Mai mulți bucureșteni care au trecut în cursul zilei de vineri pe streda Basmului,, au sunat îngroziți la 112 și au anunțat că un bărbat s-a aruncat de la unul din etajele superioare ale unui bloc cu zece etaje.
Martorii spun că bărbatul a amenințat că se va arunca în gol și a făcut-o. „Pur și simplu s-a aruncat de la geamul unui apartament de la etajul nouă. A avut noroc, dacă se poate spune că a căzut pe un copac și de acolo jos. Era rănit grav. Striga că se aruncă și s-a aruncat”, a spus martorul.
La fața locului au ajuns de urgență mai multe echipaje de la ISU București și o ambulanță. Medicii i-au acordat primul ajutor medical și au reușit să îl stabilizeze pe bărbat. Ulterior, victima a fost transportată la spital cu multiple traumatisme.
Martorii spun că bărbatul locuia singur și că nu avea pe nimeni. „Din când în când o femeie mergea la el și îi făcea menajul. Avea grijă de el. Și azi a fost femeie și după ce a plecat, el s-a aruncat de la etaj. Este un om bolnav și probabil va fi internat la psihiatrie”, a mai spus un vecin.
Psihiatrii susțin că peste 95 la sută dintre persoanele care se sinucid suferă de diverse afecțiuni psihice. „Peste 95% din persoanele care au tentative de suicid suferă de o boală psihică. De regulă, cei cu tulburare depresivă, schizofrenie, dependență de alcool, demență, tulburări de personalitate sau de anxietate recurg la astfel de gesturi. Două treimi dintre pacienții cu depresie se gândesc la suicid, iar 10-15% dintre ei îl comit”, explică un psihiatru.
Cele mai frecvente metode de sinucidere sunt spânzurarea, otrăvirea şi împuşcarea, a precizat Organizația Mondială a Sănătății, care a cerut guvernelor să adopte planuri de prevenire care să ajute oamenii să facă faţă stresului. OMS avertizează că o politică națională solidă în acest sens duce la o scădere a ratei sinuciderilor cu cifre destul de mari. În Sri Lanka s-a redus rata sinuciderilor cu 70%, între 1995 şi 2015, în Coreea de Sud, o politică similară a înjumătăţit numărul sinuciderilor între 2011 şi 2013.