Denis Turcu este câștigătorul absolut al primei Olimpiade de Astronomie și Astrofizică organizată în România, la Suceava. Performanțele de la competițiile naționale și internaționale i-au adus tânărului de la Colegiul Național de Informatică București un loc la Harvard.
Denis a obținut cel mai mare punctaj la olimpiada internațională de la Suceava, însă tânărul ne-a mărturisit că performanța de anul acesta este rezultatul multor ani de muncă. Astronomia a devenit o pasiune abia după participarea la olimpiadele naționale de fizică. Titlul de câștigător absolut nu este primul pentru Denis, care a obținut aceeași performanță și la olimpiada din 2013, desfășurată în Grecia.
Olimpicul nu își asumă toate meritele când vine vorba de reușită. Profesorii de la Colegiul Național de Informatică au contribuit din plin la performanța lotului românesc de olimpici. „Doamna profesoară Rodica Ionescu, care predă fizică în liceu a fost cea care ne-a îndrumat spre Astronomie și de atunci chiar a început să ne placă“, a declarat proaspătul câștigător al olimpiadei de la Suceava.
Succesul e cu atât mai important cu cât astronomia nu este o materie studiată în liceu. Pe lângă încurajarea din partea profesorilor, elevii au beneficiat și de echipametele necesare pentru a se pregăti: „Am avut întotdeauna materiale pentru pregătirea noastră și un telescop care ne-a ajutat enorm pentru probele la Astronomie“, spune Denis. Ajutor de nădejde pentru colegii mai mici
Tânărul aduce în discuție când vine vorba de reușita lui și climatul în care a învățat să performeze. „Am lucrat ca o echipă și ne-am oferit ajutor reciproc pentru a aduce cât mai multe medalii pentru România. Miam ajutat colegii din clasele mai mici să învețe mai ușor pentru olimpiade și m-am bucurat să văd că au câștigat medalii pentru țară,“ ne-a declarat plin de mândrie olimpicul.
Un veteran al olimpiadelor internaționale
Când vine vorba de participări la olimpiade, Denis este unul din veterani, elevul călătorind cu lotul olimpic prin țări precum Danemarca, Grecia sau Kazahstan, însă ne mărturisește cu mândrie că organizarea olimpiadei la Suceava a fost un real succes: „Toți concurenții s-au bucurat de excursii și evenimente minunate”.
Denis a ales să-și continue studiile în Statele Unite ale Americii: „Din toamnă, studiez la Harvard“, a declarat tânărul care își dorește o carieră în domeniul astronomiei.
De la Harvard, Denis spune că se va strădui în continuare să ajute olimpicii români care doresc să își continue instruirea în străinătate.
Pentru medalii s-au bătut concurenți din 50 de țări
Este primul an când Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică s-a desfășurat în România. Pentru aceasta, Ministerul Educației Naționale a alocat 200.000 de euro și au fost cumpărate 35 de telescoape noi. La olimpiadă au participat 225 de concurenți din 50 de țări. Toți participanții din partea României au făcut și voluntariat, când a fost nevoie.
Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică a mai fost gazduită de Thailanda, Indonezia, Iran, Polonia, China, Brazilia și Grecia. România a participat la această competiție încă de la prima ediție, care a avut loc în 2006, iar în 2013 elevii români au caștigat cinci medalii, două de aur, două de argint și una de bronz, acesta fiind cel mai bun rezultat al Romaniei în istoria participării la competiție.
Ministrul Educației, Remus Pricopie, a ținut să felicite atât performanța elevilor români, cât și efortul organizatorilor: „Îi felicit! Acești elevi și profesorii care îi pregătesc reprezintă valorile cu care România iese în lume și cu care se mândrește. Performanța lor și a tuturor celorlalți olimpici va fi, și în acest an, răsplătită de Guvern prin acordarea de premii”, a afirmat Pricopie.