Face 3,6 lei pe minut. Stăpâneşte una din parcările centrale din Timişoara şi le dă cu tifl a poliţiştilor: într-o zi are salariul lor lunar.
Nu se trezeşte niciodată cu noaptea-n cap, nu semnează condica la serviciu, începe programul pe la 11 şi nu stă niciodată mai târziu de ora 16.00. La serviciul său se prezintă abia după ce-şi ia micul dejun şi îşi bea cafeaua la un restaurant.
Pentru că se respectă, nu mănâncă decât acolo, de trei ori pe zi. E Ion Rădulescu, zis Pisică, vechi aurolac din Timişoara, stăpânul uneia dintre cele mai mari parcări din oraş.
Face minim 1.000 de lei pe zi, alaltăieri poliţiştii găsindu-l cu 1.100 de lei la dânsul, produşi în 5 ore. Povestea parcagiilor din România deja frizează absurdul.
Financiar, îi umileşte pe cei de la Poliţia Locală
Deci Pisică nu e nici director, nici vedetă din Liga 1, dar câştigă mai bine decât aceştia. Felul în care trăieşte Pisică, un tânăr de 32 de ani care-şi face veacul în parcarea Pieţei 700 din Timişoara, i-a uimit pe agenţii Poliţei Locale.
Pe scurt, Ion Rădulescu, care nu şi-a cunoscut niciodată părinţii şi a trăit toată viaţa prin canale, câştigă 3,6 lei pe minut, 216 lei pe oră. Luni, 30 mai, poliţiştii iar au descins în Piaţa 700, într- o campanie de eradicare a cerşetoriei şi a "parcagiilor", declanşată de noul primar al Timişoarei.
Agenţii l-au acostat la ora 16.00 şi l-au dus la un birou al lor din apropierea pieţei. L-au pus să-şi scoată banii din buzunare şi au avut un şoc: câştigase într- o singură zi mai mult decât salariul lor pe o lună.
Din punctul lui de vedere, nu face nimic rău. Munceşte. Ion Rădulescu este din Caransebeş, dar a crescut pe străzile din Timişoara, în canale, şi toată copilăria şi adolescenţa a inhalat aurolac.
În canale s-a ales cu porecla, pentru abilitatea de-a se strecura şi pentru că zgâria dacă îl enervai. Acum, adult fiind, în fiecare zi îşi ia în primire "postul". Urcă pe platforma parcării gratuite din Piaţa 700 din Timişoara şi direcţionează maşinile care vor să staţioneze aici. Pentru amabilitate e plătit de şoferi.
"Îmi dau un leu, doi, le mai spun că le păzesc maşinile şi oamenii dau un ban", explică Pisică. Luni a intrat în parcare la ora 11. Peste 5 ore, când l-au săltat poliţiştii, avea asupra lui peste 1.000 de lei. Mai exact 1.130 de lei.
"Avea monetarul făcut, fiecare tip de monede sau bancnote erau în buzunare diferite. Avea de la monede de 10 bani până la bancnote de 50 de lei", povestesc poliţiştii.
De 15 ori mai mult decât salariul mediu
Ion Rădulescu e preţios la vorbă. "L-am întrebat de unde are banii. Nu a vrut să spună nimic în primă fază. Apoi a făcut glume, spunând că a făcut banii la o nuntă. Ulterior abia a recunoscut că sunt câştigul pe ziua în curs, în parcare. El spune că oamenii îi lasă un leu, doi, pen-tru că îi ghidează în parcare şi pentru că le supraveghează maşinile", explică Dana Seracin, ofiţerul de presă al Poliţiei Locale Timişoara.
Un calcul simplu ne arată că cerşetorul Ion Rădulescu a câştigat luni mai bine de 3 lei pe minut. Cam de 15 ori mai mult decât câştigă un român care are un venit mediu lunar. În plus, Rădulescu, nu plăteşte impozite pe banii aceştia şi nici asigurări.
Aceasta e prada pe o singură zi pe care-o avea Pisică la dânsul: 1.100 de lei împărţiţi pe categorii, de la 10 bani la bacnote de 50 de lei
Zvon: are bani strânşi în bancă
Poliţia are propria teorie. "Ne-am informat în rândul apropiaţilor lui, oameni ai străzii şi ei, iar aceştia susţin că omul ar avea cont în bancă. Se vehiculează suma de 30.000-40.000 de lei. Bărbatul are act de identitate şi CNP, fără domiciliu. Ne-a spus că stă în chirie la cineva, dar nu a spus unde şi cât plăteşte", a mai relatat Seracin.
În buzunare avea un abonament pe o lună, plătit în avans, la un restaurant din campusul studenţesc. "Era un abonament de trei mese zilnic şi valora 558 de lei", ne-a spus unul dintre poliţişti.
Pisică îţi arată unde-i un loc liber şi-ţi umflă banul. Zeci de mii lei lunar obţine un parcagiu bine înfipt
Plin de bani, pe felie cu Poliţia şi ziariştii
Pisică merge la meciuri, se trage de şireturi cu poliţiştii şi are tot timpul buzunarele doldora
Povestea lui Ion Rădulescu începe la Caransebeş. Nimeni nu îşi mai aminteşte în ce familie destrămată a venit pe lume, cert este că a crescut la un centru de plasament. De unde, când a ajuns adolescent, a fugit la Timişoara, împreună cu alţi copii.
