, însă necunoscut, legenda adevărată cu capul Christului de la Rio şi moartea stupidă toate lucrurile astea creează ingrediente suficiente pentru a identifica o personalitate mai puţin obişnuită, şi asupra căreia interesul să se manifeste din ce în ce mai mult”, a mai adăugat Șușară.
În România, lucrările lui Gheorghe Leonida pot fi văzute la Castelul Bran, Muzeul Național de Artă și în alte muzee importante din București, conform Wikipedia.