Aici a trăit în canale şi, pentru că se furişa bine de poliţişti, i s-a spus Pisică. Acum nu se mai droghează, însă anii de inhalat aurolac i-au lăsat sechele serioase. În Timişoara e cunoscut de cel puţin 10 ani, mai spun oamenii legii.
Este nelipsit de la meciurile de fotbal, se bagă în seamă cu ziariştii, se salută cu poliţiştii care l-au amendat. Este amendat periodic pentru cerşetorie. Numai anul acesta a încasat 4 amenzi. Nu a plătit niciuna.
"Noi nu avem ce îi face, în afară de a-l legitima şi de a-l da în evidenţă serviciului social. Nici banii obţinuţi din cerşetorie nu îi putem confisca. Iar dacă îi dăm amendă, iar el nu o plăteşte, atunci trimitem informaţia către localitatea de domiciliu unde teoretic ar trebui obligat să presteze munci în folosul comunităţii. Anul acesta, Ion Rădulescu a mai fost amendat de patru ori", a mai declarant Dana Seracin.
Excepţia s-a întâmplat luni. Prins cu peste 1.000 de lei asupra lui, cerşetorul şi-a achitat pe loc amenda în valoare de 100 de lei. Pe procesul verbal a scris, înainte de semnătură, "nu am menţiuni de făcut şi nici obiecţii".
Agenţii îl ştiu de mult. "Acum patru ani l-am găsit în Complexul Studenţesc cu 3.500 de lei asupra lui. E plin de bani", a dezvăluit un poliţist. Acum avea la el, pe lângă 1.100 de lei, banii din ziua, şi un MP3 modern la care asculta muzică.
Le mai face cinste prietenilor
Parcarea din Piaţa 700 a fost ani buni una dintre cele mai aglomerate parcări din Timişoara. Situată în centrul oraşului lângă principala piaţă agro-alimentară, un ansamblu de clădiri de birouri, câteva companii IT şi sediul finanţelor, găsirea unui loc liber a fost întotdeauna problematică. Şi atunci intervine Pisică. Boschetarul te ghidează contra câţiva lei.
Marţi l-am căutat în repetate rânduri pe Pisică la parcare, însă acesta nu a fost de găsit. Virgil Vlăjar, unul dintre boschetarii din Gara de Nord, îşi arogă statutul de prieten bun al cerşetorului şi încearcă să ne convingă că acesta e om bun.
"Doar când se enervează zgârie cu unghiile. În rest, e om bun, dus de acasă, se clatină tot timpul", spune Virgil. Când este în bani, Pisică îi mai face cinste cu suc sau cafea. "Îmi dă câţiva bani să îmi iau şi eu un suc, o cafea. E drept că şi eu îi dau mâncare, când am", povesteşte Virgil.
Virgil Vlăjgar susţine că nu ştie unde îşi petrece nopţile Pisică. "Familia nu l-a căutat niciodată. El nu prea vorbeşte de ei. Dar mă gândesc că tot ar vrea să îi găsească", a mai adăugat boschetarul.
216 lei pe oră câştigă parcagiul Pisică în centrul Timişoarei, de pe urma şoferilor prea grăbiţi sau nepăsători că sunt jecmăniţi
"Avea monetarul făcut, fi ecare tip de monede sau bancnote se găseau în buzunare diferite. De la 10 bani la 50 de lei."
POLIŢIST COMUNITAR
"Îmi dau un leu doi, le mai spun că le mai păzesc maşinile şi oamenii nu se zgârcesc, îmi dau banii şi pleacă liniştiţi în treaba lor."
PISICĂ, boschetar
NABABII PARCĂRILOR DIN CENTRUL VECHI
O familie cu câteva locuri sub supraveghere produce minim 1.000 de lei pe zi. E o super-afacere
Despre parcagiii din Bucureşti se ştie că fac bani cu nemiluita. S-au organizat în reţele, şi-au împărţit teritoriul, iar tot Centrul vechi şi tot perimetrul din Calea Victoriei până în Piaţa Unirii, cu străzile adiacente, e mina lor de aur.
Funcţionează o ameninţare incipientă în această afacere: dacă nu plăteşti, ţi-ar putea fi zgâriată maşina FOTO: ARHIVA EVZ
Fiecare familie, cu mamă, tată şi copii, stăpâneşte câteva locuri de parcare pe care le supraveghează 24 de ore din 24, cu schimbul. Colegii noştri de la Libertatea au făcut un experiment filmat cu camera ascunsă, în urmă cu două săptămâni.
Au încercat să negocieze, în Centrul Vechi, 5 locuri de parcare pentru o noapte întreagă. "Vor fi 5 maşini, cât mă costă?", a întrebat jurnalista. Doi puştani de 10-11 ani păzeau locurile.
Iniţial, unul a spus 50 de lei, apoi celălalt l-a contrazis vehement: "80 de lei". La târguială, au început să cedeze şi au cerut sfatul mamei lor, aflată pe cealaltă parte a bulevardului. "60 de lei, ultimul preţ, vi le păzim pentru o noapte întreagă!".
Totul a fost filmat. Clanurile care stăpânesc aceste locuri de parcare creează o presiune psihologică asupra şoferilor, pentru că, dacă îi ignori, te-ai putea trezi cu maşina zgâriată sau vandalizată. Sumele câştigate sunt de ordinul miilor de lei pe zi. Aceste sume nu sunt impozitate, e piraterie 100%.